czy jest sens grzebac w rejestrze kompa w celu wyeliminowania smieci itp???w celu przyspieszenia kompa !! jesli tak to jak bezpiecznie sie do tego zabrac??? jakie są wasze opinie odnosnie tego i doswiadczenia mam nadzieje ze dobre a nie złe pozdrawiam zapraszam do dyskusji :o
Witam
Grzebanie w rejestrze wymaga sporej wiedzy.
Jedno jest pewne przed grzebaniem wykonaj kopię rejestru, zawsze możesz wrócić do orginału.
Czyszczenie najlepiej wykonać jakimś programe do tego celu.
Programów w sieci znajdziesz sporo.
Dałem oginalny Microsoftu, nie jest najlepszy ale zawsze coś posprząta.
Polecam szczegolnie program "jv16 powertools", moim zdaniem jest najlepszy do tego typu rzeczy. Porzadki w rejestrze sa bardzo potrzebne, na prawde dzieki temu komp jest stabilniejszy. Dzieki regularnym czyszczeniom rejstru i innym porzadkom, pobilem rekord [5 miesiecy!!!] w nieformatowaniu dysku, powaznie. A uzywam kompa na prawde duzo i do bardzo wielu rzeczy, ktore powaznie zasmiecaja system.
Jak juz napisalem jv16 powetools jest najlepszy, mozna jeszcze dodac "windows optimizer 2000", ktory tez czsem warto uruchomic.
www.jv16.org a tego drugiego musisz poszukac (jak znajde adres to podesle)
Żaden program nie wyczyści dobrze rejestru , i bardzo łatwo to sprawdzić.
Wystarczy zainstalować jakiś program , potem odinstalować i wyczyścić rejestr jednym z tych programów. Wejdź do rejestru i wpisz nazwe programu w menu szukaj a napewno znajdziesz jakieś resztki.
Z doświadczenia wiem że najlepszym programem może nie do samego czyszczenia rejestu jest Shampo Uninstaler , skanuje komputer przed instalacją programu i po instalacji a zmiany zapisuje w pliku .*log.
Potem wystarczy odwołać się do tego pliku o odinstalować program.
Gwarantuję dużo lepszy efekt.
Witam
Ja od czasu do czasu staram się usuwać śmieci z rejestru ręcznie ale rzeczywiście wymaga to dużo rozwagi a przede wszystkim zrobienia wcześniej kopii rejestru gdyż wykasowanie czegokolwiek jest "natychmiastowe" a nie tak jak w przypadku pracy na pliku w którym wrazie czego mozna wyjść "bez zapisu".Tu wszystkie operacje np. kasowania wpisu są nieodwracalne.Jedyny ratunek w razie błędnego wykasowania "czegoś" to wcześniejsza kopia.
nie wim jak jest w systemach nt, ale w 9x kopia rejestru jest tworzona automatycznie podczas startu systemu. Nawet jak cos zepsujemy, rejestry latwo mozna przywrocic pod DOS'em
Tak jak było już mówione: żaden program dokładnie tego nie zrobi. Nie radzę się też paprać ręcznie, ponieważ duża ilość oprogramowania (a przy okazji ustawień) może naprawdę powiększyć rejestr. Najlepszy wydaje mi się niestety płatny pakiet "Norton Utilities". Załączony jest w nim program "WinDoctor", który naprawia błędy, a programem "Optimization Wizard" jeszcze można przyspieszyć rejestr. W skład tego pakietu wchodzi też dobry edytor rejestru "Registry Editor" i analizator zmian w rejestrze - "Registry Tracker". Te 2 programy dla zaawansowanych. Ponadto są też narzędzia dyskowe itp.
Zgadzam się, że lepiej w rejetrze nie grzebać. Rejestr można porównać do namalowanego obrazu na którym nigdy nie zastyga farba. Wystarczy delikatnie na takim obrazie maznąć palcem a później spróbować te maznięcie poprawić. Trzeba być autorem tego obrazu albo namalować nowy (czyli format c i instalować od nowa).
Lepiej robić kopie zapasowe przed grzebaniem i ewentualnie, później gdy coś nie działa uruchomić scanreg (dostarczany wraz w windowsem - prymityw ale w miare działa). Pozdrowienia
Witam
Odnośnie SCANREG to chyba troszkę przesadzasz...Ile razy próbowałeś odtworzyć rejestr przy pomocy tego narzędzia?Ja to robiłem już bardzo wiele razy i na różnych komputerach,niestety wyniki są bardzo mierne.Szczególnie gdy od czasu mieszania w rejestrze (instalowania jakiegoś programu który sprawia problemy) minęło troszeczkę czasu,nawet jeden dzień może być problemem.
A ja grzebie w rejestrze, wiem co do czego sluzy, zaden program mi w tym nie pomaga. I nie chodzi o wyrzucanie zbednych wpisow, bo to szybciej zrobi jakis regclaeaner (mozna go jeszcze czasem poprawic), ale edycja, poprawianie systemu, programow, itp.
A ja grzebie w rejestrze, wiem co do czego sluzy, zaden program mi w tym nie pomaga. I nie chodzi o wyrzucanie zbednych wpisow, bo to szybciej zrobi jakis regclaeaner (mozna go jeszcze czasem poprawic), ale edycja, poprawianie systemu, programow, itp.
Może masz jakieś fajne źródło wiedzy na ten temat i zechcesz się nim podzielić? Chodzi mi o jakieś opisy czy coś w tym rodzaju,aby "usprawnić" działanie niektórych programów czy samej "windy" przez modyfikację rejestru.
Nie mam jakis specjalnych zrodeł. Wiem co mniej wiecej gdzie jest, ja nie wiem to szukam, czasem przydaje sie monitor rejestru (co jaki program zapisuje), monitor plikow. W internecie jest sporo przewodnikow po rejestrze (strony polskie)