Witam..
Zestaw SAT mam od wielu lat. Najpierw analog, później telewizja N, a teraz POLSAT.
W związku z tym, że mam Multiroom konieczna była mała ingerencja w instalację.
Problem mam z dokładnym dostrojeniem anteny.
Zestaw:
Antena 80cm
konwerter Quad
Tuner z nagrywaniem (wymaga dwóch kabli z anteny)
Tuner zwykły wymaga dodatkowo jeden kabel. (multiroom)
Do ustawienia anteny używam miernika SAT FINDER SF-95.
Problem jest w tym, że na każdym wyjściu konwertera jest inna siła sygnału.
Antena jest zestrojona "chyba" optymalnie, gdyż każde delikatne przesunięcie w pionie lub poziomie skutkuje pogorszeniem sygnału według miernika.
Mimo to nie mam dobrego sygnału na tunerze.
Po wybraniu optymalnych wyjść z konwertera na głównym dekoderze jakość na poziomie 85%.
A na dodatkowym tunerze nie działają wszystkie kanały. Miernik sygnału w tym tunerze jest trochę lepszy - dwa paski (siła/jakość)
Na części kanałów siła 70 jakość 50. Na innych Siłą 100 jakość 80. a na TVN siła 60 jakość 40 - zanika obraz. Obawiam się że w zimę nie pooglądam sobie.
Co mogę jeszcze zrobić aby poprawić sygnał??
Zmiana kąta konwertera(w okolicach warszawy niby według tabel znalezionych na necie wymagane jest 8'), przesuwanie go na obejmie do anteny i od anteny absolutnie nie skutkuje żadną zmianą sygnału na mierniku.
Zestaw SAT mam od wielu lat. Najpierw analog, później telewizja N, a teraz POLSAT.
W związku z tym, że mam Multiroom konieczna była mała ingerencja w instalację.
Problem mam z dokładnym dostrojeniem anteny.
Zestaw:
Antena 80cm
konwerter Quad
Tuner z nagrywaniem (wymaga dwóch kabli z anteny)
Tuner zwykły wymaga dodatkowo jeden kabel. (multiroom)
Do ustawienia anteny używam miernika SAT FINDER SF-95.
Problem jest w tym, że na każdym wyjściu konwertera jest inna siła sygnału.
Antena jest zestrojona "chyba" optymalnie, gdyż każde delikatne przesunięcie w pionie lub poziomie skutkuje pogorszeniem sygnału według miernika.
Mimo to nie mam dobrego sygnału na tunerze.
Po wybraniu optymalnych wyjść z konwertera na głównym dekoderze jakość na poziomie 85%.
A na dodatkowym tunerze nie działają wszystkie kanały. Miernik sygnału w tym tunerze jest trochę lepszy - dwa paski (siła/jakość)
Na części kanałów siła 70 jakość 50. Na innych Siłą 100 jakość 80. a na TVN siła 60 jakość 40 - zanika obraz. Obawiam się że w zimę nie pooglądam sobie.
Co mogę jeszcze zrobić aby poprawić sygnał??
Zmiana kąta konwertera(w okolicach warszawy niby według tabel znalezionych na necie wymagane jest 8'), przesuwanie go na obejmie do anteny i od anteny absolutnie nie skutkuje żadną zmianą sygnału na mierniku.