logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SSTC E class z modulacją audio - sprawdzone schematy do budowy tesli?

kubajed 02 Lip 2012 16:52 4626 12
REKLAMA
  • #1 11064031
    kubajed
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witajcie

Jako że głośnik plazmowy mam już za sobą postanowiłem zbudować teslę.
    Na początku mam pytanie czy macie jakieś sprawdzone układy (chodzi o schematy)?. Oczywiście chodzi o tesle z modulacją audio jak w temacie.

A może któryś z tych niżej jest "dobry":

SSTC E class z modulacją audio - sprawdzone schematy do budowy tesli? SSTC E class z modulacją audio - sprawdzone schematy do budowy tesli?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11066008
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Witam.
    Na dobry początek proponuję ten schemat:

Bliższe informacje nt. tego projektu znajdziesz tu:
    http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?44674

Mam nadzieję, że znasz j. angielski przynajmniej w podstawowym stopniu i posiadasz oscyloskop - bez niego zapomnij o SSTC klasy E.
  • REKLAMA
  • #3 11066050
    kubajed
    Poziom 10  
    Oscyloskopu nie posiadam. Angielski myśle, że dam rade.
    Ten układ co podałeś to on ma być zasilany 50V i 12V, tak? Posiadam zasilacz lab. 30V 5A.
  • Pomocny post
    #4 11067738
    lechoo
    Poziom 39  
    Tak, układ ten jest zasilany z 2 napięć: 12V/0,3A i 50V/1,8-2,3A. Napięcie 50V nie musi być stabilizowane, wystarczy jak będzie odfiltrowane kondensatorem o pojemności 10mF.

Bez dostępu do oscyloskopu nie uda się poprawnie zestroić cewki aby pracowała w klasie E. Strojenie to jest o tyle istotne, że zależą od niego straty mocy w tranzystorze wyjściowym cewki. Można uzyskać wyładowanie bez strojenia do pracy w klasie E, ale wtedy straty w tranzystorze mogą być tak duże, że wcześniej lub później nastąpi jego uszkodzenie. Podczas strojenia należy obserwować przebieg na drenie tranzystora i dążyć do tego, aby przypominał sinus wyprostowany jednopołówkowo:

Jak poprawnie zestroić taką cewkę?
    Nie jest to łatwe i wymaga wiele cierpliwości... W pierwszej kolejności należy obliczyć i nawinąć rezonator (uzwojenie wtórne) tak, aby jego częstotliwość drgań własnych była nieco poniżej częstotliwości generatora, czyli dla 4MHz cewkę obliczamy i nawijamy dla np. 3,7MHz. Pozwoli to na późniejsze strojenie poprzez stopniowe odwijanie zwojów.
    Podłączamy oscyloskop i włączany zasilanie, jeśli opadające zbocze połówki sinusa jest gwałtownie odcięte przed dotarciem do zera, to należy odwinąć pół zwoju i powtórzyć pomiar. Jeśli przebieg połówki sinusa "zawija się" do góry i kończy się ostrym szpikulcem, to należy zwiększyć ilość zwojów - to może być kłopotliwe jeśli wcześniej odetniemy za dużo drutu. Bezpieczniejsze jest zatem odwijanie i dowijanie zwojów od strony podstawy cewki.
    Jeśli wstępne zestrojenie uzwojenia wtórnego zrobiliśmy poprawnie i pojawiło się wyładowanie, to należy dodatkowo zestroić również obwód pierwotny aby uzyskać jak najmocniejsze wyładowanie. Trzeba poeksperymentować z wartością sprzężenia, ilością zwojów (indukcyjnością) uzwojenia pierwotnego, a także pojemnością kondensatora dren-źródło oraz nawet pojemnością kondensatora sprzęgającego uzwojenie pierwotne z drenem tranzystora.
    Zwykle po dostrajaniu strony pierwotnej trzeba poprawić zestrojenie uzwojenia wtórnego, czasami te czynności należy powtórzyć kilkakrotnie aż do uzyskania najlepszego efektu. Cały czas należy dążyć do uzyskania najlepszego kształtu napięcia na drenie tranzystora wyjściowego. Drobne regulacje uzwojenia wtórnego można uzyskać poprzez unoszenie i opuszczanie ostrza, którym zakończyliśmy cewkę.
    Przy strojeniu uzwojenia pierwotnego istotne są następujące czynniki:
    - ilość zwojów,
    - średnica uzwojenia pierwotnego,
    - odległość między poszczególnymi zwojami,
    - regulacja wysokości względem uzwojenia wtórnego.

Życzę powodzenia :)
  • #5 11068199
    kubajed
    Poziom 10  
    Mówisz, że bez oscyloskopu się nie obędzie? Więc muszę sobie jakiś wykombinować.
    A gdybym wykonał tesle z 2 schematu podanego przeze mnie? Ten ruski? Nadawałby się i pracował poprawnie?
    Jeszcze powiedz mi dokładnie o tej cewce T1, OK?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11071405
    lechoo
    Poziom 39  
    Nie wiem co to za wynalazek ten ruski schemat, nie jestem w stanie się wypowiadać na jego temat bo nie podałeś źródła skąd on pochodzi - tam powinny być podane bliższe informacje nt. jego budowy i uzyskanych rezultatów. Jedyne co mogę stwierdzić na podstawie podanych parametrów, to częstotliwość rezonansową - około 600kHz, a to za mało aby uzyskać dobrej jakości dźwięk, wyładowanie będzie syczące i trzeszczące. Rozsądne minimum to 4MHz moim zdaniem.

T1 to nie cewka, lecz transformator impulsowy nawinięty bifilarnie 2x6 zwojów na rdzeniu ferrytowym toroidalnym o średnicy 26mm - trochę to przesada bo w swoim układzie podobny transformatorek wykonałem na rdzeniu o średnicy ok. 10mm.
    Można spróbować się pozbyć tego transformatora (oraz jednocześnie kondensatora C5) i podłączyć bramkę Q6 bezpośrednio do emiterów Q2/Q3, ale wtedy koniecznie trzeba sprawdzić poprawność wysterowania tranzystora Q6 obserwując przebieg na jego bramce.

L1 to dławik, który najprościej można wykonać na żółtym rdzeniu proszkowym, 30-35 zwojów drutem Φ0,8-1mm.
  • #7 11073186
    kubajed
    Poziom 10  
    Teraz pytanie dotyczące 50V. Masz jakiś schemat takiego zasilacza, tylko, że bez transformatora, bo żadnego takiego nie posiadam?
    Gdzie moge kupić ten oscylator??
  • #8 11087104
    lechoo
    Poziom 39  
    Bez transformatora nawet nie próbuj, to zbyt niebezpiecznie i dużo bardziej skomplikowane. Ewentualnie możesz podłączyć zasilanie z 4 akumulatorów 12V połączonych szeregowo.
    Oscylator możesz kupić np. w TME.
    Jeszcze jakiś problem?
  • #9 11087228
    kubajed
    Poziom 10  
    Na razie nie. Jak jakiś się pojawi to będę pytał.
    A właśnie, powiedzieli mi, że w tym transformatorze T1 "amplituda przy 6 zwojach na wyjściu T1 będzie bardzo malutka"
  • REKLAMA
  • #10 11089351
    lechoo
    Poziom 39  
    kubajed napisał:
    A właśnie, powiedzieli mi, że w tym transformatorze T1 "amplituda przy 6 zwojach na wyjściu T1 będzie bardzo malutka"

Kto tak powiedział? Jakie uzasadnienie podał?
  • #12 11090530
    lechoo
    Poziom 39  
    Zamiast gdybać i liczyć na innych zacznij wreszcie coś samemu robić - zbuduj prototyp, wykonaj pomiary, przedstaw wyniki. Dopiero gdy będzie źle, to wtedy spróbujemy coś zaradzić... Technika w.cz. nie jest niestety przewidywalna.
  • #13 11090674
    kubajed
    Poziom 10  
    A później się okaże, że wszystko jest do dupy i trzeba robić od nowa... Dobra. Może coś zdziałam. Biorę się za PCB.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy cewki Tesli z modulacją audio. Użytkownik poszukuje sprawdzonych schematów, a w odpowiedziach zaproponowano kilka schematów oraz omówiono wymagania dotyczące zasilania (12V i 50V). Podkreślono znaczenie oscyloskopu do poprawnego strojenia cewki w klasie E, co jest kluczowe dla minimalizacji strat mocy w tranzystorze. Użytkownik zadał pytania dotyczące konkretnego schematu oraz transformatora T1, a także poszukiwał alternatywnych rozwiązań zasilania. Wskazano, że zasilanie bez transformatora jest niebezpieczne, a oscylator można nabyć w TME. Użytkownik planuje budowę prototypu i wykonanie pomiarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA