Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[ECLIPSE] w czym błąd (uwaga b. poczatkujący)

adampyndzel 02 Lip 2012 18:46 855 7
  • #1 02 Lip 2012 18:46
    adampyndzel
    Poziom 16  

    Takie coś napisałem i mi ciągle wywala bląd a przykład niemalże z książki

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    w czym problem, a to oczywiście fragment, a błąd niby przy if ( KEY_DOWN )

    0 7
  • #2 02 Lip 2012 18:51
    janbernat
    Poziom 38  

    No, kompilator pewnie nie wie co to jest KEY_DOWN.
    Z tego kodu to pewnie nie wie też co to jest OCR0.

    0
  • #3 02 Lip 2012 18:53
    adampyndzel
    Poziom 16  

    no tak racja może zamieszczę cały kod

    Kod: cpp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • Pomocny post
    #4 02 Lip 2012 18:54
    tadzik85
    Poziom 38  

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    do przemyslenia

    0
  • Pomocny post
    #5 02 Lip 2012 18:59
    mirekk36
    Poziom 42  

    tadzik85 napisał:
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    do przemyslenia


    Bardzo cenna uwaga i na pewno takiego przykładu nie ma w książce ;) .... taki mały a bolesny błędzik kolega popełnił, a w książce było nawet pisane, żeby na to uważać ;)

    Dodano po 2 [minuty]:

    dla ułatwienia dodam, że ten błąd - nie spowoduje problemów w liniach:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    ale już na pewno spowoduje krzyk kompilatora w liniach typu:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    chociaż widzę jeszcze kolejny błąd ;)

    Nawet jak kolega naprawi to co powyżej to ten warunek NIGDY się nie spełni a przyczyna niejako podobna ;) nadmiar pewnego znaku:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #6 02 Lip 2012 19:07
    adampyndzel
    Poziom 16  

    bardzo dziękuje za podpowiedzi i postaram się sam rozwiązać ten problem z książką. A jeśli mi się nie powiedzie to zwrócę się o pomoc.

    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #7 02 Lip 2012 19:21
    janbernat
    Poziom 38  

    Po prostu usuń średniki po #define.
    To nie są instrukcje języka.
    No i usuń średnik po if()- średnik w C rzecz prawie święta- ale tylko prawie.
    Poza tym w pierwszej wersji nie było średnika po if().
    A wtedy:
    Build succeeded with 0 Warnings...

    0
  • #8 02 Lip 2012 23:29
    adampyndzel
    Poziom 16  

    Wielkie dzięki za podpowiedzi, które okazały się bezcenne, będę na pewno pamiętał następnym razem. W książce faktycznie było o tym mówione jednak takiego laika jak ja pochłonęła chęć napisania jakiegoś własnego programu w C i na tym się pogubiłem. Poza tym kompilator zgłaszał błąd w innej linii kodu i to dało mi do myślenia a diabeł tkwił w innym miejscu.

    Serdecznie dziękuję za pomoc.

    0