Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prośba o pomoc w reanimacji kamery szybkoobrotowej

Zhan 02 Jul 2012 22:26 2768 10
  • #1
    Zhan
    Level 14  
    Witam,



    Trafiła w moje ręce uszkodzona kamera szybkoobrotowa. Niestety nie mam obudowy i nie wiem dokładnie jaki to model ale moduł kamery to Hitachi VK-S454ER. Kamera niestety jest martwa, myślę, że problem jest z zasilaniem i mam nadzieję, że reszta jest sprawna. Poniżej zamieszczam zdjęcie płytki zasilania.

    Prośba o pomoc w reanimacji kamery szybkoobrotowej
    Na procesorze, który jest na środku płytki nie ma napięcia zasilającego. Podanie napięcia zasilającego (24V przemienne) skutkuje jedynie zaświeceniem czerwonej diody sygnalizującej zasilanie. Niestety nie jestem elektronikiem i kompletnie nie mam doświadczenia w naprawach takiego sprzętu więc zwracam się z prośbą o pomoc. Ze wstępnych pomiarów, podejrzewam uszkodzenie gazowych zabezpieczeń antyprzepięciowych (B3R090L) bo każdy daje inne wyniki pomiarów. Jeden ma zwarcie (prawie bo ma jakieś 0,3ohm) we wszystkich kierunkach, drugi nie ma przejście tylko w jedną stronę ale rezystancja to około 500kohm ale to może być rezystancja otoczenia bo nie wylutowałem go, trzeci natomiast wykazuje otwarty obwód. Od czego zacząć diagnozę?
  • #2
    Marek31415
    Level 31  
    Od mostka prostowniczego: D6, D7, D8 i D11.
  • #3
    Zhan
    Level 14  
    Szczerze mówiąc nie jestem pewien czy te diody to mostek prostowniczy. Przeleciałem je omomierzem i efekt w postaci kolorowanki przedstawiam poniżej.
    Prośba o pomoc w reanimacji kamery szybkoobrotowej
    Punkty z kropką w tym samym kolorze są połączone. Wynika z tego jakby diody D6, D7 i D8 połączone były w gwiazdę. A dioda D11 nie jest połączona z innymi diodami.
  • #4
    Marek31415
    Level 31  
    Według kolorowych oznaczeń D11 zwiera zasilanie AC.
    To raczej nie jest możliwe.
    Może pod gniazdem jest zwarcie?
    Czy diody są sprawne (test omomierzem w kierunku przewodzenia i zaporowym)?
  • #5
    Zhan
    Level 14  
    Sprawdziłem, nigdzie nie ma zwarć, przynajmniej mechanicznych. Natomiast tak wyglądają wyniki pomiarów diod omomierzem:
    D6 - 6,04 kohm w obydwu kierunkach
    D8 - 2,89 kohm w obydwu kierunkach
    D7 - 6,56 kohm w obydwu kierunkach
    D11 - 0,8 Mohm w jednym kierunku, w drugim kierunku brak przejścia albo poza zakresem miernika
  • #6
    Marek31415
    Level 31  
    D6, D7, D8 i element D2 to zabezpieczenie RS485, nie mają wpływu na działanie samej kamery.
    Jakie oznaczenie ma D11?
    Jeżeli podłączona jak oznaczyłeś, to prawdopodobnie też przepięciówka i jest OK.
    Trudno na podstawie zdjęcia coś więcej doradzić.
  • #8
    Zhan
    Level 14  
    Moich walk ciąg dalszy...
    Okazało się, że popełniłem duży błąd skupiając się na wejściu zasilania zamiast spojrzeć na całość bardziej kompleksowo. Napięcia na procesorze w wymontowanej płytce nie miało prawa być gdyż stabilizator 5V jest na innej płytce. Ogólnie ta część kamery składa się z dwóch płytek, na jednej są między innymi wejścia z zabezpieczeniami a na drugiej stabilizatory.

    Prośba o pomoc w reanimacji kamery szybkoobrotowej
    Prośba o pomoc w reanimacji kamery szybkoobrotowej

    Wygląda to tak, że z tej mojej płytki 24V AC wędruje na drugą płytkę gdzie napięcie zostaje wyprostowanie i obniżone między innymi do 5V po czym wraca na pierwszą płytkę aby zasilić procesor. Regulacja napięcia zrobiona jest na przetwornicy L4978D a za nim jest zwykły L7805. I tu mam kolejną zagwozdkę. Otóż na wyjściu przetwornicy napięcie ma dość dziwną wartość 8,8V. Właściwie wygląda to tak, że jak podłączam tam miernik to na pół sekundy napięcie mam 13,8 po czym spada do 8,8V. Nie mogę znaleźć żadnego schematu ani opisu modułu kamery (Hitachi VK-S454ER) ale spodziewam się raczej, że jest on zasilany typowym napięciem 12V i takiego napięcia powinna dostarczyć mu przetwornica. Sama przetwornica zbudowana jest niemal identycznie jak w nocie aplikacyjnej, nawet rezystory mają te same nazwy. Poniżej fragment noty aplikacyjnej L4978D.

    Prośba o pomoc w reanimacji kamery szybkoobrotowej

    Tylko, że u mnie rezystor R3 ma 2k i nie mam pojęcia jak to się ma do tych 8,8V na wyjściu. Zgodnie z tabelką nic się nie zgadza :-)
    I tu rodzą się pytania do bardziej doświadczonych kolegów, czy oczekiwanie napięcia 12V jest uzasadnione? Czy to normalne, że pomiar napięcia na wyjściu przetwornicy wygląda tak jak opisałem?
    Wpadłem też na pomysł wylutowania przetwornicy i podłączenie w formie testu, napięcia z zasilacza regulowanego, czy jest sens tak kombinować?
  • #9
    Marek31415
    Level 31  
    R3 2k odczytane czy zmierzone?
    Podaj jeszcze wartość R4 z informacją jak wyżej.
  • #10
    Zhan
    Level 14  
    Podawałem wartości odczytane, i znowu sprawa się wyjaśniła. Otóż R3 wlutowany jest do góry nogami w stosunku do innych elementów a oznaczony jest czcionką, która tak samo wygląda do góry nogami. W związku z czym nie jest to 2001 tylko 1002. Wartość zmierzona to około 9,8k. R4 oznaczony jest 4701 a miernik podaje 3,6k. Dodatkowo okazało się, że mój transformator zamiast 24V daje 18V. Po podłączeniu pod pełne 24V na wyjściu przetwornicy jest 10,5V i to pewnie z grubsza się zgadza z tabelką czyli z założeniami producenta. Niestety kamera dalej nie działa a mi skończyły się pomysły :(

    Dodano po 2 [godziny] 22 [minuty]:

    Na dworze upał więc postanowiłam ochłodzić się grzebiąc w kamerze ;-)
    Na warsztat poszła kolejna płytka. Dochodzą do niej dwa napięcia, 5V i 10,5V ale niestety układy, które na niej są już zasilania nie mają. Jedynie do sterownika silników (MTD2009J) dochodzi napięcie do Vmm czyli 10,5V, na zasilaniu logiki brak napięcia. Nie ma też napięcia na złączu do którego podłączony jest moduł kamery. Staram się póki co prześledzić drogę napięć. Domyślam się, że zdalna pomoc w takich przypadkach jest prawie jak wróżenie z fusów ale wszelkie sugestie są mile widziane, szkoda mi wyrzucić tej kamery bo to bardzo przyzwoite urządzenie w porównaniu ze sprzedawaną obecnie chińszczyzną.

    Prośba o pomoc w reanimacji kamery szybkoobrotowej Prośba o pomoc w reanimacji kamery szybkoobrotowej

    Dodano po 42 [minuty]:

    Sytuacja wygląda tak:

    Prośba o pomoc w reanimacji kamery szybkoobrotowej

    Napięcie 5V ze złącza wejściowego płytki idzie bezpośrednio do układu Q5, przychodzi przelotką przy nóżce 3. 5V jest też na nóżce 1 tego układu. Przez rezystory R42 i R52 dochodzi do "górnej" nóżki Q1 i tyle go widziano. Na dolnych nóżkach Q1 jest po 0V. Czy taka sytuacja coś mówi?