Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic dmc - fz 45 błąd stabilizatora

sasanp 03 Jul 2012 10:30 2792 6
    sasanp
    Level 12  
    Witam posiadam aparacik jak w temacie. Od jakiegoś czasu wyskakują mi jakieś dziwne komunikaty: (błąd systemu stabilizator) lub (wyłącz i włącz aparat). Wcześniej działo się to raz na jakiś czas teraz wyskakuje co parę sekund. proszę o pomoc jak to naprawić.

Dodano po 55 [sekundy]:

Witam posiadam aparacik jak w temacie. Od jakiegoś czasu wyskakują mi jakieś dziwne komunikaty: (błąd systemu stabilizator) lub (wyłącz i włącz aparat). Wcześniej działo się to raz na jakiś czas teraz wyskakuje co parę sekund. Proszę o pomoc jak to naprawić.
    gajmix
    Level 32  
    Nie wiem jakiej porady się spodziewałeś, ale nie istnieje inny sposób naprawy niż rozebranie aparatu i zlokalizowanie usterki. Tym bardziej że opis jest dosyć enigmatyczny i trudno tu coś zdiagnozować, oprócz uszkodzenia stabilizatora oczywiście.
    sasanp
    Level 12  
    A jednak obyło się bez rozkręcania, uprzejmy pan z serwisu powiedział, że aparat mógł zawilgotnieć. Polożyłem aparat na słoneczku tak żeby promienie nie padały na wyświetlacz. Po 30 minutach problem znikł.
    gajmix
    Level 32  
    Nie chcę cie martwić ale uprzejmy pan z serwisu zapomniał ci powiedzieć że wysuszenie aparatu tylko oddala problem w czasie.
    sasanp
    Level 12  
    Ważne ze jeszcze posłuży. skończy sie gwarancja to bede go rozkręcać :P
    darkotkt
    Level 15  
    Odłożenie problemu w czasie może doprowadzić do kolejnych usterek jeżeli aparat był zalany/zawilgocony. Pan serwisant nie wie co mówi. Z elektroniki trzeba usunąć wszystkie ślady zalania łącznie z tymi pod układami scalonymi
    sasanp
    Level 12  
    Aparat został wysłany do serwisu, został wymieniony scalak stabilizatora obrazu i aparacik działa poprawnie pozdrawiam :) .