Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zwarcie po włączeniu płyty indukcyjnej HO-1930 błąd E-1 rozwiązanie

03 Lip 2012 10:57 12171 13
  • Poziom 27  
    Jak w temacie zwarcie po włączeniu płyty indukcyjnej HO-1930- ponawiam ten temat ponieważ jest spore zainteresowanie tym problemem a ponowić starego tematu pomimo proszenia Admina nie udało się .
    -zacytuję parę wpisów jakie otrzymałem i za każdym razem rozwiązanie moje przyniosło skutek -
    1- Wiadomość powiązana z https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...rk=topic&sid=c6f905f5eeeb7c854b8a576730a0ac18
    Witam -piotro120-
    Mam ten sam problem z w/w płytą.Czy mógłby mi Pan coś doradzić?
    2-Mam taki sam przypadek z taką płytą. Uszkodzone było mostek i
    tranzystor i teraz ma błąd E1.Reszta elementów raczej dobra i nie wiem
    co może być uszkodzone .
    Pozdrawiam- lecbog.
    3-Witam serdecznie.
    Zwracam się do kolegi z gorącą prośbą, gdyż posiadam płytę
    indukcyjną która po włączeniu pokazuje błąd E-1. Czy mógłbym
    liczyć na jakąś podpowiedź w tym temacie, pytam ponieważ widziałem
    post w którym problem został rozwiązany. Dodam że wymieniłem już
    tranzystor H20R120 na zamiennik lecz nadal jest błąd E-1
    Pozdrawiam rafu
    4-Po załączeniu na płycie pojawiają się kreski , po nacisnieciu start błąd E1 ,wentylator działa
    widocznych gołym okiem uszkodzeń nie ma .
    Co on oznacza.Próby robilem bez garnka
    Porszę o pomoc -wietka.
    Rozwiązaniem jest oczywiście jeśli uszkodzene elementy zostały wymienione postawienie garnka o odpowiednim dnie nie podwójnym i o odpowiedniej średnicy.
  • Poziom 11  
    Mam pytanie dość poważne odnośnie tej płyty,

    Próby naprawy kończą się fiaskiem, problem ten sam znalazłem już w 3 takich samych egzemplarzach , naprawiłem ich kilkanaście i były to proste naprawy. A te 3 sztuki to twardy orzech.

    A więc tak, standardowo, kondensatory dobre, tranzystory mostek wymienione, czujnik dobry, przebicia nie ma oporność jest.

    wszsytko działa (niby) podłączam i mamy standardowo bez cewki błąd E5 ale cały czas jest na zaciskach napięcie 300V przy próbie podłączenia tej SPRAWNEJ cewki natychmiast wybija korki. czy jest włączona czy też na zimno się podłączy i wsadzi wtyczke natychmiast bije.

    I co teraz....
  • Poziom 14  
    Mam ten sam problem jak w temacie .
    Czy ktoś rozwiązał problem ?
  • Poziom 14  
    Pomiary wszystkie ok ,tranzystory i mostek podmienione , płyta jak ciepła to działa cały dzień żadnych błędów . Po nocy rano błąd E1 i tak kilka razy i potem cały dzień ok .

    Nie wiem do czego się przyczepić .
  • Poziom 14  
    Naczynia nie mają nic wspólnego , ponieważ już po włączeniu do zasilania płyty wyskakuje E1 .
  • Poziom 12  
    Witam .

    Mam ten sam problem. Już po włączeniu zasilania wyskakuje E1. Udało sie komuś naprawić tą usterkę .
  • Poziom 14  
    Witam.
    Po wymianie mostka i tranzystora błąd E1. Dioda pod płytą wygląda na uszkodzoną - brak przejścia. Czy to zwykła dioda? Jaką zamontować?
  • Poziom 14  
    Nie pomyślałem. Faktycznie termistor i zachowuje się poprawnie, wygląda na ok. 100k NTC. Pozostaje, tylko albo aż, do rozwiązania problem z E1.
  • Poziom 14  
    Zakończyłem zmagania z płytą indukcyjną po krótkiej przerwie. Kuchenka działa. Co do błędu E1 to mogę potwierdzić, że przynajmniej w moim przypadku dotyczył tylko odpowiedniego naczynia-garnka. Garnek musi być z materiału magnetycznego. Nie może być ze stali nierdzewnej chyba, że ma dno odpowiednio skonstruowane tzn. z przeznaczeniem do kuchenek indukcyjnych.