Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative T6100 - Subwoofer

Medium0 03 Jul 2012 18:14 2345 7
    Medium0
    Level 1  
    Witam, mam pytanie. Co mógłbym zrobić z subwooferem z tego zestawu Creative'a aby poprawić chociaż trochę jakość wydobywanych z niego dźwięków niskotonowych. Myślałem nad wytłumieniem skrzyni czy coś takiego. Pozdrawiam.
    radek_4
    Level 15  
    Mógłbyś zmienić obudowę, wytłumić, pokombinować z tunelem bass reflex, ale dźwięk tylko trochę się poprawi.
    piosylant
    Level 11  
    Zmiana obudowy na większą. Najlepiej od kolumny, w której był głośnik o takiej średnicy, bo zapewne będzie miała względnie odpowiedni do tego głośnika litraż. Najlepiej drewno. Mam na koncie jedną taką przeróbkę i byłem z niej naprawdę zadowolony. W miejscu głośnika wysokotonowego (po dopasowaniu otworu) umieściłem ten plastikowy front panel z elektroniką.

Moderated By dj-MatyAS:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Co [prawda do TEGO zestawu głośników komputerowych zastosowanie czegokolwiek innego da już polepszenie jakości, jednak ze względu na to, że jest to temat założony na Forum technicznym, a na dodatek w dziale traktującym o "Głośnikach i Zestawach Głośnikowych" Twoja "porada" jest co najmniej amatorska. - w całym negatywnym znaczeniu tego słowa.
    Ostrzeżenie.

radek_4
    Level 15  
    Obudowa nie może być za duża, wielkość głośnika nie odpowiada za jego parametry, oryginalna obudowa pewnie jest w miarę wyliczona, najlepiej zbudować ją od nowa, ale jak na taki głośnik to za dużo roboty, bo i tak będzie to słabo grało.
    Anonymous
    Anonymous  
    Krzysiek108
    Level 15  
    Ja wyłożyłem wnętrze subwoofera watoliną. Bas jest trochę lepszy. Moim zdaniem to jedyna modyfikacja która dała jakiś efekt. Inne mogą tylko pogorszyć, zamiast polepszyć dzwięk.
    radek_4
    Level 15  
    Krzysiek108 wrote:
    Ja wyłożyłem wnętrze subwoofera watoliną. Bas jest trochę lepszy. Moim zdaniem to jedyna modyfikacja która dała jakiś efekt. Inne mogą tylko pogorszyć, zamiast polepszyć dzwięk.

Mylisz się, zmiana obudowy na solidniejszą da lepszy efekt.
    Anonymous
    Anonymous