Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna po czasie rozłącza zapłon...

izapaw 03 Jul 2012 22:35 2705 5
    izapaw
    Level 11  
    Witam. Mam strasznie nietypowy problem z moją laguną 1 ph2 z rocznika 99 silnik 1,8 16v. Otóż w każdym momencie pracy silnika, nieraz po 60 km., a nieraz po 100 metrach, bez różnicy, czy ciepły, czy zimny, silnik rozłącza mi zapłon. Pojawia się na chwilkę kontrolka stop i komunikat w gadaczce. Niestety po holendersku i po ok 5 sekundach po komunikacie nie ma śladu. Silnik nawet jak jest na wolnych obrotach to nie gaśnie, tylko obroty spadają do ok 500, i po pół sekundzie się normalizują. Najgorsze to szarpnięcie na obrotach, gdyż w momencie tego przeskoku przełącza mi na benzynę. Posprawdzałem styki podłączyłem drugą masę gdyż myślałem że może powodem tego jest jakiś " upływ prądu" ale nic na to nie wskazuję. Ładowanie ok 14 volt, ale mam wrażenie, że jak załączę klimatronic to nawet kiepsko, tak jakby z wysiłkiem wkręcała się na obroty. Mam założoną instalacje 2 generacji i dzieje się to tak samo na gazie jak i na benzynie. Proszę o podpowiedź co może być przyczyną takiego zjawiska. Pozdrawiam
    User removed account
    User removed account  
    panam
    Level 29  
    W jaki sposób rozłącza ci zapłon ( gaśnie czy inne objawy), bo masz gaz i benzynę więc Coś powyżej .
    izapaw
    Level 11  
    Witam. Właśnie najgorsze że nie gaśnie. Objaw jest taki że w pewnym momencie obroty spadają pojawia się komunikat który zaraz znika. Dzieje się to na benzynie i na gazie. Kable i połączenia posprawdzałem w skrzynce przy akumulatorze są ok. rozpiąłem łącze komputera też ok masa dodatkowa poprowadzona do skrzyni. Do czego jeszcze można się dobrać. Napisze jeszcze że komputer też nie pokazuję błędu.
    izapaw
    Level 11  
    Witam. Problem rozwiązany problemy sprawiała pompa abs-u!!! Po wyjęciu bezpiecznika abs usterka zanikła. Pozdrawiam
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    izapaw wrote:
    o wyjęciu bezpiecznika abs usterka zanikła.

Leczenie syfa pudrem.