Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak mocy po wymianie turbiny 1.6 tdci Ford Focus II 2005

04 Jul 2012 08:49 11720 3
  • Level 2  
    Witam,

    Odgrzeję trochę temat jeżeli mogę, Padło mi turbo w fucsie, kupiłem nowe turbo, 3krotne płukanie silnika, czyszczenie przewodów, nowy olej i filtry. Założyłem turbo, odpaliłem, super cichótka praca, po 300km, kontrolka (czerwony wykrzyknik) i koniec. Turbo nadal chodzi cicho, ledwo się wbija na obroty i tylko do 2900 tyś. Czytałem na wielu forach co do diagnostyki czyściłęm EGR, przepływkę wszystkie czujniki i lipa. Poza tym czytałem, że po odłączeniu przepływomierza samochód powinien gasnąć a tu nic po rozłączeniu wszystkiego od góry silniczek chodzi nadal. Teraz dane z pomiarów diagiem.

    Próba1
    Po rozłączanym silniku jw błedy P0406,P0238,P0102

    P0406
    Czujnik A recyrkulacji spalin - wysoki sygnał wejściowy
    P0238
    Czujnik A wspomagania turbosprężarki - wysoki sygnał wejściowy
    P0102
    Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - niski sygnał wejściowy
    + coś MAV/VAF

    Próba2 po wykasowaniu wszystkiego
    Brak błędów turbo się nie załącza
    Próba3
    Po czyszczeniu wszystkich odłączonych wtyczek (odłączony EGR)
    P0102,
    P0405
    Czujnik A recyrkulacji spalin - niski sygnał wejściowy

    Wykasowanie i podłączenie EGR - brak błędów + zamrożone ramki P0405

    Próba 4 odłączony czujnik od termostatu (temp silnika na diagu -40C na teście zegarów ---C) ale

    Brak błędów turbo chodzi łądnie się wkręca do czerownego ale po kilkunastu metrach turbo się wyłącza + kontrolka + zamr ramki P0405

    Przy każdym wyłączeniu silnika wszystko gaśnie i się kasuje turbo chodzi. Jak jadę nie używam za bardzo turbo tak do 1800 wszystko jest ok jak mocniej przyspieszę włącza się kotrolka i turbo się odcina ale brak błędów na kompie.


    Dzisiaj rano poraz kolejny podłączyłem diaga i:

    Błędy te same

    Różnica temp na diagu a testem (zegarów) -40C na diagu 81C na teście zegarów 121C

    podciśnienie w dolocie przy obr silnika 750 101kPA
    temp po dolotowego 28C
    masa pow zasysanego 0g - i się nie podnosi
    na starcie otwarcie przepustnicy 0%

    Rozumiem, że chyba przepływka mi padła jak ją sprawdzić: napięcia oporności.

    Ma ktoś pomysł co to może być?? Albo jest ktoś z wawy kto ma pożyczyć przepływkę na próbę czy to napewno to.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 25  
    Bundy-er wrote:

    P0406
    Czujnik A recyrkulacji spalin - wysoki sygnał wejściowy
    P0238
    Czujnik A wspomagania turbosprężarki - wysoki sygnał wejściowy
    P0102
    Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - niski sygnał wejściowy
    + coś MAV/VAF .


    Błędy wynikają z niesprawnego obwodu przepływomierza.
  • Level 2  
    Dzięki wielkie,

    Na diagu wykazuje mi brak przepływu powietrza a dokładniej 0g/s wymieniłem przepływkę i lipa to samo napięcie zasilania jest napiecia na odpalonym pomiędzy innymi pinami są. Tylko nie znam wartości jakie powinny być. Mam 4piny a wszędzie znajdowałem schematy z 5oma wiesz gdzie tego szukać. Gdzie jest komp bo może gdzie z instalację jest problem.
  • Level 2  
    Brak mocy po wymianie turbiny 1.6 tdci Ford Focus II 2005 Witajcie,

    Mam pytanie mam wtyczkę do przepływki jak na foto 4 przewody poniżej pomiary.

    od lewej - dane: wył silnik; wł.zapłon; włączony silnik

    biało - czerwony - 0V; 5V; 4,72V
    czarno-niebiseki- 0V; 0V; 0,4V - więc pewnie masa
    zielono-czerwony -0V; 12V; 12V - więc zasilanie
    biało - niebieski -0V; 0,1V; 0,23V

    Wyjąłem komputer żeby sprawdzić przejście ale wtyczki nie zgadzają się ze schematem, który znalazłem, poza tym mam trzy wtyczki do kompa a nie jedną jak na znalezionym schemacie, pomóżcie proszę. Czy błąd może się powtarzać ze względu na nie wykasowane ramki?