Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z odbiorem DVB-T - Strong 8105.

e1301340 04 Lip 2012 19:25 2121 13
  • #1 04 Lip 2012 19:25
    e1301340
    Poziom 6  

    Witam!
    Mam dekoder DVB-T Strong 8105. Dekoder jest podłączony do gniazda kablówki, operator oferuje darmowy odbiór cyfrowych programów, które odbierają bardzo dobrze. Problem polega na tym, że gdy próbuję złapać sygnał na swojej antenie nic z tego nie wychodzi. Nic się nie ustawia. Próbowałem na różnych antenach, od anteny siatkowej do zwykłego drutu. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Mieszkam 17,5 km od nadajnika.

    0 13
  • #3 04 Lip 2012 20:07
    e1301340
    Poziom 6  

    Chwaszczyno koło Gdańska.
    Mieszkam na niewielkiej górce, od strony nadajnika jest przy bloku jedno drzewo. Przy bardzo dobrej pogodzie i sprzęcie obserwacyjnym (np. kamera na statywie) można zobaczyć końcówkę nadajnika. Telewizja analogowa (z tego samego nadajnika) nie odbiera zbyt dobrze. Odległość od nadajnika to 17,5 km.

    0
  • #4 04 Lip 2012 20:19
    kwantor
    Poziom 38  

    Sprawdź- wymień kabel, to niemożliwe aby aż tak drastycznie było, przy widoczności masztu, chyba, że uszkodzona jest głowica w TV.

    0
  • #6 04 Lip 2012 21:57
    kwantor
    Poziom 38  

    Z 17 km, to DVBT nawet na kawałku drutu odbierzesz, zwłaszcza, że mieszkasz na górce.
    Wiec coś, nie halo.
    Pytanie o wzmacniacz jest retoryczne, bo jeśli taki ma antena, to bez zasilacza nic nie odbierzesz.

    0
  • #8 05 Lip 2012 09:50
    e1301340
    Poziom 6  

    A czy jest możliwe żeby to była wina dekodera? Może coś jest w nim uszkodzone i dlatego nie odbiera...?

    0
  • #10 05 Lip 2012 11:08
    e1301340
    Poziom 6  

    Korzystam, cały czas jest do kablówki podłączony, ale chciałem wyjaśnić dlaczego nie moge używać swojej anteny. Chcę to wyjaśnić jeszcze teraz jak jest na gwarancji.

    0
  • #12 05 Lip 2012 15:18
    _cheetah_
    Poziom 37  

     
    A gdzie ty te anteny z których próbujesz odbierać montujesz - w mieszkaniu czy poza nim? Anteny są podłączane bezpośrednio do dekodera, czy jakieś kombinacje po drodze? Z ewentualnymi zasilaniami anten wszystko OK - dobrze ustawione wł/wył. zasilanie wewnętrzne w dekoderze / zasilacz sieciowy antenowy?

    Atenę ustawiasz na strojeniu ręcznym dla wybranych mux-ów z Chwaszczyna:

    mux-1: k64 [818MHz] / 100kW
    mux-2: k35 [586MHz] / 100kW
    mux-3: k48 [690MHz] / 15kW - emisja kierunkowa

    przede wszystkim próbować mux-2, potem mux-1, a na końcu mux-3 (tego może nie być)

    0
  • #14 07 Lip 2012 12:33
    e1301340
    Poziom 6  

    _cheetah_ napisał:
     
    A gdzie ty te anteny z których próbujesz odbierać montujesz - w mieszkaniu czy poza nim? Anteny są podłączane bezpośrednio do dekodera, czy jakieś kombinacje po drodze? Z ewentualnymi zasilaniami anten wszystko OK - dobrze ustawione wł/wył. zasilanie wewnętrzne w dekoderze / zasilacz sieciowy antenowy?

    Atenę ustawiasz na strojeniu ręcznym dla wybranych mux-ów z Chwaszczyna:

    mux-1: k64 [818MHz] / 100kW
    mux-2: k35 [586MHz] / 100kW
    mux-3: k48 [690MHz] / 15kW - emisja kierunkowa

    przede wszystkim próbować mux-2, potem mux-1, a na końcu mux-3 (tego może nie być)




    Wielkie dzięki za pomoc!
    Cały problem polegał na tym, że kablówka udostępnia sygnał na innym kanale niż nadajnik. Dlatego też nic się nie łapało. W tej chwili ustawiłem ręcznie kanały i na kawałku drutu ustawiły mi się wszystkie programy z MUXów. Dodatkowo dołączyłem antenę radiową i wszystko odbiera aż miło :D
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc:D:D

    0