Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z odbiorem DVB-T - Strong 8105.

e1301340 04 Jul 2012 19:25 2553 13
    e1301340
    Level 9  
    Witam!
    Mam dekoder DVB-T Strong 8105. Dekoder jest podłączony do gniazda kablówki, operator oferuje darmowy odbiór cyfrowych programów, które odbierają bardzo dobrze. Problem polega na tym, że gdy próbuję złapać sygnał na swojej antenie nic z tego nie wychodzi. Nic się nie ustawia. Próbowałem na różnych antenach, od anteny siatkowej do zwykłego drutu. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Mieszkam 17,5 km od nadajnika.
    11111olo
    Level 42  
    Co to za nadajnik? Jak wygląda profil terenu oraz najbliższa widoczność?
    e1301340
    Level 9  
    Chwaszczyno koło Gdańska.
    Mieszkam na niewielkiej górce, od strony nadajnika jest przy bloku jedno drzewo. Przy bardzo dobrej pogodzie i sprzęcie obserwacyjnym (np. kamera na statywie) można zobaczyć końcówkę nadajnika. Telewizja analogowa (z tego samego nadajnika) nie odbiera zbyt dobrze. Odległość od nadajnika to 17,5 km.
    kwantor
    Level 38  
    Sprawdź- wymień kabel, to niemożliwe aby aż tak drastycznie było, przy widoczności masztu, chyba, że uszkodzona jest głowica w TV.
    kwantor
    Level 38  
    Z 17 km, to DVBT nawet na kawałku drutu odbierzesz, zwłaszcza, że mieszkasz na górce.
    Wiec coś, nie halo.
    Pytanie o wzmacniacz jest retoryczne, bo jeśli taki ma antena, to bez zasilacza nic nie odbierzesz.
    11111olo
    Level 42  
    Nie do końca prawda. Może coś odebrać ale na pewno trzeba wymienić wzmacniacz na symetryzator.
    e1301340
    Level 9  
    A czy jest możliwe żeby to była wina dekodera? Może coś jest w nim uszkodzone i dlatego nie odbiera...?
    11111olo
    Level 42  
    Jeśli Ci z kablówki działa dvb-t to tuner jest dobry.
    Z ciekawości spytam: czemu z kablowej instalacji nie korzystasz skoro operator za darmo udostępnia programy?
    e1301340
    Level 9  
    Korzystam, cały czas jest do kablówki podłączony, ale chciałem wyjaśnić dlaczego nie moge używać swojej anteny. Chcę to wyjaśnić jeszcze teraz jak jest na gwarancji.
    11111olo
    Level 42  
    Problem wybitnie masz z anteną. Jak przy takiej małej odległości masz marny analog? Przecież to setki kW i powinno łapać na kawałku drutu, a na siatce z symetryzatorem i dobrym kablem tym bardziej!
    User removed account
    Level 1  
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Proszę poprawić/ rozwinąć temat zgodnie z zasadami forum!
    e1301340
    Level 9  
    _cheetah_ wrote:

A gdzie ty te anteny z których próbujesz odbierać montujesz - w mieszkaniu czy poza nim? Anteny są podłączane bezpośrednio do dekodera, czy jakieś kombinacje po drodze? Z ewentualnymi zasilaniami anten wszystko OK - dobrze ustawione wł/wył. zasilanie wewnętrzne w dekoderze / zasilacz sieciowy antenowy?

Atenę ustawiasz na strojeniu ręcznym dla wybranych mux-ów z Chwaszczyna:

mux-1: k64 [818MHz] / 100kW
    mux-2: k35 [586MHz] / 100kW
    mux-3: k48 [690MHz] / 15kW - emisja kierunkowa

przede wszystkim próbować mux-2, potem mux-1, a na końcu mux-3 (tego może nie być)

Wielkie dzięki za pomoc!
    Cały problem polegał na tym, że kablówka udostępnia sygnał na innym kanale niż nadajnik. Dlatego też nic się nie łapało. W tej chwili ustawiłem ręcznie kanały i na kawałku drutu ustawiły mi się wszystkie programy z MUXów. Dodatkowo dołączyłem antenę radiową i wszystko odbiera aż miło :D
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc:D:D