Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Panda 1.1 actual +LPG szarpanie przy zwiększaniu obrotów

Exploboy 04 Jul 2012 21:25 4014 6
    Exploboy
    Level 15  
    Witam!
    Problem zauważyłem dzisiaj rano jak ruszałem z parkingu. Przy szybkim i mocniejszym wciśnięciu gazu, samochód zaczął szarpać, dławić się i dusić, brzmiało to dziwnie, jakby miał przerwy w zapłonie. Samochód oczywiście odpalony najpierw na benzynie. Przy powolnym wciskaniu pedału gazu, bez problemu wchodzi na wysokie obroty. Nie mam tego problemu po przełączeniu na paliwo gazowe. Wydaje mi się, że po rozgrzaniu problem ten powoli znika. Co może być problemem?
    Pozdrawiam
    adam.1.1
    Level 17  
    Jeśli instalacja gazowa trzyma się jeszcze kupy , to po wymianie świec zapłonowych problem powinien ustać .
    Exploboy
    Level 15  
    Świece wymieniane całkiem niedawno, może 2tyś km temu. Może kable zapłonowe?
    tzok
    Moderator of Cars
    Co to za instalacja LPG? Kiedy była ostatnio regulowana? Jak dla mnie to masz trochę rozjechane korekty czasu wtrysku i za bardzo wzbogaca mieszankę przy przyspieszaniu, ew. nie trzyma kompresji na zimnym - kiedy były regulowane zawory?
    ociz
    Moderator of Cars
    Z tego co zauważyłem to w nich się bardzo szybko korekty zmieniają. Pojeździj kilka km tylko na benzynie z ciepłym silnikiem. Jak na drugi dzień będzie dobrze na zimnym to będziesz miał pewne że to wina instalacji gazowej.
    Exploboy
    Level 15  
    Komputerek mam TEC99, a reduktor Tomasetto. W każdym razie, na LPG chodzi dobrze samochód, na benzynie jest to szarpnięcie. Na rozgrzanym silniku to uczucie szarpania i jakby ''dziury'' po szybkim dodaniu gazu jest mniejsze, niż na zimnym. Instalka LPG regulowana wczoraj, ale powtarzam, na gazie chodzi bardzo dobrze. Z benzyną jest ten problem. Mam podejrzenia co do kabli zapłonowych, no ale na jazdę na lpg nie narzekam... Może coś z ciśnieniem za pompą paliwa?
    tzok
    Moderator of Cars
    To, że na LPG chodzi dobrze, wcale nie znaczy, że wina nie leży po stronie instalacji LPG...

Jeśli chodzi o stan układu zapłonowego to jego ewentualne niedomagania najpierw objawiałyby się na LPG.

Odłącz instalację LPG, zakręć gaz na butli i pojeździj przez 2-3 dni tylko na benzynie, jeśli szarpanie ustąpi to szukaj problemu w instalacji LPG (źle ustawiona emulacja sondy, wyciek gazu do kolektora podczas pracy na benzynie).

P.S.
    ...kolejne auto na pełnym wtrysku przerobione na zasilanie gaźnikowe :/