Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SterControl
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bezprzewodowy pomiar temperatury w trzech punktach.

BLADE911 05 Lip 2012 10:00 2438 11
  • #1 05 Lip 2012 10:00
    BLADE911
    Poziom 10  

    Potrzebuje schematu oraz wsadu programu do miernika temperatury w trzech oddzielnych punktach oddzielonych od siebie o ok. 50m. przeglądając forum natrafiłem na dwa następujące artykuły:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic811706.html
    chciałbym go zmodyfikować tak aby:
    -Pomiar temperatury był w trzech punktach kontrolnych
    -pomiar ten był bezprzewodowy.
    -dokładność programu do 1 stopnia C.
    -w układnie chciałbym również ustawiany dwoma przyciskami termostat który po przekroczeniu ustalonej temperatury przez któryś z tych trzech czujników załączał buzzer.
    Znalazłem również następujący artykuł:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1520312.html
    Powiedzcie mi jak to połączyć
    P.S.- jestem początkujący.

    0 11
  • SterControl
  • #2 05 Lip 2012 12:37
    mirekk36
    Poziom 42  

    BLADE911 napisał:

    Powiedzcie mi jak to połączyć
    P.S.- jestem początkujący.


    Zacząć się uczyć od początku i po kolei od migania diodą LED i obsługi klawiszy w języku który wybrałeś czyli w Bascomie. To jest prosta droga i łatwa. Możesz sobie kupić nawet książkę Marcina Wiązani na temat Bascoma, wydawnictwo BTC, to szybko zaczniesz .....

    0
  • #3 05 Lip 2012 15:56
    BLADE911
    Poziom 10  

    Przerobiony program duch na trzy czujniki oraz z termostatem... Prosiłbym o sprawdzenie głównie ostatnich linijek służących jako termostat... co do pomiaru bezprzewodowego to daruję sobie bo mam mało czasu na wykonanie... co do schematu to ewentualnie dośle później... z góry dziękuje...

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • SterControl
  • #4 06 Lip 2012 07:43
    BLADE911
    Poziom 10  

    mam pytanie co do programu od ducha.
    mianowicie:

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    dlaczego w powyższej linijce wartość zmiennej "Ss" typu string jest pomnożona *6?

    0
  • #5 06 Lip 2012 11:13
    kiziu13
    Poziom 16  

    Z pierwszego wyniku w google:

    Cytat:
    Dim Usermessage as String*10
    Usermessage can hold a text of 10 characters. Each character takes a storage space of one byte. Bascom will add an extra byte with value 'null' to signal the end of the string. The maximum length of a string is 254 characters (exluding the 'null' byte).

    (http://www.qsl.net/pa3ckr/bascom%20and%20avr/strings/index.html)

    To "mnożenie" to oznaczenie długości ciągu znakowego. Warto pamiętać, że Bascom sam dodaje jeden bajt na null-character.

    0
  • #7 17 Lip 2012 15:59
    BLADE911
    Poziom 10  

    Mam program z moim aktualnym programem... po wgraniu na procka mierzy on temperaturę tylko mam problem z przyciskami...
    MÓJ program:

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    wszystkie pin zmieniam na port

    Żeby przejść do następnej pozycji mam napisaną taką linijkę:
    If Portc.4 = 0 And Portc.5 = 0 Then
    czemu to nie działa a na symulatorze jest ok??
    Przyciski prosto z masy mam poprowadzone do portów

    0
  • #8 17 Lip 2012 17:23
    mirekk36
    Poziom 42  

    bo nie

    If Portc.4 .....

    stan badasz na rejestrach Pin więc

    If Pinc.4= i tak dalej

    0
  • #9 18 Lip 2012 09:36
    BLADE911
    Poziom 10  

    moglibyście mi sprawdzić ten program bo pozmieniałem wszystkie wejścia na "pin" i dalej to nie działa układ mam na atmega16 i swicze podpiętr z portów prosto do masy... już nie mam pojęcia co może być źle...

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #10 19 Lip 2012 15:54
    BLADE911
    Poziom 10  

    Doszedłem sam to tego... nie mogłem sterować tymi portami które sobie wybrałem... na innych działało wszystko elegancko... tera jeszcze kilka poprawek i ma działać... i widzicie nie jestem taki początkujący za jakiego mnie braliście...

    0
  • #11 19 Lip 2012 17:05
    mirekk36
    Poziom 42  

    BLADE911 napisał:
    ... tera jeszcze kilka poprawek i ma działać... i widzicie nie jestem taki początkujący za jakiego mnie braliście...


    a kto cię brał? sam pisałeś:

    BLADE911 napisał:

    P.S.- jestem początkujący.

    0
  • #12 19 Lip 2012 18:02
    zumek
    Poziom 39  

    BLADE911 napisał:
    Doszedłem sam to tego... ..

    I od tego trzeba było zacząć, a nie "mam pomysła, to lecę na elektrodę i niech za mnie to zrobią".

    Temat zamykam.

    0