Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

40-42" 2,5-3k zl (wybor miedzy 3 modelami)

tsotsi85 05 Jul 2012 10:39 4195 10
    tsotsi85
    Level 9  
    witam serdecznie!
    mam nadzieje ze mi pomozecie w wyborze :))

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Pokoj ok 16m kw
    2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
    3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
    4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? pod malym katem
    5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stac
    6.Jak słońce świeci w pokoju ? jest jasno ale nie wpada za bardzo slonce, tam gdzie bedzie stal TV w ogole nie pada slonce
    7.Jaki masz obecnie telewizor ? plazma Panasonic 42"
    8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? wifi
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? kablowka lokalna po kablu ethernetowym IPTV (btw spotkal sie ktos tym? obiecuja mega jakosc...)
    10.Jakie urządzenia ? PS3, dekoder, moze jakis player
    11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 5-6h
    12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Raczej matowa
    13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport, filmy akcji
    14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak, ogladac youtube, ipla itp
    15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, na ps3 ale raczej malo
    16.Preferencje co do marki ? Panasonic, Philips, Toshiba
    17.Preferencje co do wielkości ? 40-42"
    18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Tandetny, swiecacy plastik, ktorego jest zdecydowanie za duzo
    19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wiczorami
    20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2,5-3k
    21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? fajnie by bylo

moje typy:
    Panasonic 42ST50
    Philips 40pfl5507k
    Toshiba 40tl933

widzialem te 3 tv na zywo i nei moge sie zdecydowac, na Philipsie leciala jego reklamowka wygladalo ok ciekawe jak wyglada cos innego...

pozdrawiam
    tsotsi85
    Level 9  
    dzieki za opdowiedz! ktos jeszcze podzieli sie opinia i doradzi w zyciowym wyborze?;)
    tsotsi85
    Level 9  
    niestety nie dane mi bylo pobawic sie philipsem wiec mam ostatnie pytanie... podobno czas przelaczania miedzy kanalami jest dosc dlugi (ok3s), czy upgrade softu to poprawia?
    jacekRCA
    Level 25  
    3s? no coś ty. Nie wyobrażam sobie oglądania tv z takim czasem przełączania kanałów.

Jeżeli jednak tak jest to zapodaj linka, muszę to koniecznie zobaczyć.
    tsotsi85
    Level 9  
    tak jak pisalem nie bylo mi dane sprawdzic tego osobiscie na Philipsie (widzialem cos takiego w LG u moich tesciow totalna masakra masz ochote rzucic pilotem podczas przelaczania)
    Opinia znaleziona w necie tutaj http://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/opinie-philips-40pfl5507k.bhtml#opinie ale zeby ulatwic:

"Obecnie używam go od kilku tygodni i jak na jego cenę w porównaniu do innych marek jest dobry.
    Bardzo WOLNE przełączanie między aplikacjami Smart TV!
    Bardzo WOLNE dzialanie aplikacji np. IPLA, You Tube (zaznaczanie liter z pilota - koszmar, znaczne opóźnienia w przyciskach podczas zaznaczania liter/cyfer/znaków).
    WOLNE przełączanie kanałów TV cyfrowej DVB-T oraz DVB-S2.
    WOLNE poruszanie się po MENU, czas reakcji tego telewizora jest za długi.
    Podczas uruchomienia telewizora pojawia się logo Philips, które opóźnia start i nie da się tego wyłączyć.
    Podczas programowania kanałów cyfrowych naziemnych i satelitarnych NIE MA MOŻLIWOŚCI ICH KASOWANIA, można je tylko zamieniać miejscami.
    Jest funkcja SORTOWANIA kanałów, lecz NIE DZIAŁA (dzwoniłem nawet w tej sprawie na infolinię Philips-a, nie potrafili mi pomóc w sortowaniu).
    Nie ma aplikacji, która pozwoliłaby na przygotowanie własnej listy kanałów pod system Windows, i wgrania przez USB do telewizora !!!
    Mam zaprogramowanych ponad 3500 kanałów na 4 satelitach kodowanych i niekodowanych (NIE MA OPCJI "TYLKO FTA"-niekodowanych !!!), a co za tym idzie trzeba ręcznie KAŻDY kanał osobno przenosić w inne miejsce.
    Nie da się zaprogramować TYLKO BEZPŁATNYCH kanałów satelitarnych, co powoduje BURDEL w liście kanałów (pomieszane kodowane z niekodowanymi na przemian).
    Dla pocieszenia dodam, że obraz nie budzi zastrzeżeń; zalecam nie używanie trybu oszczędnego obrazu, ze względu na WOLNĄ reakcję przy zmianie obrazu z ciemnego na jasny, co jest denerwujące i widoczne.
    Ten, kto projektował oprogramowanie do tego telewizora powinien się leczyć, bo może doprowadzić innych do trwałej choroby psychicznej !
    NIE POLECAM, CHYBA ŻE KTOŚ MA STALOWE NERWY. "

znalazlem tez jakies pojedyncze wpisy na innym forum...
    zastanawiam sie czy ten model "tak ma" czy to kwestia ustawien, sygnalu czy moze softu
    Anonymous
    Level 1  
    tsotsi85
    Level 9  
    Czytam Twoje wypowiedzi na roznych forach, szanuje i doceniam twoja prace, testy, porady itd ale nie czytasz ze zrozumieniem...
    I wlasnie jest kilka-kilkanascie takich wypowiedzi w linku, ktory podales... temat sie rozrosl i ma ponad 60 stron - przeczytalem caly, mam nadzieje ze Ty tez (ze zrozumieniem)
    Anonymous
    Level 1  
    tsotsi85
    Level 9  
    Niech i tak bedzie. Na tym zamknijmy temat, mam juz wszystkie potrzebne informacje. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam