Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piekarnik elektr.+płyta gazowa do zabudowy do max 1800-2000zł

05 Lip 2012 17:31 8540 13
  • Poziom 11  
    Witam !

    Mam prośbę o pomoc bo czytam już forum parę dni ale nie do końca mogę znaleźć w moim temacie, a więc do rzeczy. Potrzebuję kupić w cenie bez szaleństw tak 1600-1800 ale to już naprawdę musi być warto zestaw piekarnik elektryczny + płyta gazowa do zabudowy Priorytetem jest niezawodność,estetyka brak katalizy, pyrolizy itp. fajerwerków. W domu jest 2 dzieci więc ich bezpieczeństwo b. ważne. Na gazie gotujemy często nie jadam raczej w restauracjach :( piekarnik głównie ciasto 4-5 razy /m-ąc i czasami jakieś mięsko (tu chciałbym częściej teraz zacząć) i dochodzi domowa pizza 2-3 m-ąc
    Wymogi hmm:
    -koniecznie na 230V i najlepiej z nie bardzo "wykręconą mocą" może grzać ciut dłużej ale tak do 3,3 kW moc przyłączeniowa super
    Piekarnik:-wnętrze z emalii łatwo czyszczącej lub coś podobnego
    -najlepiej 2-3 prowadnice teleskopowe/ niechętnie drabinki
    -chłodne drzwi
    -termoobieg
    -chętnie grill (chyba odchylany czy jakoś tak aby łatwo było czyścić)- rożen już niekoniecznie musi być
    -wyświetlacz który pokże temp. wewn. czas i wybrane funkcje, może być opcja czasowa
    -chowane pokrętła, nie podobają mi się zbytnio te z modelu Mastercooka chyba MFS196AX (takie czarne plastikowe trochę nieestetyczne)
    -chyba tyle
    Płyta Gazowa: 50-60 cm standard
    -najlepiej na stali itp żadne szkło pod palnikami
    -zdecydowanie ruszty żeliwne i żeby były stabilne pod większe garnki tzn aby się mieściły spokojnie obok siebie 2 wieksze garnki bo podobno sporo rusztów ma z tym problemy i naczynia lubią zjeżdżać :| aha i ruszt raczej w formie 1/2 elementów a nie tych wysepek nad każdym palnikiem no chyba że się zbędnie obawiam tego.
    -zabezpieczenie przeciwypływowe gazu
    -zapalacz w pokrętle
    bardzo mi się podoba model Amica PG1920X ew. troszkę mniej PGZ 6310 (toporniejszy?) są też bliżniacze modele z palnikiem WOK czy on się sprawdza przy "zwykły" gotowaniu a okazyjnie przy Woku? użytym 5-6 razy w roku?

    Na promocji wyprzedażowej ma być np. od 06.07.2012 w MM zestaw AEG BE3002420M piekarnik+płyta HG654440SM za 1099 cena się wydaje być niezła jak za taki zestaw czy warto? Model pewnie z sali "obmacany" raczej u nich nie kupuje tylko testuję ;) ale czasami mają coś OK

    Uff chyba tyle, jak coś wyniknie z dyskusji chętnie uzupełnię. Podoba mi się stylistyka Bosch, Siemens, Electrolux, Amica, Mastecook - mniej. Beko, Samsung nie dziękuję w tej dziedzinie ich nie kupię. Aha plyta i piekarnik wcale nie muszą być tych samych firm! mam zmywarkę Boscha SMV 50E30 ale to nic nie znaczy przy tym wyborze
  • Pomocny post
    Poziom 18  
    Mam zestaw amica fusion płyta gazowa szkło hartowane. Wszystkie w/w funkcje ma. Moc do 3,3 kW (grzałka dolna+termoobieg). Cena do 1300 się zamknie + 200zł za prowadnice (dopłata). Brak wskaźnika temp. w środku (tylko lampka kontrolna). Grill jest, brak rożna.
    Wok - fajna rzecz, jak dużo chińszczyzny, do tego patelnia wok. Ale do niczego innego się nie nadaje, zbyt duża moc. Płyta ma ruszta żeliwne, garnki mam szerokie tzw. pyzy i dwa o średnicy 24 cm plus patelnia 28 cm spokojnie się mieszczą.
  • Poziom 11  
    Dziękuję za zainteresowanie i proszę o kolejne opinie, jeśli w moich wymaganiach jest coś nierealnego też proszę napisać :)
    Pierwsze uściślenie które mi się nasuwa: Katalityczne wkłady absolutnie NIE, pyroliza jeśli będzie w cenie to niech sobie będzie :D
    W piekarniku oczywiście możliwość kombinacji grzałka góra, dół itp.
    Jeśli cena wstępna jest za niska to mogę ciut podnieść ale tak do 2000zł bo wydaje mi się że to i tak aż za dużo jak na takie coś nie dajmy się zwariować :D można wydać i 5k tylko po co?
    Bardzo liczę na info od tutejszych guru AGD :idea:

    Dodano po 7 [minuty]:

    Bodek05 napisał:
    Brak wskaźnika temp. w środku (tylko lampka kontrolna)
    chcesz powiedzieć, że można dzisiaj spotkać sprzęt który nie podaje jaką mamy temperaturę w piekarniku ?!
  • Pomocny post
    Poziom 20  
    Bodek, nie rozumiem dlaczego nie pyroliza? To jest bezpieczne rozwiązanie. Ja mam kilka już ładnych lat i na nic innego bym nie zamienił. Lubie miecho z pieca i to mnie skłoniło. Mity o gorącym froncie to bzdury, a każdy kto chociaż raz szorował piekarnik z przypalonego tłuszczu doceni samoczyszczenie. Trzeba tylko pamiętać, żeby piekarnik miał katalizator oparów/spalin. Płyty gaz na szkle nie polecam, bo utrzymać to czystości to dramat. Lepiej wziąć inox. Co do woka to zamiast bawić się z specjalny ruszt kup sobie patelnie wok i po problemie.
  • Poziom 11  
    No nie z tą pyrolizą to było na zasadzie obcinania ew. kosztów-jak będzie to nie zaprotestuję (natomiast nie chcę katalizy) ale napiszcie w jaką stronę /firmy się kierować przy piekarniku i płyty gazowej? no i modele mile widziane :)
  • Poziom 20  
    Ja miałem stary sprawdzony MF-760X (następca to MF-760AX), ale dałem go już mojej mamie i ona teraz go katuje. Widzę, że jeszcze można go kupić. To taka podstawa bez ubogaceń, ale z katalizatorem oparów i za dobre pieniądze. Teraz mam nowszy model, też z pyrolizą, ale bardziej wypasiony MF-880... - wyprzedawali z ekspozycji za nieduże pieniądze to wziąłem :).
    Płyta to już rzecz gustu - mi się np. podoba 2MI-4GLSX albo G6N40AX. Tobie może się podobać zupełnie coś innego.
  • Poziom 18  
    Bodek05 napisał:
    chcesz powiedzieć, że można dzisiaj spotkać sprzęt który nie podaje jaką mamy temperaturę w piekarniku ?!


    yhy :D mam lampkę, która gaśnie gdy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę:-)

    Dodano po 2 [minuty]:

    zwykły człek napisał:
    Płyty gaz na szkle nie polecam, bo utrzymać to czystości to dramat.


    Wystarczy dobra szmatka z microfibry i ciepła woda. Moja żona nie narzeka na szkło akurat (więc to nie może być taki dramat ;-)
    Prędzej denerwują ja odciski palców na inoxie na froncie piekarnika :D
  • Poziom 20  
    Patryk, pewnie że wszystko się da wyczyścić, ale nie powiesz mi, że nic ni nie wlazi pod obręcze pątników na łączeniu z płytą. A co stali to wszystko zależy z jakiej stali jest płytą czy piekarnik. Wszystko idzie do przodu i stał też jest coraz lepiej zabezpieczana. Różnica między płytami choćby sprzed 2 lat a tymi teraz jest na prawdę duża. Ja i tak uważam, że łatwiej się czyści stal, ale oczywiście ty masz prawo mieć inne zdanie. Pozdrawiam.
  • Poziom 18  
    zwykły człek napisał:
    Patryk, pewnie że wszystko się da wyczyścić, ale nie powiesz mi, że nic ni nie wlazi pod obręcze pątników na łączeniu z płytą


    Jak się dopilnuje, żeby nic nie wykipiało, to nic nie włazi. A niech wykupią Ci ziemniaki czy kapusta na inoxie - odbarwienia murowane ;-)
  • Poziom 11  
    No nie straszcie że tak z tym Inoxem teraz źle? Moi rodzice mają już starszą wolnostojącą kuchenkę Mastercooka model to taki starszy brat Mastercook KGE 7336 itp. i jeśli chodzi o stal to jest Ok ale z elektroniką to trochę problemów było zegar chyba z 3x na gwarancji padał a po też zdechł i trochę szaleje (chyba pływa na wskazaniach temp - kuchenka stoi u Rodziców to nie pamiętam dobrze) ale chodzi no i zdążyli już wymienić kompletne palniki bo się wypaliły ! :cry: ciekawe że w mojej chyba ok 30 letniej kuchence są nadal dobry stan... Dlatego analizując moje plany zakupowe skłaniam sie coraz bardziej ku Amica lub Mastercook ze wskazaniem na Amicę- Dobrze robię? Bo tak zerkałem na ceny częsci zamiennych w internecie to do "krajowych" idzie coś kupić od ręki i w miarę tanio (poza tymi wypasionymi zegarami w topowych modelach głównie z sensorami) a z towarem "zagranicznym" jest cenowo/dostępnościowo już jest gorzej. A przy dzisiejszej masówce jak nic moze paść np. grzałka po gwarancji i :cry: a chciałbym kupić sprzęt na chociaż 10 lat... No chciałbym żeby działa super non stop ale czy to teraz się często zdarza?
    No dobra konkrety mój typ na tą chwilę to :
    Płyta gazowa- Amica PG1920X (jestem tylko przerażony bardzo dyżym rozstawem rusztów nad palnikami-obawiam się że będzie problem z małymi rondelkami /garnuszkami)
    Jej konkurentka to Amica PGZ6310 tylko wydaje się trochę toporna i pokrętła niższych lotów - w sklepie chodziły ciężko tak licho.

    Piekarnik faworyt to:
    -Amica Integra EBI8562 lub pokrewny z serii Amica Integra EBI8862 - warto dopłacić ok 200zł?
    - lub Mastercook MB-8ETR X
    wciąż też podoba mi się coś w stylu Electrolux EOB53102X
    I co Wy na to? Dobrze patrzę?
    Dziękuję za dotychczasową wymianę zdań :D
  • Poziom 18  
    Bodek05 napisał:
    No nie straszcie że tak z tym Inoxem teraz źle?
    Płyta gazowa- Amica PG1920X (jestem tylko przerażony bardzo dyżym rozstawem rusztów nad palnikami-obawiam się że będzie problem z małymi rondelkami /garnuszkami)

    Spoko, nie każdy inox inoxowi równy, ale poczytaj sobie opinie na niektórych serwisach wyszukiwarek cenowych lub sklepów internetowych. Ja chciałem wcześniej płytę gazową Siemens w inox cena 800zł, ale przeczytałem kilka niepochlebnych opinii i stwierdziłem, że jak mam wydać tyle kasy na płytę, to nie chcę mieć później odbarwień ;-)
    Ale gaz na szkle ma też swoje minusy - najważniejsze, żeby ruszta były na całej powierzchni płyty (tak, jak są ruszta żeliwne), wtedy szkło nie jest narażone na stłuczenie czy odpryski, jak spadnie nam garnek.

    A tymi rondelkami się nie martw. Na najmniejszym palniku zmieszczą się. Ja mam kawiarkę (w sumie to żona :D ) o średnicy podstawy 9,5 cm (mniej niż mój najmniejszy rondelek) i spokojnie utrzymuje się na ruszcie, a przecież małe garnki będziesz stawiał z reguły na najmniejszym palniku :-)

    Dodano po 9 [minuty]:

    Bodek05 napisał:


    -Amica Integra EBI8562 lub pokrewny z serii Amica Integra EBI8862 - warto dopłacić ok 200zł?
    - lub Mastercook MB-8ETR X


    Jak płyta Amica, to piekarnik te bym brał Amica.
    Ten drugi ma rożen i dodatkową funkcję wentylator+grzałka górna +grzałka dolna.
    I tak według mojej żony najważniejszy jest termoobieg (obydwa mają), bo wszystko na min piecze. Oprócz tego używa opiekacza (grilla) i to tyle. Jeśli zależy Ci na kurczaczku z rożna, to bierz ten drugi :D
  • Poziom 11  
    Dziękuję za dotychczasową dyskusję czy ktoś będzie tak uprzejmy i wyrazi jeszcze swoją opinię? Czy zawężenie się do Amici v Mastercook to dobry wybór? Przypominam że wcale nie muszą to być produkty tych samych firm- (płyta/piekarnik). Kurcze za jakieś 2-3 tyg po powrocie z wakacji chciałbym zamówić sprzęt :D
  • Poziom 10  
    Najlepiej chyba będzie jak sobie skompletujesz sprzęt z tej samej firmy. Zdecyduj się na którąś, której bardziej ufasz i tyle :)
  • Poziom 11  
    System poprosił mnie o podsumowanie tematu to napiszę :)
    Kupiony naprawdę porządny piekarnik bez zbędnych bajerów to
    Siemens HB 63AS521 za ok 1600zł (ale z pyrolizą i genialną zimną szybą max 35C) + płyta gazowa samsung GN642FDXD piękna praktyczna za ok 550zł ale niestety największy palnik lekko pogwizduje na pewnym zakresie mocy (ok 35-60%) muszę wezwać serwis bo ma tak od początku i czasami to męczy.

    Aha no i temat można zamknąć