Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
OptexOptex
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik elektr.+płyta gazowa do zabudowy do max 1800-2000zł

05 Jul 2012 17:31 8870 13
  • Level 11  
    Witam !

    Mam prośbę o pomoc bo czytam już forum parę dni ale nie do końca mogę znaleźć w moim temacie, a więc do rzeczy. Potrzebuję kupić w cenie bez szaleństw tak 1600-1800 ale to już naprawdę musi być warto zestaw piekarnik elektryczny + płyta gazowa do zabudowy Priorytetem jest niezawodność,estetyka brak katalizy, pyrolizy itp. fajerwerków. W domu jest 2 dzieci więc ich bezpieczeństwo b. ważne. Na gazie gotujemy często nie jadam raczej w restauracjach :( piekarnik głównie ciasto 4-5 razy /m-ąc i czasami jakieś mięsko (tu chciałbym częściej teraz zacząć) i dochodzi domowa pizza 2-3 m-ąc
    Wymogi hmm:
    -koniecznie na 230V i najlepiej z nie bardzo "wykręconą mocą" może grzać ciut dłużej ale tak do 3,3 kW moc przyłączeniowa super
    Piekarnik:-wnętrze z emalii łatwo czyszczącej lub coś podobnego
    -najlepiej 2-3 prowadnice teleskopowe/ niechętnie drabinki
    -chłodne drzwi
    -termoobieg
    -chętnie grill (chyba odchylany czy jakoś tak aby łatwo było czyścić)- rożen już niekoniecznie musi być
    -wyświetlacz który pokże temp. wewn. czas i wybrane funkcje, może być opcja czasowa
    -chowane pokrętła, nie podobają mi się zbytnio te z modelu Mastercooka chyba MFS196AX (takie czarne plastikowe trochę nieestetyczne)
    -chyba tyle
    Płyta Gazowa: 50-60 cm standard
    -najlepiej na stali itp żadne szkło pod palnikami
    -zdecydowanie ruszty żeliwne i żeby były stabilne pod większe garnki tzn aby się mieściły spokojnie obok siebie 2 wieksze garnki bo podobno sporo rusztów ma z tym problemy i naczynia lubią zjeżdżać :| aha i ruszt raczej w formie 1/2 elementów a nie tych wysepek nad każdym palnikiem no chyba że się zbędnie obawiam tego.
    -zabezpieczenie przeciwypływowe gazu
    -zapalacz w pokrętle
    bardzo mi się podoba model Amica PG1920X ew. troszkę mniej PGZ 6310 (toporniejszy?) są też bliżniacze modele z palnikiem WOK czy on się sprawdza przy "zwykły" gotowaniu a okazyjnie przy Woku? użytym 5-6 razy w roku?

    Na promocji wyprzedażowej ma być np. od 06.07.2012 w MM zestaw AEG BE3002420M piekarnik+płyta HG654440SM za 1099 cena się wydaje być niezła jak za taki zestaw czy warto? Model pewnie z sali "obmacany" raczej u nich nie kupuje tylko testuję ;) ale czasami mają coś OK

    Uff chyba tyle, jak coś wyniknie z dyskusji chętnie uzupełnię. Podoba mi się stylistyka Bosch, Siemens, Electrolux, Amica, Mastecook - mniej. Beko, Samsung nie dziękuję w tej dziedzinie ich nie kupię. Aha plyta i piekarnik wcale nie muszą być tych samych firm! mam zmywarkę Boscha SMV 50E30 ale to nic nie znaczy przy tym wyborze
  • OptexOptex
  • Helpful post
    Level 18  
    Mam zestaw amica fusion płyta gazowa szkło hartowane. Wszystkie w/w funkcje ma. Moc do 3,3 kW (grzałka dolna+termoobieg). Cena do 1300 się zamknie + 200zł za prowadnice (dopłata). Brak wskaźnika temp. w środku (tylko lampka kontrolna). Grill jest, brak rożna.
    Wok - fajna rzecz, jak dużo chińszczyzny, do tego patelnia wok. Ale do niczego innego się nie nadaje, zbyt duża moc. Płyta ma ruszta żeliwne, garnki mam szerokie tzw. pyzy i dwa o średnicy 24 cm plus patelnia 28 cm spokojnie się mieszczą.
  • OptexOptex
  • Level 11  
    Dziękuję za zainteresowanie i proszę o kolejne opinie, jeśli w moich wymaganiach jest coś nierealnego też proszę napisać :)
    Pierwsze uściślenie które mi się nasuwa: Katalityczne wkłady absolutnie NIE, pyroliza jeśli będzie w cenie to niech sobie będzie :D
    W piekarniku oczywiście możliwość kombinacji grzałka góra, dół itp.
    Jeśli cena wstępna jest za niska to mogę ciut podnieść ale tak do 2000zł bo wydaje mi się że to i tak aż za dużo jak na takie coś nie dajmy się zwariować :D można wydać i 5k tylko po co?
    Bardzo liczę na info od tutejszych guru AGD :idea:

    Dodano po 7 [minuty]:

    Bodek05 wrote:
    Brak wskaźnika temp. w środku (tylko lampka kontrolna)
    chcesz powiedzieć, że można dzisiaj spotkać sprzęt który nie podaje jaką mamy temperaturę w piekarniku ?!
  • Helpful post
    Level 20  
    Bodek, nie rozumiem dlaczego nie pyroliza? To jest bezpieczne rozwiązanie. Ja mam kilka już ładnych lat i na nic innego bym nie zamienił. Lubie miecho z pieca i to mnie skłoniło. Mity o gorącym froncie to bzdury, a każdy kto chociaż raz szorował piekarnik z przypalonego tłuszczu doceni samoczyszczenie. Trzeba tylko pamiętać, żeby piekarnik miał katalizator oparów/spalin. Płyty gaz na szkle nie polecam, bo utrzymać to czystości to dramat. Lepiej wziąć inox. Co do woka to zamiast bawić się z specjalny ruszt kup sobie patelnie wok i po problemie.
  • Level 11  
    No nie z tą pyrolizą to było na zasadzie obcinania ew. kosztów-jak będzie to nie zaprotestuję (natomiast nie chcę katalizy) ale napiszcie w jaką stronę /firmy się kierować przy piekarniku i płyty gazowej? no i modele mile widziane :)
  • Level 20  
    Ja miałem stary sprawdzony MF-760X (następca to MF-760AX), ale dałem go już mojej mamie i ona teraz go katuje. Widzę, że jeszcze można go kupić. To taka podstawa bez ubogaceń, ale z katalizatorem oparów i za dobre pieniądze. Teraz mam nowszy model, też z pyrolizą, ale bardziej wypasiony MF-880... - wyprzedawali z ekspozycji za nieduże pieniądze to wziąłem :).
    Płyta to już rzecz gustu - mi się np. podoba 2MI-4GLSX albo G6N40AX. Tobie może się podobać zupełnie coś innego.
  • Level 18  
    Bodek05 wrote:
    chcesz powiedzieć, że można dzisiaj spotkać sprzęt który nie podaje jaką mamy temperaturę w piekarniku ?!


    yhy :D mam lampkę, która gaśnie gdy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę:-)

    Dodano po 2 [minuty]:

    zwykły człek wrote:
    Płyty gaz na szkle nie polecam, bo utrzymać to czystości to dramat.


    Wystarczy dobra szmatka z microfibry i ciepła woda. Moja żona nie narzeka na szkło akurat (więc to nie może być taki dramat ;-)
    Prędzej denerwują ja odciski palców na inoxie na froncie piekarnika :D
  • Level 20  
    Patryk, pewnie że wszystko się da wyczyścić, ale nie powiesz mi, że nic ni nie wlazi pod obręcze pątników na łączeniu z płytą. A co stali to wszystko zależy z jakiej stali jest płytą czy piekarnik. Wszystko idzie do przodu i stał też jest coraz lepiej zabezpieczana. Różnica między płytami choćby sprzed 2 lat a tymi teraz jest na prawdę duża. Ja i tak uważam, że łatwiej się czyści stal, ale oczywiście ty masz prawo mieć inne zdanie. Pozdrawiam.
  • Level 18  
    zwykły człek wrote:
    Patryk, pewnie że wszystko się da wyczyścić, ale nie powiesz mi, że nic ni nie wlazi pod obręcze pątników na łączeniu z płytą


    Jak się dopilnuje, żeby nic nie wykipiało, to nic nie włazi. A niech wykupią Ci ziemniaki czy kapusta na inoxie - odbarwienia murowane ;-)
  • Level 11  
    No nie straszcie że tak z tym Inoxem teraz źle? Moi rodzice mają już starszą wolnostojącą kuchenkę Mastercooka model to taki starszy brat Mastercook KGE 7336 itp. i jeśli chodzi o stal to jest Ok ale z elektroniką to trochę problemów było zegar chyba z 3x na gwarancji padał a po też zdechł i trochę szaleje (chyba pływa na wskazaniach temp - kuchenka stoi u Rodziców to nie pamiętam dobrze) ale chodzi no i zdążyli już wymienić kompletne palniki bo się wypaliły ! :cry: ciekawe że w mojej chyba ok 30 letniej kuchence są nadal dobry stan... Dlatego analizując moje plany zakupowe skłaniam sie coraz bardziej ku Amica lub Mastercook ze wskazaniem na Amicę- Dobrze robię? Bo tak zerkałem na ceny częsci zamiennych w internecie to do "krajowych" idzie coś kupić od ręki i w miarę tanio (poza tymi wypasionymi zegarami w topowych modelach głównie z sensorami) a z towarem "zagranicznym" jest cenowo/dostępnościowo już jest gorzej. A przy dzisiejszej masówce jak nic moze paść np. grzałka po gwarancji i :cry: a chciałbym kupić sprzęt na chociaż 10 lat... No chciałbym żeby działa super non stop ale czy to teraz się często zdarza?
    No dobra konkrety mój typ na tą chwilę to :
    Płyta gazowa- Amica PG1920X (jestem tylko przerażony bardzo dyżym rozstawem rusztów nad palnikami-obawiam się że będzie problem z małymi rondelkami /garnuszkami)
    Jej konkurentka to Amica PGZ6310 tylko wydaje się trochę toporna i pokrętła niższych lotów - w sklepie chodziły ciężko tak licho.

    Piekarnik faworyt to:
    -Amica Integra EBI8562 lub pokrewny z serii Amica Integra EBI8862 - warto dopłacić ok 200zł?
    - lub Mastercook MB-8ETR X
    wciąż też podoba mi się coś w stylu Electrolux EOB53102X
    I co Wy na to? Dobrze patrzę?
    Dziękuję za dotychczasową wymianę zdań :D
  • Level 18  
    Bodek05 wrote:
    No nie straszcie że tak z tym Inoxem teraz źle?
    Płyta gazowa- Amica PG1920X (jestem tylko przerażony bardzo dyżym rozstawem rusztów nad palnikami-obawiam się że będzie problem z małymi rondelkami /garnuszkami)

    Spoko, nie każdy inox inoxowi równy, ale poczytaj sobie opinie na niektórych serwisach wyszukiwarek cenowych lub sklepów internetowych. Ja chciałem wcześniej płytę gazową Siemens w inox cena 800zł, ale przeczytałem kilka niepochlebnych opinii i stwierdziłem, że jak mam wydać tyle kasy na płytę, to nie chcę mieć później odbarwień ;-)
    Ale gaz na szkle ma też swoje minusy - najważniejsze, żeby ruszta były na całej powierzchni płyty (tak, jak są ruszta żeliwne), wtedy szkło nie jest narażone na stłuczenie czy odpryski, jak spadnie nam garnek.

    A tymi rondelkami się nie martw. Na najmniejszym palniku zmieszczą się. Ja mam kawiarkę (w sumie to żona :D ) o średnicy podstawy 9,5 cm (mniej niż mój najmniejszy rondelek) i spokojnie utrzymuje się na ruszcie, a przecież małe garnki będziesz stawiał z reguły na najmniejszym palniku :-)

    Dodano po 9 [minuty]:

    Bodek05 wrote:


    -Amica Integra EBI8562 lub pokrewny z serii Amica Integra EBI8862 - warto dopłacić ok 200zł?
    - lub Mastercook MB-8ETR X


    Jak płyta Amica, to piekarnik te bym brał Amica.
    Ten drugi ma rożen i dodatkową funkcję wentylator+grzałka górna +grzałka dolna.
    I tak według mojej żony najważniejszy jest termoobieg (obydwa mają), bo wszystko na min piecze. Oprócz tego używa opiekacza (grilla) i to tyle. Jeśli zależy Ci na kurczaczku z rożna, to bierz ten drugi :D
  • Level 11  
    Dziękuję za dotychczasową dyskusję czy ktoś będzie tak uprzejmy i wyrazi jeszcze swoją opinię? Czy zawężenie się do Amici v Mastercook to dobry wybór? Przypominam że wcale nie muszą to być produkty tych samych firm- (płyta/piekarnik). Kurcze za jakieś 2-3 tyg po powrocie z wakacji chciałbym zamówić sprzęt :D
  • Level 11  
    Najlepiej chyba będzie jak sobie skompletujesz sprzęt z tej samej firmy. Zdecyduj się na którąś, której bardziej ufasz i tyle :)
  • Level 11  
    System poprosił mnie o podsumowanie tematu to napiszę :)
    Kupiony naprawdę porządny piekarnik bez zbędnych bajerów to
    Siemens HB 63AS521 za ok 1600zł (ale z pyrolizą i genialną zimną szybą max 35C) + płyta gazowa samsung GN642FDXD piękna praktyczna za ok 550zł ale niestety największy palnik lekko pogwizduje na pewnym zakresie mocy (ok 35-60%) muszę wezwać serwis bo ma tak od początku i czasami to męczy.

    Aha no i temat można zamknąć