Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Corsa b '95 C14NZ - Czujnik Halla

oommen88 06 Lip 2012 10:41 4064 7
  • #1 06 Lip 2012 10:41
    oommen88
    Poziom 2  

    Witajcie drodzy forumowicze.

    Mam taki problem, gdy auto postoi dłużej np. całą noc, lub czas który jestem w pracy, to w obecne upały nagrzeje się do 95C i gaśnie, ale tylko gdy jadę w mieście - dużo zakrętów, postoi itd, bo w trasie trzyma temp około 90c i mogę jechać bez końca. Gdy samochód zgaśnie to przez jakieś 2 min nie mogę go odpalić - brak iskry.
    A najciekawsze jest to, że taka przypadłość występuje tylko raz po dłuższym postoju, jak zgaśnie i odczekam te 2 min, to później może grzać się ile tylko chce.

    Obecnie jestem po wymianie:
    - świece (nowe)
    - przewody do świec (nowe)
    - komputer (używany) - na moim jak i po wymianie sytuacja taka sama.
    - Kopułką z której wychodzą przewody od świec (nowa)
    - palec siedzący w tej kopułce (nowy)

    Teraz przymierzam się do wymiany czujnika Halla.
    Tylko mam pytanie czy od silnika 1.2 będzie pasował do mojego 1.4?
    Pytam bo znajomy ma na stanie i może mi go przywieźć.

    Jeżeli podejrzewacie inne przyczyny to proszę o wskazanie. Będę bardzo wdzięczny.

    edit:

    Czasami jest tak, że jak będzie nagrzany,a nie zgaśnie i sam go zgaszę, to po powrocie około 15-30 min (trudno powiedzieć czy po dłuższym również, bo zawsze mi się spieszy) nie mogę go odpalić, podejrzewam, że również nie ma iskry na przewodach. I od momentu pierwszego przekręcenia kluczykiem do momentu odpalenia mija 2-3 min :)

    0 7
  • #2 06 Lip 2012 10:43
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A po co ci coś pisać? Przecież dobrze ci idzie wymienianie i chyba wolisz to niż porządną diagnostykę.

    0
  • Pomocny post
    #3 06 Lip 2012 11:01
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 08 Paź 2012 20:13
    albinoseek
    Poziom 2  

    I jak, wymiana czujnika Halla pomogla? Mam ten sam problem w mojej corsie 1.4 '93 (c14nz). Co ciekawe, na gazie odpala bez problemu.

    0
  • #5 08 Paź 2012 21:11
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 10 Paź 2012 19:28
    albinoseek
    Poziom 2  

    Nie sądzę, że w mojej corsie będzie to samo, pytam tylko, czy akurat w tym przypadku winny był czujnik Halla. Aż roi się na forach od niedokończonych wątków. Wymienione mam:
    - przewody i świece - NGK
    - kopułkę i palec -jak fabryka dała - Beru
    - termostat
    - filtr paliwa, filtr powietrza
    - olej i filtr (choć nie ma związku).

    Objawy:
    - rano i po dłuższym postoju nie odpala na benzynie, na gazie bez problemu
    - przerywanie i szarpanie podczas jazdy
    - huczenie (?) zaworu odpowietrzania baku (od czasu do czasu, wystarczy puknąć w korek i przestaje)
    - raz przy hamowaniu silnik po prostu zgasł (w planach czyszczenie przepustnicy)
    - no i brak iskry, choć w to trudno mi uwierzyć, bo na gazie pali

    Więc kolego podejrzana jest po pierwsze pompa, choć słychać jak się załącza i pompuje, ale nie wiadomo jak z ciśnieniem. Po drugie czujnik Halla. I zapewne zawór odpowietrzania zbiornika do wymiany, bo czyszczenie jak widać nic nie dało. Może koledzy forumowicze coś podpowiecie babie? :D

    Ot ciekawostka z ostatniej chwili: po wlaniu benzyny pod sam korek, po dłuższym postoju corsina odpala na benzynie, nadal jednak szarpie i przerywa zarówno na benzynie, jak i na gazie. Teraz już zupełnie nie wiem, o co chodzi, bo niby nie było ISKRY?

    0
  • #7 10 Paź 2012 20:29
    1078231
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 10 Paź 2012 20:54
    albinoseek
    Poziom 2  

    A oczywiście, że mogę i tak też zrobię, jak tylko zdobędę manometr i znajdę czas. Póki co dziękuję za pomoc, w piątek dam znać cóż tam wyszło.

    0