Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagłośnienie dla zespołu/DJ co wybrać? Mackie, Bose lub coś innego.

luki1306 06 Jul 2012 19:58 2199 5
    luki1306
    Level 11  
    Witam
    Szukam dobrego nagłośnienia dla zespołu (aranże + wokal) na imprezy do około 300 osób(wiadomo wesela, itp). Czasem może użył bym zestawu do nagłośnienia małego pleneru. Na allegro znalazłem dwa całkiem ciekawe zestawy:
    1. http://allegro.pl/zestaw-bose-2000w-kolumny-802-naglosnienie-i2434294807.html

2. http://allegro.pl/kolumny-aktywne-mackie-sa1232-sw1801-usa-nie-china-i2461698797.html

Zestaw Mackie trochę przekracza mój budżet, ponieważ szukam czegoś od 10 do max 12 tyś zł. A może macie jakieś inne propozycje? Obojętne mi czy to zestaw pasywny, czy aktywny, ma po prostu ładnie grać. Raczej wolał bym żeby sprzęt był używany, ale z wyższej półki. Co byście polecili?

Z góry dziękuję za pomoc:)
    Pozdrawiam
    luki1306
    Level 11  
    I jak nikt nie orientuje się w nagłośnieniu firmy BOSE? Bardzo mnie to nagłośnienie zainteresowało i szukam jakichś opinii o nim. Jeśli ktoś miał doczynienia z ta firmą proszę o wypowiedź.
    bbbosma
    Level 2  
    bose mam od tygodnia
    akustyka i mobilność ok
    wada to cena
    luki1306
    Level 11  
    Cały czas zastanawiam się nad nagłośnieniem BOSE. Cena jest wysoka, szukałem po zagranicznych aukcjach czegoś ciekawego, bardzo mało jest na sprzedaż nagłośnienia z tej firmy. Raz w słyszałem właśnie zestaw 802 i myśle że grało to bardzo dobrze. Czy ty też masz Bose 802 czy może któryś z mobilnych zestawów L1? L1 wygląda bardzo mobilnie, Ciekawe jak to gra...
    przecin11
    Level 14  
    Witam,
    Post stary, ale długo szukałem zanim zakupiłem system Bose i nic sensownego nie znalazłem. Oczywiście większość pisała (pewnie nigdy tego nie słysząc w akcji), że to nie da rady, że fizyki nie da się oszukać, że każdy muzyk musiałby mieć po jednym zestawie. Owszem, byłoby pewnie jeszcze lepiej, ale nie każdego stać. Sprzęt kupiłem u znajomego, który jest dystrybutorem i w ciemno mi to polecił.
    Powiem tak: Bose dwa zestawy, czyli dwa słupki L1 + dwa moduły basowe B2 (te na 2x10") tonematch 2 sztuki. Zestaw nagłaśniał zespół: perkusja akustyczna (ze swoim małym mikserkiem, z którego sygnał był puszczony na tonematch), klawisze, gitarę elektryczną i 3 wokale. Gitara basowa miała swoją paczkę basową. Sala jakieś 400m2, ilośc osób około 120.
    Wrażenia: bajka! Sprzęt chodził na troszkę ponad pół mocy, słychać w każdym kącie sali praktycznie jednakowo. Bas bardzo ładny i wcale nie brakowało. Być może starsze moduły basowe Bose B1 mogły by gorzej grać, ale nie wiem, bo nie miałem ich nigdy. Odsłuchy w ogóle nie potrzebne, mikrofony nie sprzęgały. Bez tonematch nie będzie to dobrze wszystko działać, bo na nim mozna ustawić masę fajnych i potrzebnych parametrów.
    Takie są moje pierwsze wrażenia. :)