Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Matryca N156BGE-l21 - czyszczenie folii wewnąrz?

gonzo09 07 Jul 2012 02:42 1900 2
    gonzo09
    Level 10  
    Witam. Posiadam Asusa X53-TA z matrycą 15,6 cala model jak w temacie. Straciłem gwarancję rozbierając laptopa w momencie jak lewy zawias wyrwał mi ni stąd ni z owąd gwinty w dolnej obudowie laptopa i myślałem, że po prostu coś wyskoczyło - poskręcam sobie... no cóż okazało się to znacznie trudniejszym zadaniem ponieważ musiałem kupić klej patex oraz poxipol i ręcznie nadbudować plastik i wtopić w niego nowe gwinty... operacja udała się po dwóch dniach klejenia do tego stopnia, że skręciłem całego kompa i wszystkie śruby mocno trzymały a matryca chodziła wzorowo. Ale jak to człowiek ambitnie zawsze chce coś poprawić nasmarowałem sobie procesor a nowo Arctic silverem oraz pomyślałem, że warto by jakoś nasmarować lewy zawias, który bardzo ciężko chodził. Użyłem do tego celu WD-40 nie zauważając poprawy funkcjonalności skrzydła. No i co po skręceniu cały zadowolony uruchamiam laptopa a tu patrzę jakaś plama w lewym dolnym rogu lapka bez bad pixeli normalnie wszystko widać ale jakby w środku coś wylane. Domyśliłem się, że smar zaszedł do wewnątrz - rozkręciłem wszystko na nowo (biedne regenerowane gwinty) tym razem wraz z matrycą i ujrzałem od jej tylnej ścianki (nie tej gdzie się patrzy od przodu:D ) 3 dziwne folie jedna srebrno-przezroczysta, druga podobna do niej i trzecia biała matowa... na owych foliach znajdował się smar, który formował się właśnie w ten kleks widoczny po uruchomieniu matrycy. Zastanawiam się nad sposobem wyczyszczenia tej folii jak na razie próba z płynem do naczyń przyniosła taki efekt, że jest pełno smug i wygląda to wszystko jeszcze gorzej. Wykąpanie w letniej wodzie też nie zdało egzaminu - jutro chcę spróbować z benzyną ekstrakcyjną bo wiem, że stosuje się ją nawet do napędów optycznych więc chyba nie wyrządzi krzywdy tej folii a może odparuje przynajmniej bez smug - myślicie, że to dobry pomysł ewentualnie może ktoś coś polecić? Nie chcę kupować matrycy za 300zł skoro ta świeci i tylko coś jest na foliach, które pewnie producent robi za 10gr jedną... Swoją drogą strasznie przejechałem się ostatnio na asusach pod względem wykonania tych nowych modeli to jest tragedia. Bardzo proszę o wszelkie konstruktywne pomocne rady gdyż na internecie bardzo mało info o tych foliach a jestem zdesperowany już 5 dzień bez kompa:D POZDRAWIAM WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW i sorry za takie wypracowanie...

P.S. Zamówiłem na allegro uszkodzoną ponoć pękniętą matrycę bardzo podobną również błyszczącą do asusa i liczę, że uda się wydobyć z niej te folie w dobrym stanie - jest szansa?
  • Helpful post
    se_mozesz
    Level 12  
    Niestety wyczyszczenie tych folii raczej nie będzie możliwe a jeśli już to preparaty jeśli nawet gdzieś dostępne przewyższą cenę matrycy. Proponuję poszukać na serwisach aukcyjnych takiej samej matrycy pękniętej i przełożenie czystych folii, pamiętaj jednak żeby zrobić to w miarę czystym nie zakurzonym pomieszczeniu ponieważ efekt będzie równie mierny jak pomiędzy ekran a folie dostanie się kurz, będziesz miał wtedy zimowy motyw matrycy. Matryca musi być identyczna ponieważ odpowiedniki mogą się różnić od wewnątrz bardzo znacząco.
    gonzo09
    Level 10  
    se_mozesz wrote:
    Niestety wyczyszczenie tych folii raczej nie będzie możliwe a jeśli już to preparaty jeśli nawet gdzieś dostępne przewyższą cenę matrycy. Proponuję poszukać na serwisach aukcyjnych takiej samej matrycy pękniętej i przełożenie czystych folii, pamiętaj jednak żeby zrobić to w miarę czystym nie zakurzonym pomieszczeniu ponieważ efekt będzie równie mierny jak pomiędzy ekran a folie dostanie się kurz, będziesz miał wtedy zimowy motyw matrycy. Matryca musi być identyczna ponieważ odpowiedniki mogą się różnić od wewnątrz bardzo znacząco.

Hej, nie ma to jak odpowiedź po ośmiu latach ;) Robię porządki z kontami na sieci...
    Ale gdyby kogoś to ciekawiło to napiszę, że tamten laptop udało się naprawić wymieniając folie z zakupionej na allegro matrycy. Matryca była z innego modelu i inne było złącze ale po przełożeniu samych folii ekran świecił jak nowy. Lapek posłużył jeszcze dobre parę lat po tamtej naprawie...

Pozdrawiam