Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HCM TV5502(H) iskrzenie na przewodzie wysokiego napięcia

Mbxd 07 Jul 2012 15:21 1587 7
    Mbxd
    Level 9  
    Mam problem z telewizorem HCM TV5502(H), nastąpiło iskrzenie na anodzie kineskopu pod kapturkiem, odłączyłem go i okazało że styk jest mocno skorodowany. Więc całą końcówkę wymieniłem i iskrzenie raczej syczenie nastąpiło 6 cm. od końcówki anody, i syczy na tym odcinku przewodu WN. Napięcie głównej gałęzi zasilania wynosi 120V, schematu nie mam ale myślę że to napięcie jest normalne.
    mirex
    Level 43  
    Jest normalne, prawdopodobnie.
    Bo w chassis TV3K dla 21" jest chyba 110V, dla 25 pewno właśnie około 120, skoro dla jeszcze trochę większego 130V.
    Pozostaje chyba zmierzyć WN oraz żarzenie i wyciągnąć wnioski. Jeśli powyższe napięcia OK, to trzeba wymienić trafopowielacz. Bo samego przewodu WN w nim zmienić się nie da.

Jeśli WN i żarzenie nieprawidłowe, to może trzeba kondensatory powrotu powymieniać?
    ramhac
    Level 16  
    Miałem podobnie uszkodzeniu uległ przewód WN niestety do wymiany cały trafopowielacz.
    LeDy
    Level 43  
    ramhac wrote:
    Miałem podobnie uszkodzeniu uległ przewód WN niestety do wymiany cały trafopowielacz.
    A co ma iskrzenie pod kapturkiem z wymianą całego trafopowielacza?
    LeDy
    Level 43  
    Quote:
    mirex napisał:
    Mbxd napisał:
    Więc całą końcówkę wymieniłem i iskrzenie raczej syczenie nastąpiło 6 cm. od końcówki anody, i syczy na tym odcinku przewodu WN

Ano ... czytać wypada zanim się napisze coś.
    Jak , ale chyba do mnie, to co da czytanie? Czy 6 czy 10 to chyba można uciąć i połączyć z kapturkiem. Jak syczy jeszcze to na pewno nie wina kabla, kapturka a zaśniedziałego gniazda, okolic, na kineskopie. przemycie, wytarcie, izolacja. Ucinałem i zakładałem te od TPN,a.

Moderowano przez mirex:
    Przykro mi! Muszę usunąć.
    Polecanie nieprofesjonalnej naprawy, a dla niemyślących amatorów nawet wręcz szkodliwej.
    Niech nikt tego nie czyta.

P.S.
    Ja też.
    Co w tym jest nieprofesjonalnego? Przemywanie, gdy na na kineskopie gruba warstwa po palących papierosy latami w pomieszczeniu gdzie TV, skrócenie przewodu WN o kilka(nawet naście) cm i założenie kapturka czy starego czy np od TPN,a ? Nie ma żadnego zagrożenia dla bezpieczeństwa.
    Poza tym każdy amator biorący się za grzebanie w TV jest narażony na niebezpieczeństwa i jakoś ten dział nie zabrania im grzebania . Jego TV więc niech se grzebie . Jego prąd , niebezpieczeństwa , jego problem.
    mirex
    Level 43  
    LeDy wrote:
    Ucinałem i zakładałem te od TPN,a.

No to źle zrozumiałem. :)
    Myślałem, że polecasz ucinanie przewodu w miejscu przebicia i sztukowanie dodatkowym kablem!

Ponownie polecam czytać - przecież autor napisał, że już wymienił kapturek!
    LeDy
    Level 43  
    Quote:
    Więc całą końcówkę wymieniłem i iskrzenie raczej syczenie nastąpiło 6 cm. od końcówki anody,
    Nie pisze czy skrócił przewód, również nie wiadomo jak lutował a wiadomo, że tam WN.