Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Denon AVR-1306-uszkodzony prawy kanał.

08 Lip 2012 09:02 3338 8
  • Poziom 15  
    Witam. Pewnego dnia denon odmówił pracy, po włączeniu migała czerwona dioda.
    Skoro zadziałało zabezpieczenie to czytając podobne tematy doszedłem do wniosku, że to uszkodzony stabilizator lub któryś z tranzystorów w końcówce. Okazało się, że padł prawy kanał tranzystory sterujące (2SC1845 i KSA992-tu wstawiony zamiennik) tranzystory główne-(2SD2390 i 2SB1560)-2 ostatnie sztuki jakie były w sklepie dlatego nie parowane. Wymieniłem dodatkowo popalone rezystory w owym kanale. Po włączeniu i ustawieniu prądu we wszystkich kanałach na minimum wzmacniacz ożył, we wszystkich wyjściach głośnikowych -0.01V., lecz jest inny problem. Prawy kanał teraz bardzo zniekształca i po chwili słuchania dźwięku na tym kanale wzmacniacz się wyłącza :(. Zgodnie z serwis-manualem należy ustawić napięcie na wyjściach głośnikowych ok. 2,5mV, jednak ten kanał przy potencjometrze na minimum zaczyna się od 88mV. Proszę kolegów o jakieś rady.
    Pozdrawiam.

    Jakich dokładnie rad Kolega oczekuje?
    GM
  • Poziom 15  
    Mam na myśli pomoc, nie posiadam zaawansowanej wiedzy elektronicznej. Czy ten prąd może być spowodowany brakiem sparowanych tranzystorów? Czy zamiana tranzystorów KSA992 na 2SA970 może mieć na to wpływ?
  • Poziom 21  
    Raczej niesparowane tranzystory nie mają tu dużego znaczenia, bo to powinno zagrać jeśli wszystko jest sprawne.Skoro bardzo ten kanał zniekształca to znaczy, że coś jest uszkodzone w tym kanale.Radziłbym posprawdzać dokładnie rezystory, sprawdzić tranzystor od prądu spoczynkowego(chociaż pewnie jest sprawny).Najczęstszą przyczyną zniekształcania są uszkodzone rezystory i po niektórych nie widać, że są uszkodzone dopiero jak się je mierzy to widać, że mają przerwę.
  • Poziom 15  
    Witam. Przepraszam za błędny pomiar-na charczącym kanale DC w granicy 0d 4.5V do 7.5V. Rezystory wszystkie sprawne :(
  • Poziom 21  
    Rezystory napewno sprawne?Każdy wylutowany i sprawdzony dokładnie?Jak z połączeniami ścieżek?Czy sprawdził kolega wszystkie tranzystory w tym kanale?
  • Poziom 15  
    Powiem tak, wylutowany nie, ale po przemierzeniu każdy wskazuje prawidłowe wartości, dodatkowo wymienione kondensatory w tym kanale. Kolega radzi każdy wylutować i sprawdzać ze schematem? Kurcze może te 2SA970 zamiast KSA992 ale noty katalogowe prawie identyczne :( Po 20 minutach pracy napięcie spada do 2,3 V to i tak grubo za dużo :(
  • Pomocny post
    Serwisant
    Najczęściej do wymiany kilka tranzystorów sterujących na płycie pionowej wraz z oporami niskoomowymi.Zakładam,że opory emiterowe 0,22 Ohma sprawdziłeś wylutowując je.Zalecam pomiary tranzystorów (wyjętych) miernikiem na spadek na złączu (ok.0,7V).
  • Poziom 15  
    Dziękuje za zainteresowanie tematem :) Po wylutowaniu wszystkich 4 rezystorów emiterowych okazało się, że 3 są uszkodzone, w tym tygodniu postaram się kupić, zobaczymy czy tylko na nich się zakończy naprawa :) Jeśli chodzi o tranzystory to wszystkie w tym kanale są nowe, również te na pionowej płytce.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Dziękuje serdecznie kolegom za pomoc. Po wymianie rezystorów emiterowych, wzmacniacz pracuje super, prąd spoczynkowy ustawiony zgodnie z service manualem dla wszytkich kanałów. Temat uważam za zamknięty. Dziękuje i pozdrawiam.