Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

drukarka laserjet 4 plus - 41.3 błąd

bogiebog 09 Jul 2012 17:40 2737 10
phoenixcontact
    bogiebog
    Level 43  
    Drukarka HP laserjet 4 plus

Drukuje parę stron i wyskakuje błąd 41.3 paper error, tzn drukowanie pojedynczych stron działa, jak ma wydrukować w jednym job-ie wiele stron to wtedy wywala 41.3.

Czyściłem rolkę gumową pod zespołem toneru.

Na zespole toneru zanotowałem data zakupu 2006 rok, drukuje bardzo niewiele. Na tym tonerze (zakupiony 2006r) wydrukowałem 1500 stron.
    Ale wydruk wydaje mi się że jest wyblakły, jakby słabo zaczerniony, ustawienia drukarki NIE jest w trybie drukowania ekonomicznym.

Po błędzie 41.3 dwie kartki papieru w drukarce ale żadna nie zmięta.

drukarka laserjet 4 plus - 41.3 błąd drukarka laserjet 4 plus - 41.3 błąd

W piwnicy mam drugą na części jakby co, ale nie jestem pewny które części już wymieniałem, fuzer chyba wymieniłem z dawcy już.

Jak to zdiagnozować co jej dolega ?

Dodano po 2 [minuty]:

Dodatkowy problem wystąpił właśnie z kartą sieciową.
    Drukarka ma kartę sieciową i przestała działąć, tzn ping IP drukarki nie odpowiada.
    W czasie uruchamiana drukarki Dioda przy porcie R45 zapala się (a także na switchu) ale potem gaśnie (gaśnie także dioda na switchu). Niestety drukarka 'dawca' nie ma karty sieciowej.

Dodano po 28 [minuty]:

Okazało się że 'dawca' miał kartę sieciową, podmieniłem i mogę pingąć drukarkę, ale nadal 41.3 błąd.
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    a_pawel
    Level 27  
    Na początek wymień rolki gumowe na wyjściu papieru. Jedne widać na drugim zdjęciu, drugie są na szczycie drukarki pod górną obudową. Wyczyść też rolkę pobory papieru, gdyż wydaje mi się, że bierze po parę kartek. Na blady wydruk powinno pomóc czyszczenie laser scannera.
    bogiebog
    Level 43  
    Laser scanner - czy to część zestawu tonera ? tzn to co się wyciąga jako 'toner' ?

Gdzie mogę się zaopatrzyć w komplet rolek gumowych ?

Naczytałem gdzieś przy bladym wydruku że jakieś DC zasilania wysokiego napięcia mogą padać. Jak to się ma w tym modelu ?

Dodano po 4 [minuty]:

Tutaj mnie wystraszyli, "light print"
    http://printertechs.com/tech/print-defects/lightprint.php
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    a_pawel
    Level 27  
    DC też może być problemem, ale bardziej pewny jest scaner czyli optyka. To czarny element pod górną obudową w którym znajdują się lustra i pryzmaty. Ich czystość ma główny wpływ na jakość (zaczernienie) druku. Co do rolek to raczej serwisy lub allegro. Rolki na wyjściu papieru są stare i twarde przez co nie wypychają papieru, stąd te zacięcia. Aczkolwiek przyjrzałem się potem zdjęciom i dochodzę do wniosku, że u ciebie główny problem z zacięciami to branie po parę kartek. Kartki są przesunięte względem siebie na długość przez co drukarka traktuje je jako jedną całą długą. Ustawione masz na A4 i gdy kartka powinna już wyjść spod tonera, dalej tam jest. Drukarka głupieje, gdyż format ustawiony nie pokrywa się z formatem rzeczywistym. Stąd błąd 41.3 (niespodziewany format papieru). Gdy nie będzie brała po parę to nie będzie błędów i zacięć
    bogiebog
    Level 43  
    a_pawel wrote:
    Gdy nie będzie brała po parę to nie będzie błędów i zacięć

No ale gdy drukuję po jednej stronie to nie ma błędu, wydrukowałem 7 pojedyncznych stron OK. Ale gdy dam 1 stronę x10 to zwykle około 3-4 strony daje 31.4.
    Gdyby brała więcej kartek to chyba przy drukach 1kartkowych też by brała więcej, nieprawdaż ?

Dodano po 11 [minuty]:

Nie mogę znależć tych rolek na allegro. Przeglądnąłem
    Allegro › Komputery › Drukarki i skanery › Części i akcesoria › Części › Rolki, prowadnice, zębatki

ale nic takiego nie widzę,

pod jakimi słowami kluczowymi tego szukać ?
  • Helpful post
    a_pawel
    Level 27  
    pitbaw wrote:
    kolego zajmij się układem poboru papieru a nie układem wyjścia papieru.
    Tutaj masz podobny temat w którym pisałem: HP LaserJet 4 plus - error 41.3

O tym samym przecież napisałem, że problem tkwi w poborze. Bierze po parę kartek dlaetgo zacina. Gdy daejsz pojedynczo to siła rzeczy nie ma jak brać po parę kartek. Z tym wyjściem wyskoczyłem dlatego, że nie przyjrzałem się pierwszej fotce tylko drugiej, a wiadomo, że LJ4 mają problem z wyjściem papieru.
    bogiebog
    Level 43  
    Tzn mam czyścić wałek w środku (ten 1.5 szeroki) czy regenerować Paper Input moduł ?
  • Helpful post
    pitbaw
    Level 21  
    Tą rolkę 1,5cm można kręcić w jedną stronę, a w drugą stronę musi się blokować - w Twoim przypadku pewnie się nie blokuje, zresztą trzeba mieć "wprawę" w diagnozowaniu tego elementu.
    bogiebog
    Level 43  
    drukarka laserjet 4 plus - 41.3 błąd

Rolka 1 kręci się w jedną stronę,
    Jeszcze nie rozkręciłem i nie czyściłem, powinienem ? Jak się do tego dobrać ?

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

Wyciągnąłem z drukarki "Feed assembley" - cały dolny zespół feedera.
    Tą rolkę 1.5cm (co kręci się w jednym kierunku - tak teraz działa) mam wyjąć i przeczyścić w środku ?

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

Poczyściłem rolki gumowe w Feeder Assembly, jeden test 10 stron, ok, drugi test 41.3 na 4-ej stronie.
    Widok stron utkniętych
    drukarka laserjet 4 plus - 41.3 błąd drukarka laserjet 4 plus - 41.3 błąd

Jak miałem wyciągnięty Feeder Assembly to próbowałem wyjąć TĄ (1.5cm) rolkę, odkręciłem plastykową płytkę przytrzymującą wałki, wyjałem zębatki od tej rolki ale rolka nie wyszła, wygląda na to że trzeba by wszystkie zębatki rozebrać - a to już mnie wystraszyło.

Sprawdziłem wizualnie w drugiej drukarce feeder assembly ale wygląda na starszą, bo gumki ma bardziej twarde. Mogłbym spróbować zamienić feeder assembly z 'dawcy' ?

Dodano po 3 [godziny] 35 [minuty]:

Jeszcze wyczytałem że 41.3 (paper multifeed) może być spowodowane przez wadliwą cewkę która nie wyłącza roller-a i to powoduje podanie nastepnej kartki papieru zbyt szybko.
    bogiebog
    Level 43  
    Czym nasmarować sprzęgło (podobne do torpeda w rowerze) po wymyciu w benzynie ?
    Olej do łańcucha do roweru czy smar silikonowy ?

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

Chyba działą, na razie 100 stron i brak 41.3

- Rozebranie na części pierwsze sprzęgła, UWAGA bo wałki sprzęgła jednokierunkowego (jak torpedo w rowerze) mogą wypaść (a to są dopiero drobinki - mnie wypadło i szukałem tego godzinę na podłodze) po wyjęciu sprzęgła z kołem zębatym z wałka wymycie sprzęgła, złożenie + 2krople oleju do łańcucha rowerowego.

- Gąbaczki na cewkach (google sticky solenoid dumper) zdegradowane i kleją zworki, usunięcie resztek gąbek, wymycie kleju i naklejenie taśmy do przewodów elektrycznych.

W tej chwili trudno powiedzieć czy to lepki solenoid czy sprzęgiełko było powodem, ale sprzęgiełko 'niby' działało poprawnie przed czyszczeniem.

postępowanie w/g http://tech.groups.yahoo.com/group/printerrepair/message/12031
    Quote:

I would try 2 things if you know the problem is the input assembly.

1. Remove and clean the ony way clutch that drives the PC tray
    input feed roller (not the picker roller). This would be the roller
    that engages the idler roller on the paper tray. When removing the
    one way clutch, a bracket and 2 other gears must be removed from the
    paper input assembly. Use great care when unlatching the gear that is
    on the same shaft as the one way clutch as the latch breaks easy.
    Clean the clutch and shaft with achohol and Qtip. Lubricate the
    clutch with 2 to 3 drops of 20w oil.

2. Check the foam sound deadening material on both solenoids (SL1 &
    SL2). This would be where the actuator strikes the stop. Make sure
    the foam has not deteriorated and causing the actuator to stick on
    the foam. If the foam is sticking to the actuator, it must be removed
    and replaced with new felt or foam.

In a nut shell, anything that causes the media to be in the wrong
    place at the wrong time or anything that fools the printer into
    thinking that the media is where its not, can cause the 41.3 error.