Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router tp link w8901g - problem z połączeniem

florek112 09 Lip 2012 21:59 1416 15
  • #1 09 Lip 2012 21:59
    florek112
    Poziom 9  

    po reinstalacji systemu nie mam internetu, ruter jest skonfigurowany poprawnie bo dziala na laptopie przez wifi natomiast na pc nie chce od razu mowie ze karta sieciowa jest zainstalowana poprawnie, co mu moze byc ?

    0 15
  • #2 09 Lip 2012 22:09
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Daj screen-a z komendy ipconfig /all, po podłączeniu do routera.

    0
  • #3 09 Lip 2012 22:17
    florek112
    Poziom 9  

    gdy wpisuje ta komede to oknienko pokazuje sie tylko na chwile i od razu znika tak ze nie zdazam nawet zrobic screana

    0
  • #4 09 Lip 2012 22:18
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Najpierw wpisz cmd i enter, potem komenda ipconfig /all

    0
  • #6 09 Lip 2012 22:25
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Daj tego screen-a na forum, obrazki dodajemy zgodnie z regulaminem Link. Możesz wrzucić także screen-a z menadżera urządzeń, rozwiń zakładkę karty sieciowe.

    0
  • #7 09 Lip 2012 22:33
    voitek1
    Poziom 39  

    Zaloguj się na 192.168.1.1 (przez przeglądarkę) i wejdź w zakładkę WAN. Tam wpisujesz dane od operatora.

    0
  • #8 09 Lip 2012 22:38
    florek112
    Poziom 9  

    tutaj daje linki do tych screanow

    wlasnie nie za bardzo moge sie zalogowac bo haslo domyslne admin, admin nie dziala

    Proszę poprawić post i wkleić zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html [DriverMSG]
    Proszę poprawić błędy pisowni w swoich wypowiedziach! Niewykonanie polecenia nagrodzę ostrzeżeniem. 3.1.13. (Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]

    0
  • #9 09 Lip 2012 22:51
    voitek1
    Poziom 39  

    To połącz się z routerem tak jak pisałem wyżej.

    0
  • #10 09 Lip 2012 22:55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    florek112 napisał:
    wlasnie nie za bardzo moge sie zalogowac bo haslo domyslne admin, admin nie dziala

    Panel konfiguracyjny z hasłem i loginem się pojawia? Możliwe że ktoś zalogował się na twój router i pozmieniał "co nieco", szczególnie że miałeś fabryczną konfigurację hasła dostępowego.

    1
  • #11 09 Lip 2012 22:58
    florek112
    Poziom 9  

    nie moge sie polaczyc bo nie znam hasla ani nazwy uzytkownika

    Dodano po 1 [minuty]:

    dokladnie tak

    Proszę poprawić błędy pisowni w swoich wypowiedziach! Niewykonanie polecenia nagrodzę ostrzeżeniem. 3.1.13. (Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]

    0
  • #12 09 Lip 2012 23:03
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pozostaje reset do ustawień fabrycznych i ponowna konfiguracja (wpisanie loginu i hasła od dostawcy) oraz konfiguracja parametrów linii ADSL.

    0
  • #13 09 Lip 2012 23:04
    florek112
    Poziom 9  

    no wlasnie tego chcialem uniknac ale tez mysle ze nic innego tu juz nie pomoze

    0
  • #14 09 Lip 2012 23:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pamiętaj o zmianie parametrów dostępowych (login/hasło) oraz zabezpieczeniu sieci bezprzewodowej. To takie podstawy ale wielu ludzi o tym zapomina.

    0
  • #15 09 Lip 2012 23:16
    voitek1
    Poziom 39  

    1. Jeśli nie pamiętasz hasła - tp pewnie są standardowe na pudełku lub w instrukcji:
    przeważnie to admin/admin.
    2. Jeśli zresetujesz to i tak musisz wprowadzić ustawienia WAN od operatora (pewnie poza samym połaczeniem, też jest UID/hasło do internetu).
    3. Prześlij screena z ustawień IP z kompa który jest ustawiony poprawnie.
    4. Wtedy skonfigurujemy ten drugi...

    0