witam mam pytanie wszystkie opisane sposoby juz sprawdzilem ale mój iP3000 nadal pokazuje przepelnienie pampersa skonczyly mi sie juz pomysly moze cos zle robie prosze o lopatologiczny opis jak to zrobic update :
dalem rade nie wiem jeszcze jak ale dalem
Pytanko do elektor w sprawie twojego programu.
Canona ip1000 wykrywa, pokazuje tez poprawnie port usb na jakim jest drukarka, ale nie wiem za bardzo jak zresetowac eprom i czy trzeba zrobic cos jeszcze??
Mozesz napisac co i jak krok po kroku??
Hej kochani! Bardzo dziękuje za pomoc...głowiłam sie nad resetowaniem pampersa w mojej drukareczce a tu prosze jacy pomocni ludzie! Pozdroawiam wszystkich!esti
MI sie udalo zrobic dwie drukarki IP 1000 takim sposobem (byl blad przepelnionego pampersa):
W zwiazku z tym ze kombinacja klawiszy dziala tylko do czasu jak sie nie wylaczy kabel zasilajacy, wiec trzeba zrobic tak:
wyciągasz kabel zasilający
wciskasz przycisk włączania
trzymasz go i włączasz kabel zasilający
trzymając przyciśnięty przycisk zasilający wciskasz 2 razy przycisk od papieru
puszczasz wszyskto i jest ok
Potem jak drukarka nie sygnalizuje juz bledu, trzeba zastosowac program do resetowania epromu, na elektrodzie wersja dla i350. Stosowanie programu przy migajacych diodach u mnie nic nie dawalo poniewaz progarm sie zwieszal.
Pytanko do elektor w sprawie twojego programu.
Canona ip1000 wykrywa, pokazuje tez poprawnie port usb na jakim jest drukarka, ale nie wiem za bardzo jak zresetowac eprom i czy trzeba zrobic cos jeszcze??
Mozesz napisac co i jak krok po kroku??
dzieki i pozdrawiam
To mój pierwszy post więc witam wszystkich
Ja właśnie poradziłem sobie w następujący sposób:
Na początku odblokowałem drukarkę sposobem, który był podany wcześniej:
1. Wyłaczyć kabel zasilający
2. Wcisnąć przycisk zasilania i podłączyć kabel zasilający
3. Dwa razy wcisnąć przycisk kontynuacji wydruku
Wtedy komputer wykrył mi drukarkę na nowo pod innym numerem portu USB.
Uruchomiłem program serwisowy i wykonałem następujące kroki:
1. Ustawienie portu USB na ten, pod którym zainstalowana jest drukarka
2. Wybrałem "Get Device ID" (nie wiem czy było to potrzebne, ale tak zrobiłem)
3. W ramce "Test Print" zaznaczyłem "Eprom clear"
4. Wcisnąłem przycisk z ramki "Set Destination" - "ip1000"
Od tej pory drukarka nawet po wyjęciu kabla zasilającego na dłuższy czas nie komunikuje przepełnionego pampersa.
Do wyczyszczenia epromu użyłem programu, który załączam i jest podobno dokładnie do drukarki ip1000.
Wielu z Was pisze, że program resetujący dla Canona Pixma IP1000 nie działa . Otóż działa on, ale zazwyczaj jest jeden myk :
Njpierw trzeba przeprowadzić kasowanie za pomocą przycisków - może świecić wyłącznie zielona kontrolka, żadnego migania.
Po uruchomieniu programu wybrać trzeba port drukarki ( czasami są widoczne dwa - w folderze drukarek jest zapewne kopia sterownika ).
Następnie wybrać drukarkę - program musi ją rozpoznać ( wyswietli jej dane ) .
Teraz zaznaczamy opcję kasowania eprom - i wydajemy komendę druku strony testowej ( autentycznie zostanie wydrukowana ) .
Oczywiście uprzednio drukarka musi zostać prawidłowo zainstalowana w systemie.
Pozdrawiam.