Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blaupunkt San Remo CD31 - lekki gwizd w jednym kanale

pjasio253 10 Lip 2012 09:03 692 0
  • #1 10 Lip 2012 09:03
    pjasio253
    Poziom 13  

    Witam
    Do wczoraj wszystko było ok, w instalacji autka też nie było żadnych zmian. Objawy po kolei, chronologicznie:
    - po włączeniu słyszalny lekki gwizd, zakłócenie w lewym, przednim kanale, jakby coś się wzbudziło, pozostałe kanały czysto
    - parokrotnie przy wyciąganiu i wkładaniu kieszeni z radiem (radio wyłączone) słyszę lekkie pyknięcie na tym kanale, tak, jakby przykładał bezpośrednio jakieś małe napięcie do głośnika,
    - lewy, przedni kanał zamilkł, pykanie przy wyciąganiu kieszeni cały czas
    - po 4 godzinnym odpoczynku kanał ożywa, ale dalej słyszalny na nim ten lekki gwizd jak na początku.

    Otworzyłem blachy, kondensator 3300uF/16V wygląda na napuchnięty, pójdzie dzisiaj do wymiany, choć dziwne by było, żeby problem był tylko po jego stronie, bo on jest jeden, a kanałów więcej, a tylko jeden z nich nawala.
    Z góry dziękuję za dalsze wskazówki jak wyeliminować tę przypadłość.
    Pzdr.

    Edit:
    Pojawiły się nowe wątki w sprawie. Radio wpięte w kieszeń powoduje dziwne zachowanie całej instalacji el. samochodu (Opel Corsa) - np.przy wyjętym kluczyku ze stacyjki i włączonym radiu świecą się dwie kontrolki na desce rozdzielczej, po włączeniu przyciskiem zasilania radia zamyka się zamek centralny.
    Jak wyjmę radio z kieszeni wszystko jest ok. Jakiego rodzaju uszkodzenie radia może powodować tak dziwne efekty na instalacji auta?

    Edit end:
    Problem rozwiązany. Radyjko okazało się sprawne. Powodem takich objawów było powstanie zwarcia w instalacji głośnikowej samochodu. Samochód miał dorabianą instalację centralnego zamka i szyb, którą poprowadzono nie do końca poprawnie. Z czasem doszło na jednym z przelotów-przegubów do powstania zwarcia z inst.głośnikową.

    0 0