Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volkswagen polo 1,4 99r. problem z biegiem wstecznym

2929 10 Jul 2012 12:10 4709 7
  • #1
    2929
    Level 14  
    Witam !
    Mam problem z włączeniem biegu wstecznego .Nie można włączyć ,bo słychać zgrzyt ,żeby włączyć muszę wyłaczyć silnik.Przy zimnym silniku włącza się dobrze.Stan oleju w skrzyni biegów jest dobry.Pozostałe biegi włączają się dobrze.Proszę o pomoc .Pozdrawiam.
  • #3
    markslew
    Level 27  
    Tam jest linka czy siłownik hydrauliczny wysprzęglika przy skrzyni?
  • #4
    2929
    Level 14  
    sprzegło jest włączane linką
  • #5
    markslew
    Level 27  
    Więc wyreguluj układ sterowania linką sprzęgła ;)
  • #6
    WszystkozAmeryki_com
    Level 10  
    Możliwe, że przyczyną jest synchronizator biegów znajdujący się w skrzyni. Wydaje mi się, że w tym modelu polo, z rocznika 99, powinna być linka samoregulująca. Więc linka sprzęgła nie powinna być problemem przy biegu wstecznym. Czy wymieniałeś sprzęgło? Jeżeli tak to czy kompletne, z dociskiem i łożyskiem?
  • #7
    tzok
    Moderator of Cars
    Bieg wsteczny jest niezsynchronizowany, więc nie sądzę aby przyczyną był synchronizator, którego tam nie ma ;)... sprzęgło "ciągnie" i tyle.
  • #8
    2929
    Level 14  
    Sprzegło nie bylo wymieniane ,ale było sprawdzane i jest ok. Chciałbym wyregulować sprzęgło ,ale nie wiem jak to zrobić tym mechanizmem regulacyjnym .Czy jest możliwość regulacji ,czy jest to linka z samoregulatorem .