logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jawa TS 350 - Jak działa elektroniczny zapłon i czy warto go kupić?

henryk_o 17 Sty 2005 17:19 29450 9
REKLAMA
  • #1 1146655
    henryk_o
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Mam pytanie odnośnie zapłonu w Jawie TS350 (elektronicznego oczywiście). Czy może mi ktoś dokładnie wyjaśnić co to jest i jak to działa? Czy opłaca się to kupować? Czy zyskam czy na tym stracę?

Mile widziany link do jakiejś strony?
  • REKLAMA
  • #2 1146725
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Elektroniczny zaplon(nie wiem czy jest produkowany do ts)generalnie jest lepszy od klasycznego o:wieksze napiecie na swiecach oraz szybsze narastanie jego,wieksza energia iskry,lepsze parametry(napiecie,energia)na wyzszych obrotach,bezstykowe sterowanie czyli raz ustawiony na caly czas "zycia" silnika.(to w zaleznosci od wyzwalania).
    W praktyce:lepszy,latwiejszy rozruch,spalanie ubozszych mieszanek czyli mniejsze zuzycie paliwa.
    Jesli masz mozliwosc kupna czegos takiego za "dobra" cene kup albo sprobuj zaadoptowac z innego pojazdu.Ja w WSK 175"Dudek" zamontowalem elektroniczny ukl. od lady samary.
  • #3 1149410
    henryk_o
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    OK Znalazłem też już coś samemu.
    Jadnak mam pytanie: czy możliwy jest montaż zapłonu elektronicznego od jakiegoś samochodu lub innego motocykla?

http://www.republika.pl/ts_350/warsztat.htm
  • REKLAMA
  • #4 1150144
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Tak jak wyzej,najlepiej z samary.Czujnik zamontujesz na na podstawie "platynek" a na wirnik/krzywke okragla blaszke(gr. ok 0.5mm) z dwoma wycieciami(wyzwalanie)i do tego cewke dwubiegunowa.Mam tylko watpliwosc czy iskra na drugim cylindrze w chwili wydechu/ssania(czyli 3.5mm przed DMP) nie bedzie zaklocac pracy ale powinno byc ok.
  • REKLAMA
  • #5 2426619
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam.
    Ostatnio również zastanawiam się nad założeniem zapłonu elektronicznego do mojej TS350. Najtańszy jest w Mrągowie za 360zł. W Warszawie trzeba za to zapłacić już 600zł. Na allegro ostatnio spotkałem ofertę jak samemu wykonać takie coś. Sądzicie, że jest sens bawić się we własne konstrukcje, czy może lepiej odżałować kasy i kupić firmowy ?
    Drugim patentem jest wstawienie tranzystorów unipolarnych do modułu zapłonowego, tak, żeby platynki wyzwalały przepływ prądu przez tranzystor, dzięki czemu uzyskiwałbym maksymalne napięcie w bardzo krótkim czasie, a dodatkowo platynki by mi się nie przypalały... Zapłon wymagałby znacznie rzadszej regulacji i czyszczenia. Spalanie znacznie lepsze, bo w końcu iskra byłaby dość mocna. Drugie rozwiązanie to koszt kilkunastu złotych. I jeszcze jedno pytanie w związku z tym. Na jakie napięcie i prąd musiałbym zastosować takie tranzystory ? Raczej trzeba byłoby dać spory zapas... ;-) choć tranzystory byłyby po pierwotnej stronie cewki...
    Co o tym sądzicie ?
    Pozdrawiam,
    tokarz
  • #6 2459929
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Jakieś małe zainteresowanie tematem...
    Wolałbym nie zakładać nowego posta, a jestem bardzo ciekaw odpowiedzi...
    Pozdrawiam,
    tokarz
  • REKLAMA
  • #7 5326990
    kamilcomp
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    A można by poprosić o schamat takiego zapłonu jeżeli był by ktoś tyak uprzejmy??
  • #8 5400430
    mentyl
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Coś takiego zacząłem robić do cz350 6V. Sterowanie cewek poprzez szybki Mosfet(u mnie tani IRF740), sterowanie czasem ładowania cewki (u mnie stały czas) no i najważniejsze zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu. Na razie zatrzymałem sie na testach na odpalonym silniku, nie jeździłem. Zalety jakie zaobserwowałem to w szczególności bardzo mały pobór prądu. Jak silnik sie nie obraca cewki nie są złączone i nie ciągnie wtedy prądu. Łatwo odpala na cienkim akumulatorze (u mnie na aku było cos blisko 5,4V jak nie pobierał prądu :-) ) Tranzystory się praktycznie nie grzeją (wg obliczeń max 2,5W przy 10000 RPM a czy nie powinna przekraczać 6000), przy pracy ciągłej kilka godzin na sucho nie na motorze przy 6000RPM tranzystory były ledwie ciepłe tzn nie były zimne w dotyku. Nie wiem jak z mocą bo nie jeździłem ale na obroty to sie szybko wkręca. Oczywiście czujnik jest magnetyczny (hallotron).
    Jawa TS 350 - Jak działa elektroniczny zapłon i czy warto go kupić?
  • #9 5402173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5403321
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Elektroniczny zapłon do Jawy TS350 jest rozwiązaniem bezstykowym, które zapewnia wyższe napięcie i energię iskry, szczególnie przy wyższych obrotach silnika, co przekłada się na łatwiejszy rozruch i lepsze spalanie mieszanki paliwowej. Montaż takiego zapłonu można rozważyć, zwłaszcza jeśli dostępny jest w rozsądnej cenie. Popularnym rozwiązaniem jest adaptacja układu elektronicznego zapłonu z Łady Samary, który wymaga montażu czujnika na podstawie platynków oraz odpowiedniej blaszki na wirniku. Wątpliwości dotyczą ustawienia zapłonu i ewentualnych zakłóceń iskry na drugim cylindrze, jednak praktyka pokazuje, że iskra w dolnym zwrotnym położeniu nie szkodzi. Alternatywnie rozważano użycie zapłonów z Trabanta lub ETZ z hallotronami. Istnieją także projekty własnych układów z tranzystorami MOSFET (np. IRF740) sterującymi cewkami, co pozwala na zmienny kąt wyprzedzenia zapłonu i niski pobór prądu. Koszt gotowego zapłonu waha się od około 360 do 600 zł, a samodzielne konstrukcje mogą wymagać wiedzy elektronicznej i testów. W dyskusji pojawiły się także pomysły na modyfikację modułu zapłonowego przez dodanie tranzystorów unipolarnych w celu zwiększenia napięcia iskry i zmniejszenia zużycia platynków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA