Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 1.9 dci 2001r. kombi brak mocy i kopcenie z rury

blej23 12 Jul 2012 13:11 11358 7
    blej23
    Level 9  
    Witam.
    Koledzy chciałbym się Was poradzić i podpytać, a mianowicie chodzi mi o to jak w temacie, czy moim problemem może być źle ustawiony rozrząd, czy np. lejący wtrysk, a może padnięte turbo.
    Dodam, że lala nie bierze oleju, tylko ma większe spalanie mniej mocy i ten czarny dym jak wcisnę mu troszkę więcej gazu.
    W załączniku zrzut z clipa.

Renault Laguna 1.9 dci 2001r. kombi brak mocy i kopcenie z rury

Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum Poprawiłem. [ociz]
    robi1214
    Level 31  
    Masz uwalony czujnik.Prędkość obrotowa jest zerowa więc ciśnienie doładowania powinno być równe ciśnieniu atmosferycznemu.
    blej23
    Level 9  
    Może ktoś jeszcze się wypowie bo to akurat wiem.
    ociz
    Moderator of Cars
    Co wiesz? Co w ogóle sprawdziłeś oprócz podłączenia fejsika?
    blej23
    Level 9  
    Został przeczyszczony EGR, Sprawdzona turbawka ma minimalny luz na oście, podpięty pod clipa zrzut załączony powyżej i mechanik mówił że podpinał nowy czujnik i było to samo. Jak odpinam przepływkę to lala nie kopci tylko max do 2500 obrotów i nic więcej.
    ociz
    Moderator of Cars
    Miałem na myśli co sprawdziłeś w związku z tym przekłamanym pomiarem ciśnienia. Przecież to na 90% masowy przewód od czujnika urwany. Co za mechanik że nie potrafił tego sprawdzić, tylko czujnik podmieniać.
    blej23
    Level 9  
    A więc koledzy trafiłem na dobrego mechanika, który zrobił mi lale tak że śmiga i za nią nawet świat widac. Tak jak kolega OCIZ wspomniał były to kabelki uszkodzone od tego czujnika przy CPU. Zrobione i jest OK samochodzik nie kopci ma moc i dużo mniej pali.
    Pozdrawiam
    grzymek_11
    Level 1  
    jeżeli mogę dołączyć się do tematu to mam coupe z tym samym silnikiem i też strasznie kopci. i mam pytanie co to jest czujnik cpu i gdzie go szukać?