Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM - tryb awaryjny podczas przyśpieszania

12 Lip 2012 21:19 9033 4
  • Poziom 2  
    Witam
    Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki, przeszukałem forum i nie znajduję odpowiedzi na mój problem.

    Pacjent
    Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM - 2003r. - przebieg 220 tys km
    Wtryskiwacze regenerowane we wrześniu 2011r. obecnie sprawdzone - bez objawów nadmiernego zużycia- nie leją.
    Pompa wtryskowa sprawdzone ciśnienie podczas rozruchu z odłączonymi wtryskiwaczami 108MPa, podczas jazdy ciśnienie pompy dochodziło do 160MPa bez wejścia w tryb awaryjny.

    Objawy
    Podczas przyśpieszania na 5 lub 6 biegu auto wchodzi w tryb awaryjny (migająca pomarańczowa sprężynka) dzieje się tak przy różnych prędkościach w przedziale od 140 do 180 km/h, w trybie awaryjnym mogę dalej jechać, ale bez przyśpieszenia, no może z minimallnym, z prędkością dotychczasową.
    Po wyłączeniu zapłonu, sprężynka gaśnie i mogę kontynuować jazdę z normalnymi osiągami do kolejnego tryby awaryjnego.

    Odczyt błędów z testera: "P0251 - pompa wtryskowa A"

    Gdzie szukać usterki?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 2  
    Co do zacinania się przepływomierza nie wiem. Miałem kiedyś tryb awaryjny spowodowany przepływomierzem, ale potem nie wyrzucało takiego błędu.
    Jak ewentualnie sprawdzić zacinający się przepływomierz?
    Olej i wszystkie filtry wymienione. Co do ciśnienia oleju polegam tylko na kontrolce w desce rozdzielczej, nie mierzyłem dokładnych wskazań.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto