Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chłodziarko-zamrażarka Electrolux EN2900AOX vs EN2900AOW - którą wybrać

kreick216 13 Jul 2012 13:31 4337 6
    kreick216
    Level 10  
    Witam,

Planuję zakupić chłodziarko-zamrażarkę max do 159cm i bardzo spodobały mi się urządzenia Electrolux. W sklepie jak i zarówno w internecie znalazłem dwa podobne modele, nieróżniące się niczym oprócz wyglądu. Link dla porównania:

http://www.electrolux.pl/Products/Product-com...1c01bd5f,0e0132a3-7e54-4f5d-9a97-70a3b9ea3fb5

Zastanawiam się czy warto jest zapłacić 200zł więcej za tą obudowę ze stali nierdzewnej czy może lepiej kupić tą zwykłą bo pewnie szybciej padnie niż ją rdza 'zeżre'. Co o tym myślicie?
    marwis26
    Level 11  
    Witaj, co do koloru to już Twój wybór. Zerknij jeszcze na modele z zeszłorocznej oferty Electroluxa - ERB 29233 X lub ERB 29233. Te modele, nowe, na które padł Twój wybór są niestety uboższe w wyposażeniu niż starsze, mają jedną półkę mniej oraz brak szuflady na rozpoczęte produkty. Nie wiem czy widziałeś ona modele na żywo, ponieważ te nowe nie posiadają nawet osłony na zawias górnych drzwi oraz kółek z tyłu. W wielu sklepach równocześnie dostępne są i EN2900 AOW/X oraz ERB 29233 W/X. W razie pytań służę pomocą :), myślę, że ponad 9 lat w branży agd może się przydać.
    kreick216
    Level 10  
    Quote:
    co do koloru to już Twój wybór

Tutaj się zgodzę, jednak mi bardziej chodziło, że się mylę i ta wersja AOX jest wykonana z lepszych materiałów zarówno w środku.

Quote:
    Te modele, nowe, na które padł Twój wybór są niestety uboższe w wyposażeniu niż starsze, mają jedną półkę mniej oraz brak szuflady na rozpoczęte produkty.

Być może są uboższe. I tutaj dziękuję za Twoją szczerość. Skusiły mnie nowsze modele wyglądem a raczej sposobem otwierania. W starszych modelach otwiera się je od spodu, a że jestem jednym z wyższych (190cm) to oznaczałoby, że musiałbym się schylać, gdzie nowszy model ma otwór na rączkę i dzięki temu ułatwiałoby to mi codzienną eksploatację.
    Quote:

Nie wiem czy widziałeś ona modele na żywo, ponieważ te nowe nie posiadają nawet osłony na zawias górnych drzwi oraz kółek z tyłu.

Widziałem. O kółkach to nie zauważyłem, ale o osłonach to też widziałem, jednak byłem przekonany, że to jest jakiś brak bo lodówka jest z wystawy i czasami tak niektóre mają, że im coś "brakuje".

Porównując dwa modele ERB 29233 i EN2900 , poza wyposażeniem (kółka i szuflady) i nieco wyglądem, są jakieś inne różnice jakościowe?

I na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy AEG-Electrolux to to samo co po prostu Electrolux? Czasami widzę nieco inne logo firmy.
    marwis26
    Level 11  
    Co do wyposażenia wewnątrz to powinny być identyczne i materiał na wewnętrzne części też jest ten sam. Ale spotkałem się też z tym, że u siebie na sklepie miałem dwa modele o wysokości 200cm, biały i w wersji inox, oba modele identyczne ale ten w wersji inox nie miał np. zamykanego górnego balkoniku na drzwiach i krótsze uchwyty. Mow tu akurat o modelach 4000AOW i 4000 AOX.
    Faktycznie, nowe modele mają uchwyty i odpada nam problem, że po dłuższym okresie szczególnie w modelu ERB 29233 X, odklejała się ta wnęka na ręce do otwierania, szczególnie przy drzwiach z chłodziarki.
    Jeśli chodzi o logo producenta to AEG i Electrolux to jeden koncern ale na sprzętach Electroluxa jest logo electrolux natomiast na urządzeniach z AEG jest AEG-Electrolux. Serwis jest ten sam i wiele rozwiązań mają wspólnych.
    kreick216
    Level 10  
    Kupiłem już EN2900AOW. W sklepie było napisane, że jest ona objęta promocją i dostaje się jakieś gratisy. Po zakupie okazało się, że akurat ten model nie jest objęty przez producenta. Ale to jest mało ważne.

Domyślna gwarancja producenta to 24 miesiące. Pytanie, czy warto przedłużać gwarancję producenta za 199zł (24 + 36)?

Czy trzeba podbijać kartę gwarancyjną w sklepie, czy sam paragon i pusta książeczka gwarancyjna wystarczy?
    marwis26
    Level 11  
    Z dodatkową gwarancją to z jednej strony loteria. Zapoznaj się dobrze z warunkami tej przedłużonej gwarancji oraz czy umowa o dodatkową gwarancję zawierana jest ze sklepem czy producentem? Jeżeli przez 5 lat nic się nie stanie - to 199zł w plecy, natomiast z drugiej strony jakakolwiek awaria - 5 lat spokoju :)
    Karta gwarancyjna musi być podbita w sumie dopiero na (odpukać) wizytę serwisu producenta, ale że Electrolux ma nie numerowane karty gwarancyjne to i tak najważniejszy jest dowód zakupu czy paragon, kartę zawsze można odzyskać czy zamówić duplikat.
    Życzę spokojnego użytkowania lodóweczki :)
    abe123
    Level 9  
    Cześć. Jak sprawuje się kupiona przez Ciebie lodówka?
    Pytam, ponieważ zastanawiam się nad kupnem tego modelu.