Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer się nie włącza tzn.Wszystko się kręci, Ale nie ma obrazu ani dźwięku

14 Lip 2012 19:36 3129 6
  • Poziom 2  
    Witam :)
    Mam następujący problem:
    1.Wszystko zaczęło się od nagłych szumów zamiast muzyki i zawieszenia komputera.
    Reset nic nie dał.Spróbowałem włączyć go ponownie i
    -Nie ma dźwięku charakterystycznego dla BIOS(mój AMIBIOS)
    -No i nie pojawia się nic na monitorze
    2.Próbowałem różnych rzeczy
    -zworka
    -reset BIOS
    -czyszczenie wszystkich urządzeń z kurzu wewnątrz obudowy
    -wyjmowanie i wkładanie wszystkiego na nowo łącznie z kościami pamięci
    -dociskanie styków itp
    3.Rezultaty
    -Komputer po wyjęciu baterii(reset BIOS) włącza się ale
    *pojawia się ekran na którym muszę wcisnąć F1 żeby ustawić BIOS lub F2 żeby przejść dalej(system sie ładuje normalnie)
    -po dźwięku char dla BIOS słychać 2 szybkie i krótkie dźwięki(parzystość pamięci)
    wyjęłem je i włożyłem tam gdzie były(przy wyłączonym zasilaniu i wyjętej baterii BIOS) co spowodowało że usłyszałem już jeden dźwięk po dźwięku BIOS
    -Niemożliwe jest załadowanie się systemu bez resetu BIOS
    4.Mój sprzęt
    ASUS M2A-MX zintegrowana
    AMD Athlon 64 X2 4400+ dual core
    GeForce Nividia 8600GTS
    GoodRam 2gb(dwie kości po 1 gb)
    ZASILACZ z obudowy TRACER 4LIFE HF 400W
    Jeżeli ktoś może przybliżyć mi co mogło się stać z moim komputerem to byłbym bardzo wdzięczny :)[/b]
  • Poziom 32  
    Pierwsze co się rzuca w oczy to, ta imitacja zasilacza.
    Wstaw jakiś markowy na testy i sprawdź co się będzie działo.
    Druga rzecz to karta graficzna. Czy komputer uruchamia się poprawnie bez 8600 wpiętej w gniazdo PCI-E??
    Do sprawdzenia także kondensatory na płycie głównej.
  • Poziom 2  
    No siedze dalej nad tym i po głównym sygnale BIOS słysze już tylko cały czas 2 krótkie dźwięki co odpowiada pamięci. Z nią jak najbardziej wszystko ok.
    Kondensatory na płycie zostały wyczyszczone i wyglądają jak nowe :D
    Czytam właśnie o tym zasilaczu....i za głowę się łapię.
    Co do karty to też zero zastrzeżeń.Sprawdzona

    Dodano po 2 [minuty]:

    Karta graficzna która jest zintegrowana z płyta główną jest wyłączona ^^
    A ta 8600gts jest wpieta właśnie w to gniazdo poprawnie.Posiada też dopięte dodatkowe napięcie

    Dodano po 1 [minuty]:

    Tzn zasilanie :)

    Dodano po 3 [minuty]:

    A jaki zasilacz polecacie do tego typu zestawu?
  • Admin grupy komputery
    Zmień też baterię bios.
  • Poziom 2  
    Otóż dzisiaj postanowiłem uruchomić komputer na jednej tylko kości RAM.
    I co się okazało? że komputer ładnie się odpalił i po raz pierwszy odkąd się zepsuł wczytał poprawnie godzinę i datę :)
    Co o tym sądzicie?
    Czy jedne ramy się "spaliły"? Jaka może być tego przyczyna? Zasilacz?

    Dodano po 18 [minuty]:

    A teraz np podczas pracy komputer nagle zaczął pikać...pip,pip,pip,pip,pip,pip, itd
    co to może oznaczać?
  • Poziom 32  
    Włącz kartę zintegrowaną i sprawdź czy komputer będzie stabilnie na niej pracował. Do tego do sprawdzenia napiecia przy użyciu miernika, temperatura procesora.
  • Poziom 2  
    Karta działa w jak najlepszym porządku bo ją sprawdziłem na komputerze u kolegi:)
    po uruchomieniu komputera pojawiały się 1 krótki sygnał(BIOS) a po nim 2 krótkie(pamięć).
    Dzisiaj jescze sprawdze czy pamięć działa na innym komputerze.
    Jeżeli nie to wymienie i pamięć i zasilacz.