Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nec VT47 - Brak obrazu, dzwna usterka.

14 Jul 2012 19:53 2130 2
  • Level 1  
    Witam Posiadam projektor Nec Vt47 kupiłem go od znajomego za małe pieniądzę przez pierwszy miesiąc użytkowania spisywał się świetnie lampa jasno świeci jest ok, przez ostatni tydzień coś się z nim dzieje otóż lampa świeci jasno ale nie wyświetla obrazu nawet menu, wygląda w ten sposób jakby ktoś latarką światło na ścianę rzucił i nic więcej, lampa raczej nie ponieważ słabo by świeciła z dojściem obrazu też nie bo wtedy projetor pokazywałby menu chociaż i ekran powitalny tu jest tylko białe światło, wcześniej wystarczyło go lekko potrzasnąć i łapało teraz za żadne skarby bardzo proszę o pomoc pozdrawiam.
    [22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 35  
    oskar608 wrote:
    wcześniej wystarczyło go lekko potrzasnąć i łapało teraz za żadne skarby

    Dlaczego piszesz że dziwna usterka? Usterka normalna.
    Już wtedy nie trzeba było potrząsać tylko zająć się zlokalizowaniem braku kontaktu. Może to być zimne lutowanie lub któreś ze złącz. Jeżeli nie masz pojęcia o budowie i zasadach działania urządzeń elektronicznych to lepiej dla Ciebie jak i projektora będzie skorzystanie z serwisu. Żeby się dostać do wszystkich płytek projektora trzeba trochę porozbierać projektor a później umieć zlokalizować usterkę i jeszcze go poskładać.
  • Level 1  
    Dopisuję się do tematu, bo chyba mam do czynienia z czymś podobnym. Chodzi o projektor ,,służbowy´´ NEC VT595.
    Do tej pory korzystały z niego inne osoby i wszystko było ok. Przy ostatnim odpaleniu okazało się jednak, że tylko na początku coś tam jeszcze sygnalizuje - np. brak połączenia z komputerem - potem obraz to tylko niebieskie pionowe paski i w zasadzie żadnej reakcji poza mignięciem tychże pasków, jak wciśnie się którykolwiek przycisk pilota. Raczej nie jest to wina kabla, bo nie wyświetla nawet menu czy logo producenta. Mam zamiar odkurzyć filtry i podłączyć go jeszcze raz, ale obawiam się, że to będzie za mało. Na technice się nie znam - jeśli nie podpowiecie, że warto np. wymienić lampę (świeci całkiem mocno, chociaż nagrzewa się powoli, i nie wydaje mi się, żeby była długo używana; pracuję tu od ponad roku, projektor odpalany jest nie częściej niż raz w miesiącu na dwie godziny), to będę szukać serwisu, ale może ktoś już spotkał się z podobnymi objawami i potrafi coś podpowiedzieć?
    Bardzo dziękuję za jakakolwiek pomoc.