Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satelitki podwieszane do garażu

banditosp 15 Jul 2012 17:48 16382 12
  • Ostatnio zakupiłem sobie przystawkę celmy do toczenia i trochę się nią bawię.
    Od jakiegoś czasu chciałem sobie zrobić nagłośnienie do garażu, w którym często coś robię z racji tego, że bawię się w modelarstwo RC.
    Do zrobienia tych satelitek zainspirował mnie filmik z YouTube.
    Satelitki są wytoczone z drewna dębowego, czereśni oraz czarnego dębu.
    Niestety sama dębina nie była najlepszej jakości, co widać na zdjęciach.
    Głośniki, które zamontowałem są to głośniki samochodowe dwudrożne marki boschmann 130 mm i mocy 180W.
    Jak dla mnie efekt końcowy jest zadowalający grają całkiem nieźle, a sam koszt był niski.
    Oczywiście wykończenie mogłoby być dużo lepsze, ale jak na moje możliwości oraz małe doświadczenie w toczeniu drewna jestem zadowolony z wykonania.
    Na zdjęciach nie ma jeszcze elementów mocujących do sufitu.

Satelitki podwieszane do garażu Satelitki podwieszane do garażu Satelitki podwieszane do garażu Satelitki podwieszane do garażu

Na zdjęciach widać też przystawkę celmy oraz dłuta które sam sobie przygotowałem :-)

Satelitki podwieszane do garażu Satelitki podwieszane do garażu

Cool? Ranking DIY
    About Author
    banditosp
    Level 13  
    banditosp wrote 110 posts with rating 432. Been with us since 2009 year.
    scalakmen
    User under supervision
    Gratuluję wykonania :) A w środku też zostały wytoczone, czy jakoś inaczej ''wyciąłeś'' otwory na głośniki? Pytam, bo ja na mojej tokarce nie mogę toczyć takich dużych wklęsłych otworów.
    banditosp
    Level 13  
    Obudowy są w środku wytoczone .
    Zrobiłem to w taki sposób , że wytoczyłem tyle ile mogłem a to co zostało wyciąłem dremelem (Opisując to bardziej obrazowo to wyglądało by to tak jak doniczka w środek której wklejono patyk :D ).
    Dźwięk nie jest tłumiony .
    Podłączam to pod taki stary wzmacniacz unitry który ma wstawione gniazda cinch a muzyka leci z telefonu albo odtwarzacza MP3 .
    banditosp
    Level 13  
    Zrobiłem dokładnie tak jak napisał kolega saly :D
    Generalnie ciężko sie robi takie rzeczy na tej przystawce ponieważ taki duży klocek
    ma dużą bezwładność i wpada przy większych obrotach w wibracje .
    W planach mam zakup lepszej tokarki ponieważ spodobało mi się toczenie w drewnie.
    Konkretnie chciałbym zakupić taką http://www.holzstar-machines.com/products/wood-lathes/db-450/index.html ale to raczej na gwiazdkę :D
    banditosp
    Level 13  
    Jak bym miał pieniążki i miejsce a w moim przypadku głównie miejsce to kupił bym wiele rzeczy ale poprzestanę na tej za 900 zł :D .
    Jeśli chodzi o tokarki do metalu to choruje na C4 ale to jak bóg da w dalszej przyszłości :D
    saly
    Level 32  
    Mam tokarkę do drewna własnej produkcji, rama zrobiona z dwóch dwuceowników 100mm, wał po jednej stronie stanowi napęd tokarki, a z drugiej mała piła z stołem. silnik 1,5kW, przekładnia pasowa 3 - stopniowa. Konik i podpórka własnej roboty. Przeniesienie napędu na detal, za pomocą trózębnego kła. Kiedyś miałem pożyczony uchwyt tokarski 180 i konik oryginalny z możliwością wysuwu (np. do wiercenia), to była piękna sprawa, robiłem tralki, krzesła taborety i inne meble, bo mam też frezarkę do drewna własnej roboty.
    Do obróbki blatów i dużych detali można wykorzystać płyte wiórową do której przykręcamy obrabiany detal wkrętami, a płytę mocujemy przystawką do wału.
    scalakmen
    User under supervision
    Kolego saly gratuluję talentu :) Ja sam bym sobie tokarki czy frezarki nie poskładał :(
    Co do mojej maszyny jest to PREXER typ 390(chyba), 0,8kW

Satelitki podwieszane do garażu Satelitki podwieszane do garażu

Dodano po 3 [minuty]:

W zasadzie jest to uniwersalna obrabiarka do drewna, tj. frezarka,tokarka,strugarka, grubościówka,piła i to chyba buło by BCEX
    Co do frezarki to mam problem ze znalezieniem odpowiedniego uchwytu do frezów trzpieniowych na gwint M12(chyba)
    galart
    Level 14  
    Troszkę martwią mnie głośniki samochodowe w tak małej obudowie, zazwyczaj mają one parametry przystosowane do montażu w półce bagażnika czyli de facto duża komora niekoniecznie szczelna. Czy bas nie jest zbyt podbity? dudniący?
    banditosp
    Level 13  
    To są głośniki dedykowane do montażu w drzwiach .
    Jak dla mnie grają dobrze aczkolwiek zastrzegam , że słuchu audiofilskiego to ja nie mam :D
    pozd.
    banditosp
    Level 13  
    Z przerwami cztery dni się bawiłem .