Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz

Neemzi 16 Lip 2012 17:57 2870 10
  • #1 16 Lip 2012 17:57
    Neemzi
    Poziom 8  

    Witam!
    Problem:
    polega na tym że wzmacniacz wyłącza się podczas gry.
    Sprzęt :
    Blaupunkt VA1400 Velocity Series MonoBlock max moc 700rms
    2x Sony XS-L101P5 jeden ma 300rms.
    Kabel zasilający jak i masa 20mm'
    kable do głośników mają z 3-6mm
    Radio : Sony CDX-GT 730UI

    Problem wygląda następująco:
    Gdy podłącze głośniki pod 4 ohm to pogra z 5 min wyłączy się i po min się włączy
    Gdy podłącze głośniki pod 2 ohm to pogra 10-30min lub dłużej, lecz też się wyłącza
    (możliwe że zależy to od temperatury w samochodzie)
    Gdy podłącze głośniki pod 8ohm jest ok tylko bardzo słaby Bass tak jak by go nie było.
    Zauważyłem też że na 2ohm jak podgłoszę prawie na maxa to słychać jest odczucie jakby to był limit głośników.
    Jest możliwe że wzmacniacz jest uszkodzony lub ma słabe chłodzenie ?

    0 10
  • #2 16 Lip 2012 18:26
    powalla
    Moderator CarAudio

    Dwa takie głośniki nie możesz spiąć na 4 ohmy , a tylko 2 lub 8 , więc jak to robisz?

    Sprawdź (odkręć, wyczyść, lekko przesmaruj np. wazeliną ) wszystkie punkty łączeń /przyłączy kabli zasilających . Potem weź miernik i sprawdź (na zaciskach wzmacniacza) jakie występują napięcia podczas gry i podczas wyłączania . Gain ustawiony poprawnie?

    0
  • #3 16 Lip 2012 23:57
    Neemzi
    Poziom 8  

    Zdjęcia z podłączenia i ustawień :
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Względem czego ustawia się Gain ??

    0
  • #4 17 Lip 2012 00:33
    powalla
    Moderator CarAudio

    Wiesz może by tak zacząć od FAQ Nazara? Nawet podłączenie RCA masz nie tak jak powinno ? Może po lekturze będziesz wiedział co to wejście , a co wyjście? Opis podłączenia dwóch głośników też wielokrotnie był wałowany ...

    0
  • #5 17 Lip 2012 01:51
    Neemzi
    Poziom 8  

    Co do złącza RCA do testowałem jaka jest różnica i zostawiłem tak jak widać na zdjęciu ponieważ nie odczułem jakichś wielkich zmian.
    Co do podłączenia głośników do wzmacniacza to mam je podłączyć równolegle? Szeregowo już podpinałem i była słaba moc.
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz

    0
  • Pomocny post
    #6 17 Lip 2012 09:52
    powalla
    Moderator CarAudio

    Nie odczułeś zmian? Dziwne ;)
    Masz dwa wyjścia, jedno to pozostawić to tak jak jest i dalej martwić się o wyłączani sprzętu , a druga to przestudiować FAQ Nazara i tematy o podłączeniu wzmacniacza ,głośników, regulacji Gaina i filtrów i mieć problem z głowy .

    0
  • #7 17 Lip 2012 19:32
    Neemzi
    Poziom 8  

    Wrzucam zdjęcia z wnętrza wzmacniacza
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    Sony,Blaupunkt - Blaupunkt VA1400 Velocity, Sony XS-L101P5, wył się wzmacniacz
    może zamontować jakieś dodatkowe chłodzenie ?

    W czym mają pomóc te zdjęcia?

    Może zrobisz to co zaproponował Powalla?


    Podłączenie RCA zmieniłem, głośniki podłączyłem równolegle, co do Gain bawiłem się tym ale nadal jest to samo.

    0
  • Pomocny post
    #8 17 Lip 2012 20:35
    powalla
    Moderator CarAudio

    Napięcie na zaciskach mierzyłeś tak jak pisałem wcześniej? Ile wynoszą?

    Dodano po 36 [minuty]:

    Masz podłączone głośniki prawidłowo, bo na fotach masz coś pomieszane w kolorystyce kabli . Musisz podpiąć oba plusy głośników do plusa wzmacniacza i analogicznie oba minusy głośników do minusa wzmacniacza . No i zmniejsz ten GAIN. Poczytaj jak ustawić poprawnie gain , bo na max to na bank nie jest poprawnie!

    0
  • #9 25 Lip 2012 13:18
    Neemzi
    Poziom 8  

    Jest możliwość że jest uszkodzony wzmacniacz ??. Dziś podłączyłem jeden głośnik i jest to samo co 2 min się włącza i wyłącza.

    0
  • #10 25 Lip 2012 15:42
    powalla
    Moderator CarAudio

    No to napiszę ostatni raz ...napięcia mierzyłeś?

    0
  • #11 25 Lip 2012 20:58
    Neemzi
    Poziom 8  

    tak, pisałem wcześniej że spadek jest z 13.10 do 12.80.
    Post tamten został usunięty.

    0
  Szukaj w 5mln produktów