Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ariston LFT 320 - Zmywarka - przestała działać po zwarciu.

TAndrew 16 Jul 2012 21:51 5702 9
  • #1
    TAndrew
    Level 9  
    Wczoraj po zakończeniu mycia żona otworzyła zmywarkę i zobaczyła iskrę, która przeskoczyła na drzwiach zmywarki. Dziś próbowałem włączyć zmywarkę i okazuje się,że nie działa - nie reaguje na przycisk włącznika, nie świeci się wyświetlacz programatora. Rozkręciłem drzwi. Ariston LFT 320 - Zmywarka - przestała działać po zwarciu.

    Znalazłem 3 przepalone cienkie, pomarańczowe przewody. Cała wiązka przewodów była wtopiona w okładzinę drzwi. 1 przewód biegnie do programatora. 2 pozostałe do elektrozaczepu otwierającego zasobnik z tabletką do mycia - otwieranie zasobnika wysiadło jakiś miesiąc temu ale myślałem, że to jakieś uszkodzenie mechaniczne. Napięcie jest na wszystkich przepalonych przewodach (sprawdzone próbnikiem diodowym - w elektronicznym padła mi bateria) - zarówno na tych idących od strony zasilania jak również od programatora.
    Przewody są wszystkie tego samego koloru więc próbowałem losowo połączyć przewód od programatora z każdym z przewodów idących od zasilania ale żadna kombinacja nie dała rezultatu w postaci zaświecenia się wyświetlacza.
    Proszę o pomoc. Co mogło się zepsuć?
  • #3
    TAndrew
    Level 9  
    Dziękuję za ten pdf. Rozkręciłem dziś zmywarkę i dobrałem się do modułu - niestety jest uszkodzony. Popaliły się ścieżki. Będę załatwiał nowy. Jeśli zmywarka ruszy to napiszę.
    A oto zdjęcie uszkodzonej płytki modułu sterującego.
    Ariston LFT 320 - Zmywarka - przestała działać po zwarciu.
  • #4
    TAndrew
    Level 9  
    Ma ktoś z forumowiczów może zdjęcie tylnej części płytki modułu do takiej zmywarki? Chciałem polutować trochę ten moduł i zobaczyć czy zadziała ale część rezystorów ma uszkodzoną obudowę i nie widzę oznaczeń dlatego potrzebuję zdjęcia. Moduł 261863.
  • #5
    TAndrew
    Level 9  
    Polutowałem moduł ale po podłączeniu nie włącza się interfejs/programator. Jest napięcie na 2 przewodach dochodzących do interfejsu - na jednym 6V, na drugim 10V ale wyświetlacz nie zapala się. Jak mogę sprawdzić ten programator? Do których styków i jakie napięcie podłączyć, żeby sprawdzić czy nie jest uszkodzony?
  • #6
    cholax
    Level 2  
    Mam identyczny problem - też popalone przewody. Rozkręciłem moduł - coś się zjarało, ale płytka wygląda na nieuszkodzoną. Jak potrzebujesz jeszcze zdjęcia daj znać.
  • #7
    wiktor07
    Level 2  
    Dajcie znać jak skończyły się Wasze naprawy??
    U mnie też jest diagnoza,że to moduł.Kurcze,ale koszt ponad 500pln:(
  • #8
    cholax
    Level 2  
    wiktor07 wrote:
    Dajcie znać jak skończyły się Wasze naprawy??
    U mnie też jest diagnoza,że to moduł.Kurcze,ale koszt ponad 500pln:(


    W internetowym serwisie z częściami jest za 326 PLN, jeśli robi Tobie to różnicę. Sama instalacja/wymiana jest banalnie prosta...
  • #9
    wiktor07
    Level 2  
    Dzieki za odp.
    Mozesz podeslac link do tego sklepu?
    Kazde pare pln jest wazne.
  • #10
    cholax
    Level 2  
    wiktor07 wrote:
    Dzieki za odp.
    Mozesz podeslac link do tego sklepu?
    Kazde pare pln jest wazne.


    Poszło na priv. Chyba nie możemy reklamować :)