Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak sprawdzić czy dana karta graficzna będzie działać

lukas69107 17 Lip 2012 16:09 5835 30
  • #1 17 Lip 2012 16:09
    lukas69107
    Poziom 7  

    Witam
    Mam problem z kartą graficzną, obecnie posiadam radeon 9800 (wymaga dodatkowego zasilania) gdy włączam komputer wyskakuje napis: "You have not connected the power extension cable to your radeon 9800 video card please refer to the "getting started guide" for proper hardware instalation !!!" (gdy kupilem tą karte mialem taki sam problem, pogrzebałem troche i zaczeło działać, gdy przewiozłem komp.. w inne miejsce po odpaleniu ukazal sie owy problem) więc możliwe że gdzieś jest jakiś kabelek przerwany) postanowiłem kupić inną karte graficzną np. Giforce 7600 GS agp i nie wiem czy mi bedzie działać. Jeśli nie to jaką radzicie kupić. Najlepiej jakąś która nie wymaga tego dodatkowego zasilania.

    Help

    Płyta Główna: Gigabyte GA-K8NS
    Karta Graficzna: Radeon 9800
    Pamięć Ram: 2x 512 MB DDR 400 MHz elixir
    Zasilacz: 350 W
    System: Windows 7

    0 29
  • #2 17 Lip 2012 19:12
    1684985
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 17 Lip 2012 19:49
    lukas69107
    Poziom 7  

    Model: 200X
    Made for Impet Computers
    ATX 2.03(P4) coś takiego pisze na obudowie, za bardzo nie mam jak sprawdzić bo nie mogę uruchomić komputera

    ale nie jestem pewien, ponieważ ta karta mi działała

    0
  • #6 17 Lip 2012 23:29
    tzok
    Moderator Samochody

    Tak przede wszystkim to masz podłączone to dodatkowe zasilnie? W R9800 to powinien być zwykły MOLEX.

    0
  • #7 18 Lip 2012 10:55
    lukas69107
    Poziom 7  

    Tak, mam podłączone dodatkowe zasilanie, wszystko tak jak kiedyś, nie wiem czemu zasilacz do wymiany skoro ostatnio wszystko działało? Co jakiś czas wyskakuje mi ten napis (to już 3 raz, stalo sie to jak go przewiozłem w inne miejsce-komputer) więc pomyslalem o kupnie nowej karty graficznej.

    Co polecacie ? wyżej jest model płyty głównej itd.

    0
  • #8 18 Lip 2012 12:10
    Edward321
    Poziom 26  

    Spróbuj poprawić tulejki w kablu MOLEX. Może po prostu nie łapie.

    0
  • #9 18 Lip 2012 13:29
    lukas69107
    Poziom 7  

    Podociskałem troche, ale nadal to samo, może źle to robie. Napiszesz jak dokladnie to zrobić?

    0
  • #10 18 Lip 2012 13:52
    Edward321
    Poziom 26  

    Właśnie dobrze zrobiłeś. Próbowałeś na innym molexie? Chodzi o to, aby tulejki trzymały styków.

    0
  • #11 18 Lip 2012 13:53
    Sobek007
    Poziom 16  

    Na początku to sprawdź swojego kompa na zasilaczu od znajomego lub swoją grafikę na innym kompie.

    0
  • #12 18 Lip 2012 13:57
    lukas69107
    Poziom 7  

    Hmm, chodzi o to żeby zmienić ten kabel na inny?

    A sprawdzić to raczej nie mam jak, malo kto ma płyte główną z agp.

    0
  • #13 18 Lip 2012 14:03
    perlit
    Poziom 39  

    Tak na inny. Przecież masz w zasilaczu więcej niż jeden kabel typu molex, choćby ten od napędu optycznego.

    0
  • #14 18 Lip 2012 14:08
    lukas69107
    Poziom 7  

    Jeden jest od stacji płyt CD ale za daleko, nie siega

    Dodano po 3 [minuty]:

    Ok mam, ale jak odłącze do bios sie bedzie pytac o stacje CD tak?

    0
  • #15 18 Lip 2012 14:12
    perlit
    Poziom 39  

    lukas69107 napisał:

    Cytat:
    ATX 2.03(P4) coś takiego pisze na obudowie, za bardzo nie mam jak sprawdzić bo nie mogę uruchomić komputera

    Modelu zasilacza nie sprawdza się programowo, tylko otwierając obudowę i odczytując dane z jego etykiety (nalepki). Możesz załączyć na forum zdjęcie tej etykiety.

    Edit.
    Wszelkie manipulacje wewnątrz komputera są dozwolone tylko przy wyłączonym zasilaniu (odłączony kabel zasilający od gniazdka sieciowego).

    0
  • #16 18 Lip 2012 14:15
    Edward321
    Poziom 26  

    perlit napisał:
    lukas69107 napisał:
    Cytat:
    ATX 2.03(P4) coś takiego pisze na obudowie, za bardzo nie mam jak sprawdzić bo nie mogę uruchomić komputera

    Modelu zasilacza nie sprawdza się programowo, tylko otwierając obudowę i odczytując dane z jego etykiety (nalepki). Możesz załączyć na forum zdjęcie tej etykiety.

    Przecież napisał wyżej:
    Model: 200X
    Made for Impet Computers

    Czyli codegen...

    0
  • #17 18 Lip 2012 14:15
    lukas69107
    Poziom 7  

    Jak podłączylem ten inny kabel (z napędu CD) to sie włączył, jest pokazane wciśnij Del, F9 itd ale nic nie dziala jak klikam, może dlatego że nie jest podlączona stacja CD?

    0
  • #18 18 Lip 2012 18:22
    1684985
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 18 Lip 2012 19:03
    lukas69107
    Poziom 7  

    Ok, wymienie zasilacz, ale narazie nie mam możliwości. Jego firme podałem powyżej (chyba). I nie wiem czemu tak uważasz skoro mam go 6 lat i mi działał, dopiero jak kupilem windows 7 + nową karte (tego radeona 9800) to pojawił mi sie ten problem.

    Podłączyłem do tej karty zasilanie z napędu CD i komp sie uruchomił, niestety nie do końca. Wyskakuje ten poczadkowy obraz jak do biosa można wejść del, F9 itd ale nic nie moge zrobić. Nie wiem co dalej robić. Może bios sie pyta o ten napęd CD? Da sie jakoś uruchomic komputer bez tego CD?

    0
  • #20 18 Lip 2012 19:58
    tzok
    Moderator Samochody

    Komputer powinien się uruchamiać bez napędu CD bez żadnych problemów.

    0
  • #21 18 Lip 2012 20:00
    1684985
    Użytkownik usunął konto  
  • #22 18 Lip 2012 21:04
    lukas69107
    Poziom 7  

    Po odłączeniu dwuch kabli (1 przełączyłem do karty, 2 był podłączony do płyty) uruchomił sie. Mi sie wydaje ze sa 2 możliwości: 1. ten 1 kabelek nie łączył dobrze. 2 zasilacz troszke zasłaby, może dlatego że napędu CD nie ma to się włączyło.
    Jak bym wymieniał tą karte to na jaką? Co polecacie?

    0
  • #23 18 Lip 2012 21:30
    perlit
    Poziom 39  

    lukas69107 napisał:

    Cytat:
    Po odłączeniu dwuch kabli (1 przełączyłem do karty, 2 był podłączony do płyty) uruchomił sie. Mi sie wydaje ze sa 2 możliwości: 1. ten 1 kabelek nie łączył dobrze. 2 zasilacz troszke zasłaby, może dlatego że napędu CD nie ma to się włączyło.

    Przecież tego bełkotu nie można zrozumieć.
    Napisz w jakiej konfiguracji uruchomiłeś wreszcie komputer i czy działa on prawidłowo.
    Jeśli karta gr. działa dobrze, to dlaczego chcesz ją wymienić?
    Nie podałeś do tej pory jaki masz zainstalowany procesor.
    Jaką masz wersję Win7?
    Wymień najpierw zasilacz na podany w jednym z postów.

    0
  • #24 19 Lip 2012 08:25
    lukas69107
    Poziom 7  

    Komputer uruchomiłem podłączając do karty kabelek od napędu optycznego cd (możliwe że ten pierwszy coś nie łączy) więc teraz nie mam możliwości korzystania z płyt. Następnie musiałem wejść do biosu alt+ctrl+del i wyjść F10 - enter, gdy nie wchodziłem to po prostu pisało coś tam error i tyle nie chciał sie włączyć.

    Na razie nie mam zamiaru, ale jak wystąpią jeszcze jakieś problemy to nie wiem jaką mogę kupić, żeby wszystko ładnie działało. Co polecacie?

    Windows 7 32 bit. jakoś tak.

    Zasilacz jak już pisałem na razie nie mam jak wymienić. za jakieś 2 tyg sie postaram. Czy mój model jest na tej "czarnej liście" ? bo wymieniać zasilacz 350 W na 350 W to troche lipa, jeśli już to może jakiś lepszy?

    Procesor: AMD Athlon(tm) 64 Processor 2800+ 1.81 GHz

    0
  • #25 19 Lip 2012 10:33
    perlit
    Poziom 39  

    Tak. Twój zasilacz znajduje się na czarnej liście. Dostałeś link od Edward321.
    Zasilacz dobrej firmy 350W w zupełności wystarczy do Twojego komputera.
    Do takiego staruszka najlepiej byłoby zainstalować WinXP 32bit, gdyż Win7 zużywa bardzo dużo pamięci i spowalnia działanie komputera.

    0
  • #26 19 Lip 2012 15:45
    lukas69107
    Poziom 7  

    Specjalnie kupiłem tą kartę żeby mi działał Win 7, XP nie mam, nigdzie nie mogę kupić. A co z tą kartą? Jaka by była najlepsza na mój komputer?

    Był bym bardzo wdzięczny.

    0
  • #27 19 Lip 2012 15:50
    tzok
    Moderator Samochody

    Jeśli nie grasz, a komputera używasz wyłącznie do pracy biurowej to odpowiedni będzie któryś z low-endowych GeForców, np. G210 albo GT520, ale sądzę, że karta którą masz jest dobra, tylko zasilacz i/lub płyta jest do wymiany.

    0
  • #28 19 Lip 2012 15:53
    lukas69107
    Poziom 7  

    ok, a wiesz może co zmienić w biosie żeby nie pytał o napęd optyczny cd?

    0
  • #29 19 Lip 2012 20:39
    perlit
    Poziom 39  

    Zacznij od wymiany zasilacza na Fortron 350W model HLN/GLN/MDN/PFN, i sprawdzisz wtedy działanie swojej karty.
    W Menedżerze urządzeń wyłącz CDROM, a w BIOsie ustaw jako pierwszy Dysk twardy.
    Edit.
    Możesz jeszcze odpiąć kabel sygnałowy od CDROMU.

    0
  • #30 20 Lip 2012 12:48
    lukas69107
    Poziom 7  

    "Możesz jeszcze odpiąć kabel sygnałowy od CDROMU" - właśnie tak zrobiłem, inaczej nie chciał się włączyć. W BIOS ustawiłem CD ROM na disable czy jakoś tak. Teraz się włącza jak kiedyś bez żadnych problemów. Karta dobrze działa, ten pierwszy kabelek chyba jest uszkodzony albo nie łączy (tak mi się wydaje)

    Jak będę wymieniać zasilacz to może na jakiś lepszy, w przyszłości jak bym zmieniał kartę graficzną żeby nie było jakiś problemów.

    I dzięki wszystkim za pomoc.

    0