Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Darmowy program - do tworzenia projektów PCB

Wojtek001 17 Jul 2012 22:52 4439 17
Altium Designer Computer Controls
    Wojtek001
    Level 15  
    Witam
    Szukam całkowicie darmowego (może być wersja demo [bez limitu czasowego/ ilości uruchomień ale ewentualnie z pewnym ograniczeniem jakościowym] ale spełniająca dalej wymienione warunki) programu umożliwiającego tworzenie projektów PCB i jednocześnie zapis w formacie "Gerber RS274-X" i "Excellon". Co więcej wymiar projektu będzie wynosił ok. 140mm na 75mm (więc demo eagla odpada). Znalazłem "PCB ARTIST" - niestety program ten nie pozwala na zapis w formacie Gerber. Czy macie jakieś propozycje?
  • Altium Designer Computer Controls
    Wojtek001
    Level 15  
    L0bo wrote:
    Może "Spark Designer" ?

A nie chodziło ci może o "Design Spark" bo tego twojego nie mogę znaleźć. Poza tym korzystałeś z niego kiedyś?
  • Altium Designer Computer Controls
    User removed account
    User removed account  
    Wojtek001
    Level 15  
    Istotne jest to żeby była możliwość zapisu w formacie "Gerber RS274-X" i "Excellon". Rozumiem że wyżej wymienione programy pozwalają na zapis w tych formatach?

Dlaczego wobec tego eagle cieszy się tak dużą popularnością?
    User removed account
    User removed account  
    Wojtek001
    Level 15  
    A co mam wpisać w "company" podczas rejestracji i jakie wymogi powinienem spełnić żebym mógł dokonać rejestracji?
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    eleproject

Level 17  
    Oczywiście - Altium Designer (Protel) posiada takie możliwości. Podczas prowadzenia ścieżek możliwych jest kilka trybów m.in.:
    - Walkaround Obstacles - tryb ten nie pozwoli na naruszenie reguł projektowych (w szczególności clearance),
    - Push Obstacles - prowadzona ścieżka, pozwala przepchnąć przeszkody - czyli np. inne ścieżki z zachowaniem reguł.
    To szczególnie przydatne dwa tryby moim zdaniem :) Pozdrawiam i dzięki za info,
    Projektowanie elektroniki ELEPROJECT Michał Grochowina
    User removed account
    User removed account  
    Wojtek001
    Level 15  
    Ostatecznie używam DesignSpark , tylko teraz muszę znaleźć firmę która zajmie się wykonaniem płytki PCB na podstawie plików utworzonych w tym programie, chciałbym także aby zostały w tej firmie od razu wlutowane elementy - znacie może jakieś firmy oferujące taką usługę i gdzie jest najtaniej ?

Skąd w takim wypadku firma pobiera elementy do wlutowania - czy ja muszę je dostarczyć czy też sama je zamawia?

Jakiej ceny mogę spodziewać się za wykonanie płytki o wymiarach ok. 10cm x 15 cm.
    Wojtek001
    Level 15  
    Wojtek001 wrote:
    chciałbym także aby zostały w tej firmie od razu wlutowane elementy - znacie może jakieś firmy oferujące taką usługę i gdzie jest najtaniej ?

Ale mi zależy na tym aby od razu wlutowali elementy - nie każda firma to robi bo pytałem się w niektórych i odpisano mi że wykonują same PCB bez lutowania.

Poza tym w bibliotekach brakuje wyświetlacza LCD oraz wyświetlacza LED o potrzebnej mi wielkości a także buzera. Jest jakiś poradnik po polsku jak wykonać biblioteki do DesignSparka?