Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HATO 400 Y - buczenie i grzanie się silnika

17 Lip 2012 23:35 3198 7
  • Poziom 10  
    Witam
    Posiadam bramę przesuwną z napędem hato 400 y
    Problem polega na tym że po wciśnięciu przycisku na pilocie, brama nie otwiera się ani nie zamyka. Silnik buczy i szybko się grzeje. Został wymieniony również kondensator rozruchowy, ale nic nie pomogło. Po wyjęciu silnika z obudowy i przełączaniu funkcji na pilocie, silnik kręcił się tylko w jedną stronę, i był tak słaby że ślimak można było przytrzymać palcem. Czy jest możliwość że sinik jest uszkodzony?

    Jeżeli ktoś już zmagał się z podobną usterką, to prosił bym o pomoc.

    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    Witam

    Raczej uszkodzony będzie silnik, HATO 400Y jest z enkoderem, w przypadku jego uszkodzenia silnika obraca się w jedną stronę po chwili przełącza się w drugą i sam się wyłącza.

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Witam. Dzięki za zainteresowanie, a jest możliwość sprawdzenia silnika za pomocą prostego miernika?, czy trzeba się udać do jakiegoś fachowca na jakieś specjalne pomiary?
  • Poziom 12  
    Witam

    Proszę zmierzyć miernikiem:

    niebieski - zasilanie
    czarny,brązowy - kierunki

    niebieski-brązowy - 25 Ohm
    niebieski-czarny - 25 Ohm
    brązowy-czarny - 42 Ohm
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Przypuszczam , że ten napęd jest jeszcze w wersji bez enkodera ( płytka elektroniki posiada u góry wyłącznik zasilania ) . Jeżeli tak jest to najprawdopodobniej uszkodzone są triaki ( 3 sztuki poniżej wyłącznika w obodowie TO-220 ) . Można to sprawdzić omomierzem przy odłączonej płytce . Jeżeli pomiędzy końcówkami triaka wystąpi rezystancja bliska 0 om to jest on do wymiany ( rezystancja powinna być w megaomach ) . Triaki jakie tam najlepiej stosować to 16A/800v
  • Poziom 10  
    Witam, i dziękuję za podpowiedzi. Jak tylko zrobi się jakaś normalna pogoda, to zaraz
    wezmę się za pomiary
    Pozdrawiam.
  • Poziom 39  
    Witam
    Czy dałbyś radę zamieścić zdjęcie płytki ,bo miałem podobny problem z napędem tylko nie pamiętam płytki.
  • Poziom 10  
    Witam ponownie. Dzisiaj od rana wziąłem się się ostro do pracy, silnik okazał się dobry, a usterka tak jak kolega stan-lab sugerował tkwiła w uszkodzonym triaku.
    Po wymianie brama ruszyła.
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
    Pozdrawiam.