Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

tuner comsat te 2040 - brak sygnału,złe napięcia zasilacza

18 Lip 2012 19:19 3277 4
  • Poziom 9  
    Proszę o pomoc zasilacz na układzie DH321,trzy napięcia wyjściowe 3,3v 5v 12v.Problem polega na żyle 5v jest zaniżone napięcie 3v a na żyle 12v jest zawyżone do 15v a trzecia jest w porządku.Wymieniłem tl431,transoptor pc817,dh321.Posprawdzałem wszystkie elki,diody niby wszystko w porządku niewiem co może być przyczyną pomocy.Dodam jeszcze że jak pochodzi ok 30 min. to napięcia wracają do normy czyli 5v=4.8 a na 12v=13 i pojawia się obraz,ostygnie i to samo.

    Regulamin p. 3.1.13, slang też, do poprawy. [TS]
  • Poziom 17  
    Witam. Sprawdź jeszcze raz kondensatory elektrolityczne na filtrach wyjściowych zasilacza a zwłaszcza 5V. Jeśli ten kondensator ma bardzo dużą upływność to obciąża to wyjscie zasilacza i mamy spadek napięcia. Jeśli te 5V jest używane do kontroli napieć wyjściowych zasilacza to jego spadek powoduje iż przetwornica chce je podnieść do wymaganego poziomu przy okazji podnosząc 12V. To taka moja sugestia, choć trudno stwierdzić na odległość. Powodem spadku tego napięcia może być też uszkodzenie w dalszej części układu. Pozdro.
  • Poziom 43  
    black.jack98 napisał:
    Jeśli ten kondensator ma bardzo dużą upływność to obciąża to wyjscie zasilacza i mamy spadek napięcia. Powodem spadku tego napięcia może być też uszkodzenie w dalszej części układu.
    Porównaj to co napisałeś z
    Cytat:
    Dodam jeszcze że jak pochodzi ok 30 min. to napięcia wracają do normy czyli 5v=4.8 a na 12v=13 i pojawia się obraz,ostygnie i to samo.
    Chyba wnioski nasuwają się same. Upływność się naprawia sama?
  • Poziom 17  
    OK. Kolega LeDy ma rację, upływność sama się nie naprawi. Elektroniką zajmuję się tylko hobbystycznie i nie naprawiam elektroniki zawodowo. Lecz pamiętam przypadek uszkodzenia zasilacza w DVD w którym właśnie taki kondensator rozrabiał. Trzeba było czekać kilkanaście minut zanim sprzęt ożył. Kondensator robił się lekko ciepły i prawdopodobnie miał wewnętrzne zwarcie bo napięcie spadało. O ile, nie wiem, nie pamiętam. Co do zasilacza w tunerze to warto odpiąć go od reszty elektroniki i w momencie gdy spada to 5V i pomierzyć jeszcze raz. W tedy będziemy wiedzieć czy to zasilacz ma uszkodzenie, czy coś go obciąża. Pozdrowienia dla obu forumowiczów.
  • Poziom 9  
    Mieliście rację na lini 5v kondensator 100uF się grzał strasznie po wymianie napięcie prawidłowe tuner działa temat zamykam.