Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

bmw e36 1.6 - E36 Sonda Lambda

Camel850 19 Lip 2012 13:17 3341 3
  • #1 19 Lip 2012 13:17
    Camel850
    Poziom 6  

    Witam kieruję tutaj pytanie do mądrzejszych ,problem jest następujący w BMW E36 1.6 M43 na łańcuszku historia jest taka że auto ładnie jeździ zapala zimne ciepłe zawsze jest ok gdy sonda lambda jest odpięta ,były wkręcane 3 sprawne sondy lambda i objaw jest taki że auto zimne po nocy zapala ok nie ma problemów ciepłe jeździ też jest ok nic się nie dzieje ,gdy auto gorące się zgasi i postoi troszkę czasu ostygnie to po odpaleniu dławi się i zdycha na wolnych obrotach przez pewien czas trzeba lekko dodawać gazu aby auto chodziło i po tej chwili jest już dobrze i auto chodzi normalniej .Co robić gdzie szukać dlaczego tak się dzieje ,sonda była sprawdzana ponoć jest sprawna ,,wydaje mi się ze spalanie bez sondy jest takie samo jak z podpiętą ,proszę o podpowiedzi

    0 3
  • #2 16 Lut 2013 10:27
    ibiza18
    Poziom 9  

    Chyba bez diagnozy komputerowej się nie obędzie. Na kompie bedzie widac czy sondy oscylują sinusoide, możesz też sprawdzic miernikiem elektrycznym na jednym z czterech zył od sondy. Beda dwa takie same kolory to jest grzałka i beda dwa inne kolory a jeden z tych jest sygnałem od 0 do 1volta. Pozrdo

    0
  • #3 17 Lut 2013 00:00
    żałosna udręka
    Poziom 32  

    Sonda nie ma prawie nic do regulacji obrotów. Sprawdz zawór wolnych obrotów. Jakie ma obroty zimny silnik?

    1
  • #4 17 Lut 2013 08:54
    zdzisek11
    Poziom 12  

    Te dwa inne kolory to czarny i szary.Sygnal jest na czarnym

    0