Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

omega III - Brak nadawania

19 Lip 2012 15:34 5652 32
  • Poziom 12  
    Witam,
    omega III płyta PC 60753
    1. podczas próby nadawania (naciśnięcie TX w gruszce) zmienia się kolor podświetlenia panela (np. z zielonego na pomarańcz), nie jestem słyszalny.
    2. Na FM radio szumi mocno, na AM przy SQ na min prawie niesłyszalny szum.
    Poprawiłem luty gniazda gruszki z płytą, ale bez zmian, napięcie na wkładce mikrofonu około 7V cały czas, bez względu na przyciskanie isostatu.
    Wskaźnik poziomu sygnału i modulacji na wyświetlaczu pokazuje poprawnie. Radio z aukcji.
    Od czego zacząć??
    Pozdrawiam

    Napięcie na Q403 około 4,5V(na schemacie A1658 w rzeczywistości B1566), na Q404 około 7V na Q405 około 8V bez naciskania PTT
    Czy potencjometr od RFGain muszę wylutować do sprawdzenia?? Po sprawdzając rezystancję to zmienia się od zera płynnie rośnie kręcąc, a potem na 3/4 do końca obrotu zamiast dalej rosnąć to znowu maleje, chyba powinna dalej rosnąć do końca obrotu??
    Pomoże ktoś??

    omega III - Brak nadawania
  • PCBway
  • Poziom 12  
    Przelutowałem podejrzaną cześć płyty i:
    1. Jest nadawanie, słyszą mnie respondenci, chociaż wydaje mi się, że stosunkowo niedaleko, Ci dalsi z trzaskami, szumem-takie mam komunikaty od innych użytkowników cb, nie wiem czy ono ma pełną moc-nie mam miernika, a tranzystor mocy o czym pisałem wyżej jest inny -przy próbach sq min rf g max.
    2. Czy to radio tak ma, że podczas nadawania (PTT) zmienia się kolor podświetlenia czy jakiś paprak od wiejskiego tuningu tu grzebał??
    3. Napięcie na wkładce mikrofonu w granicach 7V przy naciśnięciu PTT spada do około 6,5V.
    4. Czy ktoś podpowie co do potencjometru rf g?? Jak ma się zmieniać rezystancja?? Czy do sprawdzenia musi być wylutowany?? Czy w razie uszkodzenia mogę zamienić nóżki od mic gain>do rf gani, a mic gain ustawić na stałe gdyż jego się używa znacznie mniej (prawie wcale).

    Sprawdziłem potencjometr od Mic g/RF g
    -RF-min- rezystancja 0-maximum rezystancja 95,5 kohm rosła płynnie przy kręceniu
    -Mic-min rezystancja 0-maximum rezystancja 5 kohm rosła płynnie przy kręceniu
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Dzięki kolego homo albus, za wyjaśnienie zmiany podświetlenia.
    Potencjometr Mic Gain/RF Gain wydaje się być sprawny liniowo rośnie rezystancja jak podałem wyżej-więc wartości chyba prawidłowe, jeżeli nie to proszę o wskazówki.
    Nadawanie już powinno być ok. Jedynie ten podmieniony tranzystor mocy nie wiem czy może taki być, bo w zamienniku oryginału go nie podaje katalog.

    Żeby nie zakładać nowego tematu moje pytanie dotyczy odbioru:
    Odbiór jest cichy, prawie radio nie szumi na AM, nie chodzi też wskaźnik s meter gdy odbieram sygnał, przełączając radio w tryb FM słyszę głośniej, najprawdopodobniej osoby nadające na AM-choć mało wyraźniej.
    Proszę o pomoc w diagnozie usterki.
    Pozdrawiam
  • PCBway
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    Na filtrze pośredniej w ogóle nie pokazuje miernik napięcia.
    Na modulacji AM radio przy SQ na min tylko "pyka".
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam.
    witek 124 napisał:
    Na filtrze pośredniej w ogóle nie pokazuje miernik napięcia.

    Wymień ten filtr na Nowy/sprawny i po kłopocie.

    Cytat:
    Na modulacji AM radiu przy SQ na min tylko "pyka"


    Przypominam, że jest to dział Serwisowy i takie "załatwienia" spraw naprawczych nie są tu mile "widziane".

    Regulamin pkt 3.1.17 .


    Pozdrawiam.
  • Poziom 12  
    Witam
    Na filtrze CF302 - (CFW455HT) nie ma w ogóle napięcia na wejściu (miernik noga 1[wejście] z 2 [masa]).
    Pomierzone napięcia przy tranzystorze Q304 w załączniku (obrazek). omega III - Brak nadawania
    Między cewką L305 a rezystorem R315 brak napięcia.
    Uszkodzona cewka L305 (st404)???

    Pozdrawiam
  • Poziom 30  
    W tym miejscu jedyne napięcie to p.cz. 455kHz wymieszane z szumem wartości rzędu kilkadziesiąt...kilkaset mV
  • Poziom 12  
    Wstawiłem nowy filtr 455HT-CF302 i dalej nie ma napięcia na wyjściu filtra.
    Jak dotykam śrubokrętem wyjścia lub wejścia filtra CF302 to radio burczy.

    Radio nie pracuje poprawnie. Zauważyłem jeszcze, że wskaźnik sygnału pali się prawie na max sr-f 9, a anteny nie mam przykręconej, i żeby było śmieszniej, przy zmianie podświetlenia z pomarańcz, na zielono o jeden s wskaźnik się zmniejsza. omega III - Brak nadawania
  • Poziom 30  
    Jakiego napięcia Ty szukasz ? Co się działo ze skalą bez filtra i po co go wymieniałeś ?
  • Poziom 30  
    witek 124 napisał:
    homo albus napisał:
    zmierz napięcie na wyjściu filtra, przy sprawnym powinno wskazywać od 1- 1,2Volta.
    tego napięcia.
    Po co wymieniałem
    SP5ANJ napisał:
    Wymień ten filtr na Nowy/sprawny i po kłopocie.
    tak radzili koledzy.
    A co mam zrobić??

    Dodano po -2 [godziny] -5 [minuty]:

    Nie patrzyłem co ze skalą bez filtra, teraz nie mam CQ tylko LT wstawiony.
    To co dalej mam robić, żeby zaczęło to radio szumieć na AM??
    Tamten kolega się rypnął, napisał źle i nie wnikajmy już w to.

    A Ty powinieneś wiedzieć, że kondensator włączony w szereg obwodu dla prądu stałego stanowi przerwę.

    Co ze skalą bez filtra czy patrzyłeś ?

    apropos CF302

    Filtry 455HT z wadliwej serii noszą oznaczenie CQ producenta i żeby ten filtr zakwalifikować do wymiany trzeba go zmierzyć megaomomierzem, następnie przełączyć na zakres 200R, podłączyć końcówki miernika, odłączyć końcówki miernika, podłączyć końcówki miernika, odłączyć końcówki miernika...i tak w kółko ze 20 razy aż się "zablokuje" filter, tzn. aż pokaże się upływność (oporność) płytki ceramicznej widoczna na skali omomierza.
  • Poziom 12  
    homo albus napisał:
    zmierz napięcie na wyjściu filtra, przy sprawnym powinno wskazywać od 1- 1,2Volta.
    tego napięcia.
    Po co wymieniałem
    SP5ANJ napisał:
    Wymień ten filtr na Nowy/sprawny i po kłopocie.
    tak radzili koledzy.
    A co mam zrobić??

    Dodano po -2 [godziny] -5 [minuty]:

    Nie patrzyłem co ze skalą bez filtra, teraz nie mam CQ tylko LT wstawiony.
    To co dalej mam robić, żeby zaczęło to radio szumieć na AM??

    Dodano po 7 [minuty]:

    Coś się tu poprzestawiały te posty chyba.
  • Poziom 30  
    Zabierz sygnał z filtra (zrób zworę do GND) pełna skala to podejrzenie, że radio się wzbudza.


    Dodano po 1 [minuty]:

    no przestawione i u mnie też, ale to nic po prostu baza danych znowu nawala
  • Poziom 12  
    po zmostkowaniu wyjścia filtra do masy albo wejścia do masy radio cichnie z brzęczenia, ze skalą w tym momencie nic się nie dzieje dalej jest np. na 9S.


    Tak u mnie też całkiem dziwacznie dziś to forum funkcjonuje.
  • Poziom 30  
    Odłącz diodę detekcji automatycznej regulacji wzmocnienia. Radio nie odbiera szumów własnych, bo ARW zabiera wzmocnienie.
    (po prostu z jakiegoś powodu ten układ się zablokował i stąd pełna skala)

    Dodano po 2 [minuty]:

    patrz no moje konto jest teraz offline co za cyrk, ale można gadać
  • Poziom 12  
    A która to dioda??
  • Poziom 30  
    Albo nie.

    D302 odłącz trzeba wykluczyć winę wskaźnika modulacji - on idzie tym samym torem.


    Układ detekcji w tym radiu jest zakręcony jak lato z radiem (dopiero załapałem) i wygląda to na winę upływności jakiegoś kondensatora, ale mógł się jeszcze 4066 nie załączyć a w sumie może być mnóstwo przyczyn i nie wiem czy damy radę z tym radiem.
  • Poziom 12  
    D302 odłączona i nic się nie zmienia.
    Zauważyłem jeszcze, że na FM jak się zwiększa głośność na szumach to wskaźnik sygnału maleje i miga, jak radio cicho vol na min to pali się ciągło na 5s.
    Zresztą na AM też, jak vol na max.
    No i przy zmianie koloru z zielonego na pomarańczowy skala idzie do +30S jak na zielonym jest +9S, dziwny objaw.
  • Poziom 30  
    Jest jeszcze gorzej, niż myślałem a właściwie, to jest bardzo źle i trzeba mocno pogłówkować. Przynajmniej moja głowa w tej chwili nie wyrabia.
    Jakbyś mógł, to napisz coś o okolicznościach uszkodzenia, objawach, naprawach itd., bo nie mam pojęcia jak to zdiagnozować.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Na początku pisałeś coś, że jest opcja wsio-tuningu jakiegoś tylko, że teraz nie widzę tego zdania i mam prośbę, abyś kontynuował.
  • Poziom 12  
    Ja po za opisywaną wyżej wymianą filtra 455 nic tu nie robiłem historii tego radia nie znam, widzę że końcówka mocy inna niż na schemacie, co też wyżej pisałem.
    Wskaźnik sygnału świeci się bez względu na to czy z anteną czy bez, słyszę na AM bardzo słabo,bliskie stacje i cicho, jak przełączę na FM to też słyszę tego samego nadawcę, po niżej progu SQ radio nie szumi charakterystycznie a bardziej rzęzi. Nie wiem co tu jeszcze opisać? Chętnie udzielę info na pytania.
  • Poziom 30  
    Radio pokazuje siłę sygnału z odłączonym układem detekcji i usterka kwalifikuje się do poważnej.

    Mamy teraz dwie opcje: albo przyblokowany przełącznik wskaźnika modulacji, albo uszkodzenie bloku mikroprocesora.
    MOD/RF-SW wprowadzając Q239 w stan nasycenia odłącza Q330, Q331 przekazujące poziom m.cz. do µP od wejście s-metra.

    Trzeba więc pomierzyć podstawowe rzeczy jak napięcia zasilania na stabilizatorach, w tym napięcie zasilania IC102.
    Pamiętaj, że µP Motorola to kostki typowo-przemysłowe wymagające specyficznego, profesjonalnego podejścia.
    I tak np. trzeba mieć na względzie ładunki elektrostatyczne, kolejność czynności musi być zachowana, itd.

    Użyj opcji szukaj, a dowiesz się dlaczego to ważne.


    Jeżeli rozumiesz o czym mówię, to przełączaj Q239 ręcznie. Jeżeli nie, to rezerwuj wolne wieczory na przyszły miesiąc.
  • Poziom 12  
    bc211 napisał:
    Jeżeli nie, to rezerwuj wolne wieczory na przyszły miesiąc.

    Poświęciłem jej prawie noc, przelutowałem, prawie wszystko co mogło być do przelutowania-efekt-skala sygnału się nie świeci.
    bc211 napisał:
    Pamiętaj, że µP Motorola to kostki typowo-przemysłowe wymagające specyficznego, profesjonalnego podejścia.
    Dla tego jej nie dotykałem, na płycie pionowej prawie nie lutowałem.
    Zauważyłem, że trochę się grzeje Q403.
    Na FM szumi, na AM cisza, jak dotknę śrubokrętem wyjścia filtra 455 to chyba ściąga bardzo cichutko stacje radiowe RMF, ZET itd.
  • Poziom 30  
    On zasila tylko PA, ale nie powinien się grzać na odbiorze. Masz zacięcie heh w życiu bym nie przelutowywał całej płyty, tylko szukał zimnych lutów z miernikiem w ręku. Z tym procem trzeba naprawdę ostrożnie nie pisałbym gdyby to nie było ważne piszą o tym na FO sam też kiedyś nie wiem jakim cudem zabiłem radio audi chorus.
  • Poziom 12  
    Pomału mi brakuje zacięcia, jakie pomiary wykonać żeby przywrócić to radio na AMie do pracy??
    Pomoże ktoś??
  • Poziom 12  
    Najśmieszniejsze jest to, że radio raz pracuje na AM (bez szumów poniżej blokady SQ co prawda ale pracuje, słychać wyraźnie nadających), a raz nie- kompletna cisza w AM np.
    radio pracowało w aucie dobrze (z tym, że bez szumów, o czym wyżej pisałem), wyłączam wracam za godzinę, włączam i już w AM martwa cisza i tak sobie chodzi jak chce.
    Nie mam już do niego cierpliwości.
  • Poziom 30  
    Objaw typowy dla uszkodzonego filtru z wadliwej serii. Trzeba było o tym pisać na początku. Może drogą dedukcji dojdziemy co jest ważne co masz na myśli pisząc 'martwa cisza' czy odbiera z bardzo bliska, czy działa FM. Każdy szczegół jest ważny.
  • Poziom 12  
    bc211 napisał:
    Objaw typowy dla uszkodzonego filtru z wadliwej serii.

    Filtr CF302 wyrzuciłem ten CQ i wstawiłem LT445HTW -nowy.
    bc211 napisał:
    Może drogą dedukcji dojdziemy co jest ważne co masz na myśli pisząc 'martwa cisza' czy odbiera z bardzo bliska

    Cisza nic nie odbiera, w głośniku przy vol max. słychać lekki szum jak się ucho do niego przyłoży, na FM głośno szumi.
  • Poziom 30  
    A widzisz teraz to wygląda jakby wina syntezy.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Dobrze by było jakbyś podejrzał napięcie strojące, które występuje na zaciskach C233

    Dodano po 5 [minuty]:

    I jeszcze obecność oscylacji na wyjściu generatora 10,24MHz emiter Q328 > R362 > C310 może po prostu kwarc X201 nie chce się wzbudzić
  • Poziom 12  
    Nie mam oscyloskopu.