Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Denon Dra-425 R - Uszkodzony transformator, poszukiwany schemat.

balchan1 19 Lip 2012 21:35 1929 4
  • #1 19 Lip 2012 21:35
    balchan1
    Poziom 9  

    Witam serdecznie.
    Zakupiłem powyższy amplituner, jako uszkodzony. Jak się okazało wysiadł w nim transformator. Nie wiem jednak jakie są jego napięcia, przewody zostały poucinane. Jest to transformator toroidalny "zalany" o oznaczeniu DRA- 425E2. Chcę dobrać jakiś transformator, jednak potrzebuje w tym celu serwisówki. I tu pytanie do innych użytkowników elektrody, czy ktoś ma takową? Główne elektrolity w zasilaniu mają po 50V.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Tomasz

    0 4
  • #3 31 Lip 2012 23:47
    balchan1
    Poziom 9  

    Udało mi się uruchomić amplituner. Niestety dobranie transformatora okazało się dopiero początkiem problemów. Amplituner "wariuje". Do zasilania wyświetlacza wybrałem uzwojenie 9V AC (złącza AC4). Przy wyższych napięciach pojawiały się poprzeczne czerwone linie uniemożliwiające odczyt. Niestety wyświetlacz wyświetla jakieś "śmieci". W układzie sterującym wyświetlaczem wejścia 29 (STP) i 31 (MUT) mają niewłaściwe napięcia (odpowiednio 4.6 oraz 0.1V). Ponadto styki 2, 3, 4, 5 mają napięcia rzędu -5 ,-10V zamiast -25V. Ponadto występuje bardzo niepokojący objaw, przy wyborze tunera i zwiększeniu głośności amplituner "przerywa": głos milknie na chwile (wtedy wyświetlacz lekko się rozjaśnia), wraca i tak cały czas. Po odłączeniu LB1403 gra normalnie. Powyższe napięcia zmieniają się losowo bez konkretnego powodu.
    Wskaźnik poziomu sygnału oparty na diodach LE861-LE863 odmówił posłuszeństwa. Poprawiłem wtyczki, sprawdziłem napięcia na LB1403 i wskaźnik ożył.
    Nie zaobserwowałem zimnych lutów, ani śladów zalania.
    Macie jakieś wskazówki co do naprawy?

    Edit: Doszedłem do tego że przy zwiększonej głośności przy wybranym tunerze napięcie na MUT skacze do 4,6V i stąd efekt przerywania. Czy to wina LB1403? Za co odpowiada ten układ?

    0
  • #5 07 Sie 2012 08:55
    balchan1
    Poziom 9  

    Okazało się że źle wyśledziłem ścieżkę. Na wyjściu MUTE kontrolera TC9303AN-12 (który notabene odpowiada za sterowanie całym urządzeniem, nie tylko wyświetlaczem jak uprzednio myślałem) przy wyższej głośności zanika napięcie z 4,6V do 0, układ zwiera je do masy. Ścieżka prowadzi do tunera który zostaje wyciszony. Kolejny przejaw świrowania kontrolera. Podaje on też bzdurne napięcia na wyświetlacz. Nie można niestety z tym nic zrobić. Odłączyłem w/w pin, w czego rezultacie słychać szum podczas wyboru stacji. Poza tym amplituner posiada prawidłowe napięcia zasilania, Tuner jak i inne wejścia działają. Na tym więc kończę jego naprawę. Dziękuje za cenne wskazówki i pomoc przy naprawie. Pozdrawiam serdecznie.
    Temat uważam za zamknięty.

    0
  Szukaj w 5mln produktów