Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[c] [atmega8] 8 bit timer-counter + ADC

pholat 20 Lip 2012 19:56 1004 3
  • #1 20 Lip 2012 19:56
    pholat
    Poziom 8  

    Po wielokrotnym sprawdzeniu kodu niestety nie udaje mi się ruszyć fast PWM na atmedze 8, stąd prosił bym o obejrzenie kodu i stwierdzenie gdzie występuje usterka.
    Do PB3 podłączona jest diodka, na ADC daję z dzielnika napięć 0 do 2,5V.

    Kod:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Sprawdzałem też oddzielnie PWM i ADC - niestety nie działa ani jeden, ani drugi moduł.

    0 3
  • #3 20 Lip 2012 23:24
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A wszystkie piny zasilania są podłączone ?

    dejmos napisał:
    A nie powinno być gdzieś w kodzie odblokowania globalnych przerwań? funkcja sei() ?
    A jest w kodzie jakiś wektor przerwań ?

    0
  • #4 21 Lip 2012 09:48
    pholat
    Poziom 8  

    Są podłączone, pozwoliłem sobie jedynie na odpuszczenie kondensatorów,układ zasilam z komputera. Sprawdzałem czy nie uszkodziłem wcześniej nóżek - ale da się "manualnie" włączyć nóżkę na wyjście w stanie wysokim, tak samo można sprawdzić stan nóżki gdy jest jako wejście.

    Nie korzystam z przerwań, przydały by się jeśli robił bym programowy PWM na trybie CTC, ale tu korzystam z fast PWM.

    Miałbym natomiast prośbę, jeśli ktoś zmontował by na płytce stykowej ten układ, wgrał ten program i sprawdził czy działa prawidłowo, będę bardzo wdzięczny. Do nóżki PB3 dowolna diodka, do PC5 podłączona nóżka z potencjometru z dzielnika napięć (5V -> 2,5V). Jakby było potrzeba mogę narysować :)
    Proszę bo udało mi się coś ruszyć wrzucając wsad USBasp (wcześniej używałem klona STK500v2) Więc możliwe że jednak jest to problem sprzętowy. Ponieważ programuję w Eclipse, sprawdziłem jeszcze program w AVRstudio (na wypadek gdybym miał źle postawione Eclipse) jednak oba programy dają takie same wyniki, uprzedzam pytania o inne możliwości problemów sprzętowych :)

    0