Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SONY KV-M2531K chassis AE1C -przezroczysty poziomy pasek na srodku ekranu

ysyysy 21 Jul 2012 10:42 2833 10
    ysyysy
    Level 10  
    Witam .
    Mam problem z tym poziomym paskiem .Wymieniłem układ odchylania Tda8170 i elektrolity w okolicy, ale pasek pozostał bez zmian .Czy ktoś spotkał się z takim objawem ? SONY KV-M2531K chassis AE1C -przezroczysty poziomy pasek na srodku ekranu SONY KV-M2531K chassis AE1C -przezroczysty poziomy pasek na srodku ekranu
    TELERADIOMECHANIKA

Level 30  
    To ślad po uszkodzeniu układu pionowego odch. Jak długo się to działo, tak nastąpiło wypalenie luminoforu w kineskopie. Nic już z tym nie zrobisz.
    manymanymany
    Level 12  
    TELERADIOMECHANIKA wrote:
    To ślad po uszkodzeniu układu pionowego odch. Jak długo się to działo, tak nastąpiło wypalenie luminoforu w kineskopie. Nic już z tym nie zrobisz.

Naprawdę to widzisz, co gadasz? Na forum powinni wprowadzić odpowiedzialność materialną za swoje porady. Ja wszystkiego nie wychwycę...
  • Helpful post
    TELERADIOMECHANIKA

Level 30  
    Patrzyłeś na zdjęcie? Dokładnie patrzyłeś? Czy swoim postem chcesz tylko namieszać.
    Co ci będę tłumaczył, ty jesteś podobno najmądrzejszy na tym forum.
    ysyysy
    Level 10  
    Witam.
    Po konsultacji z kontrahentem ustaliłem, że tv był kiedyś naprawiany. Od tamtej pory został ten pasek, więc obawiam się, że kolega ma rację, ale może jednak jest jeszcze jakaś nadzieja, że to wada czegoś innego. Jeśli ktoś może pomóc zapraszam do tematu.
    TELERADIOMECHANIKA

Level 30  
    Tzn. wiesz, telewizor będzie pracował, tylko ten pasek będzie denerwujący. Chyba,że miałbyś gdzieś z rozbiórki pewny kineskop i zamienić. Jak wiesz w telewizorach nowszej generacji wprowadzono zabezpieczenie na wypadek usterki pionu, jeżeli pion nie działa, telewizor nie startuje i tym samym nie dochodzi do takiej sytuacji jaką przedstawiłeś.
    Dzięki kolego za pkt-y.
    manymanymany
    Level 12  
    Quote:
    ty jesteś podobno najmądrzejszy na tym forum.

Jest kilku mądrzejszych... Chcę po prostu kompetentnych wypowiedzi przez kompetentne osoby i opartych na faktach, a nie "bo się komuś coś wydaje".
    TELERADIOMECHANIKA

Level 30  
    Ale Ty nie jesteś od tego, aby oceniać czyjeś kompetencje i wiedzę. To w takim razie co wg Ciebie jest w tym omawianym przypadku?
    manymanymany
    Level 12  
    W omawianych przypadku jest zbyt mało danych, a na zdjęciu nie widzę wypalenia luminoforu, tylko lokalną nieliniowość. Tak ja to widzę i mam prawo.

A to:
    Quote:
    Mam problem z tym poziomym paskiem ,wymieniłem układ odchylania Tda8170 i elektrolity w okolicy ale pasek pozostał bez zmian

tylko świadczy o kompletnym dylatantyzmie, nie mylić z daltonizmem :)
    ysyysy
    Level 10  
    dziękuję za podpowiedzi ,w takim razie oddaję tv z ową usterką pozdrawiam serdecznie .
  • Helpful post
    mirex
    Level 43  
    Korzystając z możliwości technicznych muszę dopisać parę słów ...

Kolego ysyysy, przypominam, że na tym forum obowiązują zasady poprawnej pisowni. Regulamin pkt 3.1.13. To tak na przyszłość, gdybyś zechciał jeszcze u nas pisać.

Kolego TELERADIOMECHANIKA, wybacz ale ja też nie widzę tam wypalenia. Bardzo mi się kłóci z tym co Ty widzisz, ten ciemny pasek.
    A na podstawie takiego zdjęcia wygłaszać tak zdecydowane opinie jak Twoja, to jednak ryzyko.
    To nie zmienia faktu, że możesz mieć rację. Możesz, ale nie musisz. A, jak widzisz, być może nienaprawiony TV wraca do użytkownika.
    I to tylko dlatego, że "na elektrodzie powiedzieli, że się nie da".