Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka AMICA FK212. - Kompresor przestaje się wyłączać po czasie

arkilon 21 Lip 2012 16:36 6272 6
  • #1 21 Lip 2012 16:36
    arkilon
    Poziom 2  

    Witam.

    Posiadam 2 letnią chłodziarko-zamrażarkę AMICA FK212.3X.
    Podczas największych upałów tego lata zauważyłem, że płyny w chłodziarce zaczynają mi zamarzać i to na najsłabszym chłodzeniu.
    Pełne odlodzenie obydwu części lodówki przyniosło tylko tymczasowy efekt.
    Po wyłączeniu z sieci urządzenie poprawnie pracuje przez 1-2 doby. Kompresor załącza się na 30-40min po czym następuje przerwa na odszranianie 40-50min. Sprawdzałem to przy minimalnym otwieraniu lodówki i tej samej zawartości. Po tych 1-2 dobach cykle zaczynają się wydłużać aż kompresor w ogóle się nie wyłącza. Warstwa lodu w chłodziarce rośnie w częsci górnej.
    Nie ma żadnych wskazań na rozszczelnienie.
    Czy winny jest tu termostat czy też mam do czynienia z częściową utratą czynnika?

    Z góry dziękuję za odpowiedzi.

    2 6
  • Pomocny post
    #2 21 Lip 2012 19:00
    zbigniew3107
    Poziom 20  

    Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie , termostat do wymiany jak będziesz kupował zwróć uwagę na długość kapilary powodzenia .

    0
  • #3 22 Lip 2012 09:17
    arkilon
    Poziom 2  

    Dziękuję za odpowiedź i wskazówkę.

    Pozdrawiam

    0
  • #4 22 Lip 2012 14:16
    movzx
    Poziom 39  

    Zanim wymienisz termostat, sprawdź jeszcze uszczelki w chłodziarce (np. zamykając drzwi na kartce papieru).

    0
  • #5 12 Sie 2012 09:36
    monti70
    Poziom 2  

    Pozwolę sobie podpiąć się pod temat.

    Lodówka Amica ACZ3101

    Lodówka ma cały czas włączony agregat albo nie włącza go wcale

    Czytam forum i jestem mocno skołowany. Chwilowo jestem pewien że mam problem z termostatem żeby za chwile wpadać w podobne przekonanie że mam problem ze szczelnością układu chłodzenia. Mój problem mianowicie wygląda tak:
    Lodówka sama się rozmroziła, w związku z tym wyłączyłem ją z z prądu umyłem.
    Po ponownym włączeniu do prądu lodówka pozornie zaczęła działać prawidłowo z tym tylko że agregat pracował bez przerwy a żółta dioda świeci się cały czas. Zaniepokojony chciałem zmniejszyć termoregulatorem poziom mrożenia z 5 na 4 i w tym momencie dioda zgasła a agregat przestał pracować. Nie załączył się już. Ponowne wyłączenie z prądu na dłuższy czas do całkowitego rozmrożenia. Ponownie włączam i ponownie zaczyna pracować. Problem że ponownie agregat pracuje bez przerwy. Czy te objawy wskazują na termostat (przy okazji jaka może być jego cena) czy jest to raczej poważniejsza usterka i bez kosztownej naprawy i profesjonalnego serwisu się nie obejdzie. Czy usterka sugeruje że
    raczej dać sobie spokój z naprawami i zainwestować w nowy sprzęt? Lodówka ma 7 lat . Z góry dziękuje za rady.

    0
  • #6 12 Sie 2012 11:07
    zbigniew3107
    Poziom 20  

    Monti 70 skoro pracuje po rozmrożeniu i ma problem z ponownym załączeniem ,to raczej termostat ,nie piszesz czy temperatura w lodówce jet prawidłowa .JA umieszczam sondę miernika w miejscu termostatu i mam odpowiedź co do rodzaju usterki ,prościej to sprawdź czy tył ścianki w lodówce jest zmrożony w pełnym polu prostokąta jeśli tak to termostat wymiana nie jest skomplikowana zwróć uwagę na długość kapilary powinna być tej samej długości lub nie wile dłuższa powodzenia .

    1
  • #7 12 Sie 2012 15:14
    monti70
    Poziom 2  

    Potwierdzam całe pole jest zaszronione.

    Dodano po 3 [godziny] 59 [minuty]:

    Uzupełniając informację. Symbol lodówki to ACZ 3104 a nie 01 jak pisałem.
    Temperatura chłodziarki to 7 stopni, zamrażarki -20 (wiec chyba ok).
    Za radą i zgodnie z logiką spróbuje wymienić termostat i poinformuję jaki będzie efekt.

    2