Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CDR2005 VDO - Jak mozna wymienic je na inne radio(nieoryginalne opla)

Leronku 21 Jul 2012 17:15 45092 11
    Leronku
    Level 9  
    Witam serdecznie :)

Jestem nowym użytkownikiem forum i odnośnie tematu chciałbym zadać kilka pytań w związku ze zmianą oryginalnego radia z vauxhall vectra C CDR 2005 VDO. Autko będzie na dniach sprowadzane do polski i przerabiane na stronę lewą (obecnie angol). Po przerobieniu chciałbym wymontować radio pokazane poniżej i zamontować model Pioneer AVH-P2400BT : CDR2005 VDO - Jak mozna wymienic je na inne radio(nieoryginalne opla).

Wiem ze było wiele tematów na ten temat, kiedyś nawet znalazłem idealny który odpowiadał na moje wszystkie pytania lecz wtedy jeszcze nie posiadałem owego autka a stronę gdzieś zgubiłem i więcej nie znalazłem. Auto to Vauxhall(Opel) Vectra C 2003 - Model przed Liftingiem.

1.Czy jest konieczność wylogowywania radia z systemu jeśli mam do niego kod security?
    2. Jak dokładnie wymontować radio, wystarczą wyjmaki lub inne druty o przekroju 1.5mm w 4 otwory widoczne z przodu radia?
    3.Chce również wymienić wyświetlacz umieszczony wyżej, współpracujący z radiem, czy jest jakiś zamiennik który współpracowałby z komputerem samochodu i równocześnie z autem?
    4. Czy kable zawarte w obecnej instalacji audio będą pasować do radia które chce zakupić? Czy kable od modułu kierownicy zdalnego sterowania również będą pasować i obsługiwać radio?
    5. Czy jest możliwość zamontowania wyświetlacza z vectry c GTS która miała kolorowy wyświetlacz czy istnieje inny zamiennik który współpracuje z komputerem samochodu i współpracowałby również z Radiem?

Proszę o konkretne odpowiedzi ponieważ jestem aż w tak zaawansowanej wymianie zielony, wcześniej wymieniałem radio oryginalne na ALPINE CDE-120 w Daewoo Lanos 1.5s, tam dokupiłem przejście z oryginalnej instalacji do kostek ISO i po problemie. Jeśli potrzeba podaje link do radia umieszczonego na allegro obecnie na które chce wymienić zamiast oryginalnego. Czekam na odpowiedzi Najlepiej krok po kroku bardzo bym prosił, Pozdrawiam :)

Link do radia ->>http://allegro.pl/pioneer-avh-p2400bt-new2012-bt-dvd-gwarpl-wroclaw-i2495082191.html
    BONO
    Level 28  
    rorginalne radia przed wyciągnięciem trzeba wylogowywać , żeby działało wszystko jak należy lcd z radiem trzeba pod kompem je sparować .
    po wstawieniu bedziesz słuchał radia i czasami cd bo nie każde radio obsługuje mp3
    najłatwiejszym sposobem jest kupienie ramki z przejściówkami i zamontowanie zwykłego radia
    Leronku
    Level 9  
    No tak ale radio na które chce wymienić obecne obsługuje MP3 i ma do tego front USB przecież. Dowiedziałem się tez na własną rękę trochę o wymianie i z tego co wyczytałem, zęby przerobić oryginalną instalacje do obecnego radia, na kostki ISO i umożliwić komunikacje z kierownicy z radiem potrzebuje modułu sterowania mianowicie takie coś -> http://www.ebay.co.uk/itm/PIONEER-STEERING-STALK-ADAPTOR-PATCH-LEAD-PC99-PIO-/290457384676?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item43a09bf6e4 do podłączenia do interfejsu oraz http://www.ebay.co.uk/itm/VAUXHALL-Astra-Corsa-Tigra-Steering-Wheel-Stalk-Control-Adaptor-Lead-CTSVX002-/350517857215?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item519c7e0bbf do przerobienia instalacji. Nie jestem jednak pewien czy jest to dobry model kabli, w zasadzie chodzi mi o tą 2 wiązkę. Rozumiem ze komputerem również wyloguje radio np w jakimś serwisie tak? A co z wyświetlaczem, z tego co mi napisałeś po zamontowaniu już całej nowej instalacji TO ISO i zamontowaniu radia 2din Pioneer, po podłączeniu modułu z kierownicy, następnie należy podpiąć się pod komputer pokładowy samochodu i scalić ekran do radia by pokazywał np nazwę tracku i godzinę,datę czas trwania. Jest to ten model vectry który ma mniejszy wyświetlacz i nie pokazuje spalania itp. Dlatego właśnie chciałbym wymienić go na inny. Po wymianie wystarczy go scalić na stacji diagnostycznej czy jakimś garażu z elektryką i po problemie tak?
    GRafal
    Level 20  
    Tego radia nie trzeba wylogowywać, ma swój własny kod.
    Nie widzę szans na powiązanie wyświetlacza z nie-OEM'owym radiem.
    Leronku
    Level 9  
    Pomogłeś mi ~Nawigator.

Patrzyłem na tą stronkę i jest tylko taki problem ze nie mogę znaleźć nic ciekawego tam, jest trochę nie miła. Mógłbym poprosić o tą ostatnią przysługę i link odpowiedni? ponoć są rożne wtyczki w oplowskiej instalacji nie wiem czy to prawda czy jakaś bujda, aczkolwiek bardzo prosiłbym o link który rozwieje moje wszelkie wątpliwości. Najlepiej żeby była to taka wiązka ze biorę i wpinam w instalacje, z 2 strony wpinam w radio i śmiga i radio i głośniki i z kierownicy można sterować - to było by najlepiej. A ten wyświetlacz chyba sobie odpuszczę tylko lipa ze będzie świecił pusty później ;/
  • Helpful post
    Nawigator
    Level 33  
    Powinna świecić data. Te nowe radia 2-din mają display duży i ładnie świecą więc można display w aucie odpuścić.
    Adaptery zazwyczaj robią w formie przelotki, kompletne z wtykami więc montaż jest banalny. Zapytaj tam to sie dowiesz szczegółów.
    Problemem może być dobór plastykowej ramki montażowej bo są różnej jakości.

N.
    Leronku
    Level 9  
    Szczerze mówiąc ramka to nie problem bo ramkę już mam i to nawet pod kolor :) Na display auta wyświetlana jest godzina \data\ stopnie Celsiusza, a po uruchomieniu radia dopiero reszta pod spodem, czyli jak mi wytłumaczyłeś, to co jest wyświetlane teraz nie ucierpi? (to dobrze właśnie o to mi chodzi chodziło :) chciałem żeby tylko nie było tak ze się zapala podświetlenie tego ekraniku, a napisów brak kompletnie). Btw. znalazłem te wiązki i tak jak mówisz są banalne do montażu bo jedna wtyczka z instalacji a wychodzą adapter kiery i 2xiso. Tyko teraz tak. pasuje do tego ta wiązka CTSVX002 ale na każdym opisie tej wiązki pisze rok 2004+ Nie będzie to przeszkadzać ze mam auto z 2003, będzie tez pasować? Myślałem żeby wymontować radio i odpiąć je by zobaczyć jak wyglądają styki ale na razie nie chce się do tego zabierać. Chciałem wszystko na raz

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Do poprawy wszystkie twoje posty w tym wątku. (klawisz "Pisownia" nie gryzie"). [damiancz]
    Leronku
    Level 9  
    Dokładnie, do 2004. A ja chciałbym wiedzieć czy będzie z 2004 pasować do 2003. W tym modelu starszym* jest trochę inny wyświetlacz i chyba nie ma komputera takiego jak te nowsze modele. Nie pokazuje ile paliwa jest, spalania itd.
    Leronku
    Level 9  
    Super :) dziękuje wszystkim za pomoc. Temat uważam do zamknięcia.