Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nvidia 8500gt - Karty graficzne - problem

Albatroz 22 Jul 2012 16:27 4248 36
    Albatroz
    Level 15  
    Witam.
    Mam komputer już 5 lat, nic nie wymieniałem w tym czasie. Udostępniłem na dobre 8h do grania w simsy i kolejno zaczęło się od wykrzyknika w menedżerze urządzeń przy Nvidia 8500gt. Pierwsze co zrobiłem to pobrałem sterowniki, zainstalowałem, stanęło na opcji wyboru rebootowania systemu tzn. System się zawiesił i w żaden sposób nie dało się go przywrócić w związku z czym nie obyło się bez reseta. Po ponownym uruchomieniu znowu widzę wykrzyknik więc biorę się za ponowne instalowanie sterowników, tym razem wszystko przebiegło dobrze, wykrzyknik znikł, ale po chwili widzę bluescreen który odliczał do 100: ,, działanie zostało przerwane żeby nie uszkodzić sprzętu,, no to myślę, że coś grubszego musiało wystąpić. Bluescreeny się powtarzały, różowe artefakty, szachownica... Pozbieram jednostkę, trochę przeczyściłem kartę graficzną, podpiąłem. System ładnie wystartował, podziałał z 1h i dobranoc. Teraz przy uruchamianiu widzę tylko liczenie ramu, logo windy i czarny ekran. Karta graficzna najprawdopodobniej przegrzana, czy jeszcze da się ją jakoś uratować? Tak czy inaczej wywaliłem ją, podpiąłem monitor do zintegrowanej i widzę ten sam efekt. W biosie grzebałem nieźle, jego wersja to 2.58 czyli chyba najmniej popularna. Coś tam przestawiałem w miarach możliwości ustawienia graficzne ale to nic nie pomaga. Może wiecie jak mi pomóc?
  • Helpful post
    Bródka

Level 42  
    Albatroz wrote:
    Bluescreeny się powtarzały, różowe artefakty, szachownica...

Wygląda na uszkodzona grafikę
    Albatroz wrote:
    Mam komputer już 5 lat, nic nie wymieniałem w tym czasie.

I go nie czyściłeś ?
    Komputer do gruntownego wyczyszczenia z wymiana past termoprzewodzących
    Albatroz wrote:
    W biosie grzebałem nieźle, jego wersja to 2.58 czyli chyba najmniej popularna

A modelu płyty głównej mamy cie domyślić, przecież każdy model ma własną wersje biosu...
    Podaj pełną specyfikacje komputera
    Albatroz wrote:
    Tak czy inaczej wywaliłem ją, podpiąłem monitor do zintegrowanej i widzę ten sam efekt.

Czyli artefakty ?
    Wstępnie do przetestowania pamięć ram
    Albatroz
    Level 15  
    Płyta główna Asus P5B-MX motherboard. Z kurzu czyszczony wentylator, na płytach cienka warstwa raczej w tym przypadku nie przeszkadza. Pamięć przekładałem, żadnej różnicy. Bios resetowałem wyjmując baterię. Też nic to nie zmieniło. Czy granie w simsy 8h mogło doprowadzić do takiego stanu? Procesor Intel Dual Core 2,4Ghz. Ram DDR2 1Gb. Dzięki za każdą odpowiedź.
  • Helpful post
    Bródka

Level 42  
    Albatroz wrote:
    Z kurzu czyszczony wentylator

I to ma być gruntowne czyszczenie ?
    Albatroz wrote:
    na płytach cienka warstwa raczej w tym przypadku nie przeszkadza.

Kurz może powodować spięcia
    Albatroz wrote:
    Pamięć przekładałem, żadnej różnicy.

Od kiedy to przekładanie pamięci w slotach to ich testowanie pod kątem błędów ?
    Albatroz wrote:
    Bios resetowałem wyjmując baterię.

Bios to sie resetuje zworką
    Albatroz wrote:
    Czy granie w simsy 8h mogło doprowadzić do takiego stanu?

Jak nigdy nie czyściłeś komputera to grafika się zwyczajnie ugotowała z resztą układy z tej serii i nie tylko maja wady fabryczne co mogło przyspieszyć jej "zgon"
    Albatroz wrote:
    Procesor Intel Dual Core 2,4Ghz. Ram DDR2 1Gb.

I to ma być pełna specyfikacja komputera ?
    Albatroz
    Level 15  
    Nigdzie nie napisałem, że robiłem gruntowne czyszczenie. Kurzu mam w jednostce mniej niż na telewizorze po 2 tygodniach nie wycierania i nie wiem czy karta, choćby cała zawalona kurzem na kilka cm miała jakieś spięcia. Może to dobre alibi serwisantów, ale mało prawdopodobne, że to właśnie przez to. Jak mam inaczej testować pamięć w takim razie? Robi się wszystko w miarę możliwości i informacji znalezionych w necie. Resetuje to może złe słowo na określenie wyjęcia baterii z płyty głównej, ale wątpię, że skutek byłby inny poprzez zastosowanie się do Twojej rady. Z tego co się orientuję to seria 8600gt miała wady, moja grafa to 8500gt więc chyba trochę inna? Ale nie wykluczam ugotowania tylko pytam. Co mam dodać do tej specyfikacji żeby Cię uszczęśliwić? Może model obudowy, bo to też ważne w kwestii chłodzenia... :)
    Mogę to kupić? m.allegro.pl/przedmiot,geforce-8500gt-256mb-ddr2-dvi-vga-pci-e-fvatgw,2502882561.html

I prosiłbym Cię o wypowiedzenie się na temat zintegrowanej karty, co z nią jest nie tak.
  • Helpful post
    Bródka

Level 42  
    Albatroz wrote:
    Nigdzie nie napisałem, że robiłem gruntowne czyszczenie

Wiem o tym, wiec ci napisałem abyś to zrobił bo po 5 latach wybacz ale pasta już dawno wyschła...
    Albatroz wrote:
    Kurzu mam w jednostce mniej niż na telewizorze po 2 tygodniach nie wycierania i nie wiem czy karta, choćby cała zawalona kurzem na kilka cm miała jakieś spięcia.

I ty dajesz porady nas swojej "stronie" www ?
    Weź pooddychaj przez poduszkę zobaczysz jak trudno, tak samo trudno jest schłodzić grafikę przy zatkanym radiatorze i braku pasty
    Albatroz wrote:
    Może to dobre alibi serwisantów, ale mało prawdopodobne, że to właśnie przez to.

Następny co wie lepiej, kurz powoduje spięcia i to jest fakt, samo usuniecie kurzu zapobiega wystąpieniu zwarcia, dlatego usuwa sie kurz, ale jego duże ilości są powodem zatkania i przegrzewania sie grafiki
    Albatroz wrote:
    Jak mam inaczej testować pamięć w takim razie? Robi się wszystko w miarę możliwości i informacji znalezionych w necie

Wiec poszukaj programu o nazwie memtest
    Albatroz wrote:
    Resetuje to może złe słowo na określenie wyjęcia baterii z płyty głównej, ale wątpię, że skutek byłby inny poprzez zastosowanie się do Twojej rady.

To w końcu kto wie lepiej bo jak narazie to na każdą rade jesteś na nie bo według ciebie jest to nie potrzebne, to po co zakładałeś ten temat ?
    Albatroz wrote:
    Z tego co się orientuję to seria 8600gt miała wady, moja grafa to 8500gt więc chyba trochę inna?

Wszelkie układy z tego rocznika mają te wadę...
    Albatroz wrote:
    Co mam dodać do tej specyfikacji żeby Cię uszczęśliwić?

Czyli to komputer bez zasilacza ?
    Albatroz wrote:
    I prosiłbym Cię o wypowiedzenie się na temat zintegrowanej karty, co z nią jest nie tak.

Szukasz wróżki ?
    Sprawdź stan kondensatorów na płycie głównej czy nie są napuchnięte, wylane
    Po przetestowaniu ram naświetli to nieco sprawę i odpowiedz na pytanie czy nadal na zintegrowanej masz artefakty ?
    Albatroz
    Level 15  
    :)
    Zasilacz TakeMe 350.
    memtest mówisz, sprawdzę, ale na razie nie mam takiej możliwości, gdyż wszystko piszę na trochę młodszym od komputera telefonie.
    Kurz na mojej graficznej jest znikomy, czyli od ciągłego użytkowania na grze mógł się przegrzać? Zintegrowana pokazuje to samo co nvidia, czyli czarny pulpit, jedynie podczas ładowania systemu na logo windows nie pojawiają się kwadraty. Kondensatory jak nowe, a wróżka przydałaby się.

Aha i proszę nie odnoś się do tej ,, strony ,, bo to totalna porażka i tylko służy/ła do rozkręcania własnych zainteresowań, że się tak wyrażę :)
  • Helpful post
    Bródka

Level 42  
    Albatroz wrote:
    Zasilacz TakeMe 350.

Już sama nazwa oznacza iż powinien zostać wymieniony, a przynajmniej podmienić go na coś firmowego na czas testów
    Albatroz wrote:
    Kurz na mojej graficznej jest znikomy, czyli od ciągłego użytkowania na grze mógł się przegrzać?

A ta grafika ma chociaż aktywne chłodzenie ?
    Albatroz
    Level 15  
    Ta grafika wisi luźno, pusta, bez żadnych wiatraków z zamontowanym o miedziano srebrnym kolorze radiatorem.
    Kompa używam głównie do Internetu, zasilacz starczał do tej pory i wszystko ładnie chodziło bez żadnych zawieszeń.
    Nie mam innego lepszego zasilacza.
    Doradź jeśli możesz co taniego kupić zamiast tej Nvidki.
    Bródka

Level 42  
    Albatroz wrote:
    Ta grafika wisi luźno, pusta, bez żadnych wiatraków z zamontowanym o miedziano srebrnym kolorze radiatorem.

No to masz odpowiedź, ugotowała sie, pasta wyschła, a pasywne chłodzenie dla tej grafiki to pomyłka, jak układ jest nowy to daje rade ale z czasem już przegrzewanie powoduje jego uszkodzenie
    Albatroz wrote:
    zasilacz starczał do tej pory i wszystko ładnie chodziło bez żadnych zawieszeń.

Ten zasilacz to budżetówka ich sprawność to około 50%-60% gdy jest nowy, z czasem spada ta wydajność, to że kiedyś działał nie znaczy że stabilnie i nie będzie działać po wsze czasy...
    Albatroz wrote:
    Nie mam innego lepszego zasilacza.

Wiec wykombinuj albo oddaj komputer do serwisu na diagnozę
    Albatroz wrote:
    Doradź jeśli możesz co taniego kupić zamiast tej Nvidki.

No i co ci po nowej grafice skoro na zintegrowanej masz tak samo ?
    Albatroz
    Level 15  
    To co jest z płytą główną, że system na niej nie odpala i nowa graficzna ze 2latka pochodzi przy takim stanie rzeczy?
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Albatroz wrote:
    To co jest z płytą główną, że system na niej nie odpala i nowa graficzna ze 2latka pochodzi przy takim stanie rzeczy?

Napisz ten tekst jeszcze raz, ale tym razem po polsku.
    Bródka

Level 42  
    Albatroz wrote:
    To co jest z płytą główną, że system na niej nie odpala

System nie odpali po przecież grafika ma usmażony GPU
    A dodatkowo twierdzisz że jest tak samo na zintegrowanej grafice to do przetestowania pamięć ram i nie spekuluj tylko testuj
    Albatroz wrote:
    nowa graficzna ze 2latka pochodzi przy takim stanie rzeczy?

Nie wiadomo ile nowa grafika pochodzi ale przy tym zasilaczu nie długo...
    Jak już kupować grafikę to z aktywnym chłodzeniem
    Albatroz
    Level 15  
    To ostatecznie mógłbyś mi doradzić jaką tą graficzną znaleźć? Myślałem o identycznej tylko nowej i później bym się martwił :) Z usmażonym GPU da się coś zrobić jeszcze? A zintegrowaną wykończył zasilacz?
    Bródka

Level 42  
    Albatroz wrote:
    Z usmażonym GPU da się coś zrobić jeszcze?

Da ale jest to nie opłacalne
    Albatroz wrote:
    To ostatecznie mógłbyś mi doradzić jaką tą graficzną znaleźć?

Dalej nie rozumiesz, jeśli na zintegrowanej masz dalej artefakty można podejrzewać uszkodzone pamięci ram, wiec co ci po nowej grafice ?
    Albatroz wrote:
    A zintegrowaną wykończył zasilacz?

Wymiana zasilacza jest potrzebna bo nowa grafika może nie dać rady na tym zasilaczu
    Albatroz
    Level 15  
    Nowa, czyli identyczna jak ta stara nie da rady? :)
    Bródka

Level 42  
    Widzę zero wniosków po moich wypowiedziach, napisałem ci zasilacz do wymiany, a czy ty to zrobisz czy tez nie to mi to rybka
    To nie będzie nowa grafika, jak myślisz ile taka używana grafika podziała ?
    Z reszta dużo jest tych grafik po podgrzaniu aby pochodziły z parę tygodni po sprzedaży
    Albatroz
    Level 15  
    Chodzi mi o nową, nieużywaną z innym chłodzeniem stąd m.allegro.pl/przedmiot,zdjecie,geforce-8500gt-256mb-ddr2-dvi-vga-pci-e-fvatgw,2502882561,1.html i tylko pytam, czy będzie dobra. Mam wrażenie, że nie zdążasz przeczytać moich postów i już piszesz odpowiedź. Spokojniej. Dzięki za rady i za zainteresowanie się sprawą. :)
  • Helpful post
    seba19981
    Level 11  
    Też mam 8500GT 256MB tylko, że z aktywnym chłodzeniem. Obciążałem ja na 100% (Minecraft, WoT na średnich detalach - 15fps, Skyrim na wysokich d.) przez parę ładnych godzin i grzała się do 80-90 stopni i nic jej nie jest.

Może chipset jest uszkodzony lub za bardzo się grzeje?
    Wymień zasilacz na coś porządniejszego, bo wkrótce możesz pożegnać się z resztą komputera.
    A RAM gdyby był uszkodzony (jeśli jedna kość 1gb), to BIOS wywaliłby errora i Windows by nie wystartował.
    Bródka

Level 42  
    seba19981 wrote:
    grzała się do 80-90 stopni i nic jej nie jest.

Ale kilku godzinne granie w takiej temperaturze nie zabije grafiki, autor tematu ma chłodzenie pasywne, a tam temperatury potrafią skoczyć do ponad 100c co juz zabija układ
    seba19981 wrote:
    A RAM gdyby był uszkodzony (jeśli jedna kość 1gb), to BIOS wywaliłby errora i Windows by nie wystartował.

Bzdura
    Albatroz
    Level 15  
    A widzisz. Ja swojej nie obciążam, raz się zdażyło, kupię tą samą z aktywnym chłodzeniem i może wszystko będzie grało. Zasilacz mi wkładali w sklepie jako komplet do reszty, może specjalnie słabszy dostałem, żeby się częściej u nich pojawiać? Tak czy inaczej, siostra ma bana na jedyną grę jaką uruchomiłem od kilku lat :)
    Bródka

Level 42  
    Albatroz wrote:
    A widzisz. Ja swojej nie obciążam

Ale twoja w spoczynku może mieć nawet 80c, a włączenie przeglądarki internetowej zaczyna ją obciążać bo wspomaga ona dekodowane flasha
    Albatroz wrote:
    kupię tą samą z aktywnym chłodzeniem i może wszystko będzie grało.

Pisałem ci nie spekuluj bo źle na tym wyjdziesz...
    Albatroz wrote:
    Zasilacz mi wkładali w sklepie jako komplet do reszty, może specjalnie słabszy dostałem, żeby się częściej u nich pojawiać?

Dobry zasilacz to wydatek min 150zł-200zł, a większość osób woli wydać tą kwotę na coś innego niż na zasilacz, a sklep sprzedaje to na co klienta stać...
    Albatroz
    Level 15  
    Jeśli miałbym kupić zasilacz to ile wat, najlepiej jakiej firmy i czy najmocniejszy i najdroższy zasilacz mógłby coś uszkodzić? Bo wszystkie różnią się tylko mocą, złącza takie same?
    Albatroz
    Level 15  
    Oki, dzięki. Pomyślę nad nim. Pozdrawiam
    seba19981
    Level 11  
    W moim mieście potrafią wymienić najlepszy zasilacz na najgorsze gówno oraz powiedzieć, że tamten (ten renomowany) to badziew.
    Bródka

Level 42  
    seba19981 wrote:
    W moim mieście potrafią wymienić najlepszy zasilacz na najgorsze gówno oraz powiedzieć, że tamten (ten renomowany) to badziew.

Aż sie chce napisać zmień miasto ale czy całe miasto to jeden czy dwa serwisy z których korzystałeś ?
    Nawet najlepsze zasilacze mogą sie zepsuć wiec nie wrzucaj wszystkich do jednego wora
    Albatroz
    Level 15  
    Trzeba mieć szczęście, żeby dowiedzieć się czegoś od sprzedawcy w jakimś serwisie. Jeśli pracuje w jednym miejscu kilka osób, to nikt kitu wciskał nie będzie.
    Bródka

Level 42  
    Albatroz wrote:
    Trzeba mieć szczęście, żeby dowiedzieć się czegoś od sprzedawcy w jakimś serwisie

Czego sie dowiedzeić i sprzedawca zajmuje sie serwisem ?
    Albatroz wrote:
    Jeśli pracuje w jednym miejscu kilka osób, to nikt kitu wciskał nie będzie.

Nie ma znaczenia ile osób pracuje w danym miejscu, liczy sie wiedza i doświadczenie ale nie licz że ktoś będzie ci mówił jak co naprawić nawet jak jest to proste bo to jest biznes
    Albatroz
    Level 15  
    Fortron FSP350/400-60HHN
    Będzie dobry?