Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mondeo mk3 - pali się alternator

maad222 22 Jul 2012 21:07 8133 7
    maad222
    Level 9  
    Witam , w moim mondeo MK3 2.0 kombi tddi 2001 wymieniam prawie co roku spalony alternator, jeśli zdążę zatrzymać się po zapaleniu kontrolki ładowania akumulatora i wyjąć i włożyć wtyczkę na regulatorze alternatora wszystko wraca do normy ale jeśli nie mam jak się zatrzymać to zaledwie po kilku minutach mam przegrzany alternator i rozerwane diody, dwa razy wymieniłem alternator na nowy tym razem kupiłem po regeneracji ale boję się że sytuacja się powtórzy - coś jest nie tak z instalacją elektryczną , potrzebuję schematu (przynajmniej tej jego części obejmującej alternator i akumulator) lub porady co może być przyczyną przegrzewania alternatora
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    maad222 wrote:
    coś jest nie tak z instalacją elektryczną

Co zrobiłeś, prócz wymian alternatorów, by znaleźć przyczynę tych problemów? Coś przejrzane, sprawdzone, zmierzone?
    Anonymous
    Anonymous  
    markslew
    Level 27  
    maad222 wrote:
    jeśli zdążę zatrzymać się po zapaleniu kontrolki ładowania akumulatora i wyjąć i włożyć wtyczkę na regulatorze alternatora wszystko wraca do normy

A jestes pewien ze wtyczka dobrze siedzi? Wiadomo ze D+ nie wolno rozlaczac podczas pracy silnika.
    Anonymous
    Anonymous  
    maad222
    Level 9  
    Co zrobiłeś, prócz wymian alternatorów, by znaleźć przyczynę tych problemów? Coś przejrzane, sprawdzone, zmierzone?

Tak się głupio składa że jestem elektrykiem/elektronikiem/automatykiem (taki szeroki zakres studiów). Oczywiście że zmierzyłem parę rzeczy i nic z tego nie wynika - wszystko w normie. Bez porządnego schematu (nie takie G... jak w książeczce "sam naprawiam...) musiałbym iść po wiązkach, a to jest raczej trudne do zrobienia bez poważnej demolki
    Anonymous
    Anonymous  
    maad222
    Level 9  
    wtyczka siedzi dobrze, dekiel z rurą jest, nie wiem czy schemat od fokusa jest kompatybilny, ja raczej naprawiam duuuuuuże maszyny ( w nocy na powierzchni ok 5 ha nafaszerowanej maszynami i komputerami pracują 4 osoby i produkcja idzie pełną parą)