Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CW1002C - wszystko o nim!

cywa 18 Jan 2005 22:04 15942 44
  • JEST TO SZCZEGOLOWY OPIS WRAZ Z TESTAMI GLOSNIKA FIRMY ALPHARD CW1002C Z RACJI TEJ ZE DUZO LUDZI CHCIALO BUDOWAC NA NIM SUBWOOFERY WIEC POSTANOWILEM POMOC

Najpierw troche o samym glosniku:
    Produkowany przez firme Alphard przez wiekszasc ludzi uwazana za slaba firme, wiekszosc uwaza iz tej firmie udalo sie zrobic tylko dwie serie dobrych glosnikow mianowicie LWxxx + CWxx02C (x-srednica). Subwoofer opisywany przezemnie jest na glosniku 10 calowym serii CW. Bardzo ladny wyglad, solidny kosz oraz potezny magnes - ale nie wyglad chyba sie liczy w tym wypadku gdyz i tak bedzie on jezdzil w bagazniku :)

Parametry TS:
    Podane sa tu parametry przez firme Alphard oraz bardziej rzeczywiste - zmierzone przez jednego z userow elektrody.

----------------------------------

No i nadszedl ten dzien ze kumpel wyrobil prawko bedzie miec jako taki dostep do samochodu i doszlismy do wniosku ze przydaloby sie cos dobrego do grania podczas jazdy ;] Poczatkowo zastanawialismy sie nad projektem tandemu tuby na 2 glosnikach Alpharda LW800 w sumie ladna charakterystyka, mala obudowa, niskie zapotrzebowanie na moc – ale to wszystko jedynie z wykresow.... Dowiedzialem sie od ludzi ze to wcale nie gra tak dobrze jakby mialo grac, byly poglosnki ze 1 LW800 w 30 litrach zagra lepiej niz ten tandem, a z racji tej ze slyszalem juz LW800 stwierdzilismy ze to jednak bedzie za malo... zwlaszcza w sedanie. Po tej decyzji wrocilismy do punktu wyjscia wiec znow musielismy wybrac jakis glosnik. Niestety nasz wybor byl ograniczony powierzchnia bagaznika, obudowa mogla miec max 40 litrow netto. Po wielu wielu chwilach namyslu ostateczny wybor padl na Alpharda CW1002C. Pytacie dlaczego 10’’ ? Ano powodow jest kilka m.in 8’’ bylba za slaba a 12’’ ma znacznie gorsze parametry a na dodatek potrzebuje ogromnej mocy oraz obudowy. CW10 - glosnik niezbyt drogi o dobrych parametrach i z opinii ludzi dobrze grajacy w 40 litrach :] Wykres przedstawia sie naprawde ciekawie a dolna f graniczna siega f6 = 31 Hz. Do budowy subwoofera zastosowana bedzie obudowa zamknieta.

10.01.2005 Po podjetej decyzji udalismy sie na "lowy" do miasta ;p kupilismy wybrany przez nas glosnik (120zl) + wytlumienie (2cm zwykla szara welna, 9zl za m^2) + okleine samochodowa (wersja cienka, 7zl za m^2, kolor czarny) oraz plyte wiorowa 18mm za plyte z wycieciem z dokladnoscia do 1mm zaplacilismy ~ 21 zl bodajze lub 22 zl wymiary (netto):
    -przod/tyl: 36x36
    -bok/bok: 36x34
    -gora/dol: 36x34
    Co razem daje 44 litry, po odjeciu objetosci glosnika wychodzi ok 40 litrow pustej przestrzeni :) Aaaa i omal bym zapomnial... kapel to 2x2,5mm mysle ze powinien byc wystarczajacy ale polecam zakupic troszke grubszy.

14.01.2005 No i wkoncu trzeba bylo znalezc troche czasu i to wszystko poskrecac :D Uznalismy ze obudowy nie bedziemy niczym wzmacniac gdyz jest wystarczajaco mala aby mogla byc 100% stabilna i sprawdzilo sie ale o tym pozniej :). Obudowe sklejalismy Vicolem + bardzo duzo wkretow dlugosci 4-5 cm do drewna (na strone 5-6 wkretow co daje ok 36cm / 6 = co 6 cm wkret. Obudowa od wewnatrz na rogach zostala pokryta grubsza warstwa siliconu uniwersalnego z tej racji iz to jest obudowa zamknieta musiala byc bardzo szczelna. Miejsce (od wewnatrz) gdzie zostalo zamontowane gniazdko zostala pokryta duzaaa iloscia siliconu, okleina przyklejona do plyty klejem Polimer - dorex uniwersalny. Po skreceniu obudowy na laczeniach plyt pokrylismy ja jeszcze raz siliconem oraz rogi wyszlifowalismy heblarka elektryczna w celu zlikwidowania nierownosci na laczeniach. Pozniej zostalo juz tylko oklejenie i robota byla gotowa, troche problemow mielismy z przykreceniem glosnika gdyz otworzy na wkrety w alphardach sa tak kiczowato zrobione ze wkrecajac wkret pod katem 90 stopni do plyty wogolne nie trzyma... musielismy wszystkie wkrecac pod katem 45 stopni a pozniej pokryc je warstwa siliconu + dookola glosnika takze poszedl silicon.

15.01.2005 Po dluzszym namysle oraz wyborze zamowilismy wzmacniacz, wybor padl na produkt firmy Boshmann model: PCH - 8000 Z o mocy 700wat. Jest to wzmacniacz 2 kanalowy o mocy rzeczywistej 2x120 wat rms (4 ohm) w mostku ok 1x220 wat rms ta moc w zupelnosci wystarczy do pelnej kontroli glosnika. Wzmacniacz posiada bezpiecznik 30A + filtry dolno i gorno przepustowe LOW PASS FILTER - (VARIABLE) 40Hz - 150Hz ; HIGH PASS FILTER - (VARIABLE) 80Hz - 1.2kHz. Cena sprzetu ~ 400zl

TESTY:
    Miejsce: piwnica bloku
    Wzmacniacz: 4x100 JVC bez mozliwosci mostkowania (wzmak domowy)
    Wrazenia: Bass naprawde bardzo silny i ladny nie spodziewalem sie tego po tym glosniku, mam w domu ARN 312 i przyznam ze CW10 gra ciszej ale za to potezniej ! W sumie tej roznicy 5db miedzy tymi glosnikami praktycznie nie slychac gdyz CW gra naprawde poteznie a bass jest miekki i BARDZO SZYBKI !! Impuls jest naprawde rewelacyjny jak bass ma sie przedluzyc to sie przedluza jak ma byc szybki to jest szybki - super. Przy przestawieniu volume na wiecej niz 4/10 widac ze glosnikiem zaczyna pomiatac i ze wzmacniacz jest DUZO za slaby ! W domu przy 1,2/10 wszystko sie trzesie bass jest silny poprostu trzeba to uslyszec zeby ocenic ale naprawde jest super ! Polecam

Real fotki:
    ...::1::...
    ...::2::...
    ...::3::...
    ...::4::...
    ...::5::...
    ...::6::...

Testy z odsluchu w samochodzie w polowie ferii!

Pozdrawiam !

P.S
    Prosze o ocene opisu oraz suba.

UPDATE:
    Wykresy prezentuje sie nastepujaco:

Oraz wykres impulsu:

Co do 1 wykresu raczej nie jest on zbyt dokladny gdyz glosnik potrafi naprawde poteznie zagrac przy dolnej f granicznej f6=31 Hz i mysle ze w tym pasmie czestotliwosci gra z pelna efektywnoscia no ale coz... programem dokladnie niczego nie zobaczymy. Zas co do impulsu to przyznam ze jest rewelacyjny i jestem w stanie uwierzyc ze najwiekszy impuls wynosi zaledwie 6,89 ms przy 40 Hz - rewelacja !

----------------------------------------------

UPDATE 2:

----------------------------------------------

TESTY W SAMOCHODZIE:
    Hmmm moze podsumuje dzisiejszy dzien, mialem zdac relacje z grania tego zestawiku i tak tez zrobie :) Ok wiec zaczynamy:

Zajechalismy do warsztatu z checia zamontowania wzmacniacza i ogledzin radia (palil sie wysiwetlacz itd ale nie bylo dzwieku w glosnikach), pracownik wyjal radio i podlaczyl u siebie w biurze i okazalo sie ze radio u niego gra wiec wykluczona zostala opcja spalonej koncowki mocy. Niegrajace radio bylo powodem zwarcia na jedym z tylnich glosnikow poprostu kable sie z soba smiesznie stykaly :) Zaczela sie instalacja wzmacniacza :) Bezpiecznik przy akumulatorze to 60A a kable 3mm, masa podpieta pod tylne siedzenie do karoseri a wzmacniacz umieszczony na tyle tylnego siedzenia tak ze po zlozeniu jednej czesci tylnej kanapy mamy do niego calkowity dostep. Za montaz i instalacje sprzetu zaplacilismy 180zl (kabli nie mielismy), ale pojawily sie pierwsze problemy... zmieniarka nie chciala dzialac, byla wykrywana przez radio ale nie chciala sie zrestartowac i "wypluc" plyt wszyscy ustalilismy ze to wina zmieniarki i odjechalismy do domu. z racji ze mielismy 2 takie same zmieniarki podpielismy druga i... zadzialalo :) No a teraz cos wiecej na temat dzwieku i testow tego zestawu :)

Wzmacniacz 700 Wat firmy Boschmann model PCH - 8000 Z - mostek 220 rms
    Tuba na glosniku CW1002C firmy Alphard 150/300 wat
    Radio starszy kaseciak firmy JVC 4x40
    Zmieniarka JVC na 12 CD

Odsluch:
    Pierwszy odsluch calego zestawu odbyl sie jeszcze w warsztacie, przekrecony kluczyk, radio wlaczone, wzmacniacz zalapal i.... pierwsze dzwieki mocno slyszalne z glosnikow zamontowanych w drzwiach oraz polki, tuba leciutko pomrukiwala wrecz myslalem ze cos nie dziala ale po dotknieciu membrany uswiadomilem sobie ze dziala, "serwisant" ustawil volume na polowe i dalej bylo slychac tylko przod i polke :| Zaczelismy sie przejmowac ze ten wzmacniacz naprawde nie wyrabia... serwisant zmienil cos w ustawieniach wzmcniacza (my ciagle stalismy obok samochodu) wsiadl spowrotem za kierownice i zaczal przestawiac ustawienia w radiu my ku zdziwieniu dalej nie slyszelismy zadnego bassu a membrana praktycznie wogole sie nie ruszala! Po 2 wyjsciu koles wylaczyl radio i po przestawieniu galek na wzmacniaczu wrocil za kierownice i wlaczyl radio w tym momencie uslyszalem cos NIESAMOWITEGO potezne pojedyncze udezenie bassu sprawilo ze cale ubranie ktore mialem na sobie drgalo a nogi zrobily sie miekkie ;] Po tym fakcie samochod zostal nam oddany i skierowalismy sie w kierunku domu, po drodze przestawilem gain na 70% filtr na 100Hz i podbicie bassu na +12db, w radiu bass -6db (glosniki popiete do radia nie wyrabialy by) i treble +6. Wlaczylismy radio....... w tym momencie myslalem ze tylnia kanapa doslownie wleci na mnie a pozniej przebije sie przez przednie siedzenia i wyleci przez szybe!! TO CO USLYSZALEM BYLO POTEZNE NAPRAWDE NIE SPOSOB TEGO OPISAC !! to co slyszalem w warsztacie obok wozu a w samochodzie.... tego sie nie da porownac! Bass jest naprawde potezny i szybki zapewniam ze ta konstrukcja powali na kolana KAZDEGO !! POLECAM !!!!

Sprostowanie:
    Zapewne wiele ludzi zacznie myslec ze slabo sie znam na bassie i na dzwieku ale.... zapewniam ze wiem co to znaczy potezny bas i czysty dzwiek, w domu mam subwoofer na Tesli ARN 312-00-8 i CW10' wygrywa z nim na starcie z kretesem ! Zbudowalem takze glosniki 3 drozne na 4 glosnikach co tez bylo bardzo udana konstrukcja takze zapewniam MIMO tego iz Alphard i Boschmann wg wielu osob to nie sa dobre firmy ale akurat te dwa produkty WYRASTAJA WYSOKO POZA SKALE reszty produktow tych firm!! POLECAM jeszcze raz goraco bo to naprawde nie jest do opisania! Cos pieknego :)

Uwaga:
    Nie wiem czy to ten glosnik tak ma czy to moze przez samochod ale naprawde ogromnym plusem jest to iz bassu poza samochodem jest NAPRAWDE malo, zas po zajeciu miejsca w samochodzie roznica jest K-O-L-O-S-A-L-N-A ten dzwiek doslownie bije wnetrznosci :) Wracajac do uwagi... jest to naprawde bardzo dobre rozwiazanie gdyz nikt do nas sie nie przyczepi za zbyt glosna muzyke podczas jazdy np policja ;]

Wrazenia odsluchowe innych osob:

Kolega - sredni audiofil:
    [karolas] yy
    [karolas] głowa mnie boli
    [karolas] od
    [karolas] basow
    [karolas] to minie z czasem ??

Kolega2 - sredni audiofil:
    "yyy wez to scisz bo mozg mi pulsuje"

Kolega3 - audiofil max :)
    "bas musimy sciszac na -6 poniewaz i tak jest mocno odczuwalny masaz - "bassowo-fotelowy" jak wlaczy sie na 0 leb lata od szyby do szyby;p, o dziwo na zewnatrz prawie nic nie slychac, przydaly by sie gwizdki i sredniotonowki alpine albo jakiejs lepszej firmy ale i tak jest b.fajnie"

(c) realne cytaty ludzi, bede regularnie dodawal

Zakonczenie:
    Ogolnie konstrukcja jest uznana za perfekcyjna :) na dodatek za niezbyt wygorowane koszta :)
    Ceny calosci:
    Radio JVC ~ 300-400 zl
    Zmieniarka JVC ~ 800-900 zl
    Glosnik CW10 + obudowa wytlumienia itd ~ 200 zl
    Wzmacniacz Boshmann 700 wat ~ 400 zl (naprawde solidna i dobra konstrukcja !!)
    Kable ~ 120 zl
    Proponuje jeszcze kupic sobie jakis porzadny akumulator do tego :D

P.S
    Dla osob chetnych z racji iz ten wzmacniacz raczej dostaniemy tylko w sklepach Boschmanna a takie nie wszedzie sa to podaje kontakt z osoba ktora to sprzedaje (osoba ta prowadzi swoj sklep) my tam kupilismy i wszystko jest OK:

(22) 425 09 48
    0-660 223 239
    nick na allegro: boschmann

Cool? Ranking DIY
    About Author
    cywa
    Level 16  
    Has specialization in: tRansmission spec.
    cywa wrote 256 posts with rating 1, helped 11 times. Been with us since 2003 year.
    piórko
    Level 30  
    "CW1002C - wszystko o nim!"
    "JEST TO SZCZEGOLOWY OPIS WRAZ Z TESTAMI GLOSNIKA FIRMY ALPHARD CW1002C"
    ??? gdzie jest ten szczegółowy opis głośnika ???

Domyślam się, że obudowa zamknięta - jak Ci wyszło f3=31Hz.
    Po co komu fotki fabrycznego wzmacniacza? Lepiej umieściłbyś dobre zdjęcia samego suba.

Podsumowując:
    opis - dostateczny z minusem
    sub - na razie bez oceny.
    Seentag
    Level 12  
    Generalnie zaczne od tego, że pomysł był dobry, jeśli chodzi o cenowo subwooferów to alphard CW1002C wydaje się bardzo dobrym glosnikiem, of course parametrami również. Wszystko ładnie pięknie Tylko czy przy wyższej mocy ten głośnik przypadkiem nie wydaje dziwnych dzwięków ? mam Taki pożyczony od znajomego,w obudowie 50 Litrowej zamkniętej. podpięty pod wzmacniacz 4 x 35 Watt ( wiem że to mało ) i głośnik przy wyższych obrotach wydaje jakieś dziwne dzwięki..pytałem kiedyś tutaj na forum co to moze być, dali mi do zrozumienia, że za słaby wzmacniacz...mi to wygląda na cewke. Doszły mnie słuchy, że Gość który ma ten subwoofer (bo ja go tylko pozyczylem od niego - do testów) kilka miesiecy temu polozyl ten glosnik na szafce podlaczyl pod 2 x 25 Wattowy wzmacniacz i sluchal na duzych obrotach..czy to nie przypadkiem cewka ? Ten glosnik nie kosztuje dużo, moglbym kupic nawet mialem zamiar kupic podwojnie, ale jak ja podkrece te glosniki a one zaczna mi pierdziec, a mocowo to jest tak jak teraz, jakoś 35 Watt, bo tylko tyle pozwala wzmacniacz więc gdzie jeszcze dalej, i w sumie bassik dobry.. ale to nadal cicho, jak wrzuce na wyższe obroty, to membrana ma takie srednie wychylenie a słychać jak wczesniej wspomnialem tak jakby "cewke". Dlatego pytam Czy wszystkie Alphardy z tej serri CW1002C tak się zachowują ? Dodam , że wzmacniacz jest 8 Ohmowy.Również doszły mnie słuchy, że to raczej nie ma żadnego wpływu na głośnik.

Pytanie drugie, bo juz tez o to pytalem ale nie jestem do konca przekonany..Ktoś mi wmówił, że taki głośnik JL przykładowo odpowiedni pod 21 Litrów.. poprostu nie zagra w pokoju 2.5 metra / 2.5 metra..Czy to jest wogóle możliwe ? Jest ktoś tutaj taki na forum, kto jest w posiadaniu w pokoju, głośników z Wysokich półek ?

Za te wszystkie odpowiedzi Bardzo dziękuje :)

P.S

Twój subwoofer - Jest OK :D wszystko dopięte na ostatni guzik.
    cywa
    Level 16  
    Twoim problemem jest wzmacniacz, jestem tego pewny na 100000% poprostu ten glosnik MUSI miec KOPA nie bez powodu napisanego z duzych liter i z pogrubienem! Moc z jaka moze jako tako zagrac to 100 RMS zalecane 150-200 rms taka moc jest zalecana do pelnej kontroli tego glosnika.
    Co do machania glosnikiem przy twoim wzmaku na full mocy: wzmacniacz poprostu ma za malo mocy o ponad 400% na jego maxymalnej mocy poprostu nie wyrabia i sie przesterowuje - dlatego macha membrana do gory i do dolu, np przy wzmaku 100 wat mialbys to samo ale juz by gral duzo glosniej i potezniej, dopiero 150 wat da mu pelna kontrole mocy - wtedy zagra prawie na max swoich mozliwosci, troche to dziwne ale tez kiedys w to nie wierzylem, przekonalem sie dopiero na wlasnej skorze :)

Pozdrawiam

P.S
    Ten glosnik naprawde duzo potrafi a to co slyszysz przy tych ~ 30 rms to jest NIC w porownaniu do 150 rms ;]
    Seentag
    Level 12  
    Generalnie rzecz biorąc, chodziło mi tu o to aby być przekonanym :) wiadomo szkoda marnować sianka na coś co się okaże, bzdetem. Dodam, że kilka minut temu testowałem ten głośnik na wzmacniaczu estradowym który ma jakieś 250 Watt RMS i przyznam, że ten mój stary kmioch chodził lepiej niż ten o wiele wiekszy, widac ze ten estradowy sie nie nadaje, dziwne dzwięki wydaje. Ciężko jest tak coś opisywać, nie słuchając tego, ale rozumiem, że Twój głośnik tak się nie zachowuje ? czyli przy wyższych obrotach nie wydaje takich dzwięków ? Czytałem sporo na temat tych przetworników i opisów jakie tworzyli ludzie którzy budowali subwoofery na takich głośnikach i szczerze mówiąc nic takiego nie przeczytałem o jakimś pierdzeniu, po za tym zauważyłem dziwną rzecz..mianowicie po przyciśnięciu membrany na niewielka glebokosc, glosnik powinien normalnie płynnie odbić, przy tym głośniku następuje tzw. laga czyli typowa zwieszka..wydaje mi się, że raz to cewka która stanowczo swoim dzwiekiem daje do zrozumienia....dwa, że to zawieszenie głośnika uszkodzone ( jak wcześniej wspomniałem, głośnik musi być ładnie dojechany, skoro kumpel słuchał go na sporym wychyleniu bez obudowy) przecież to uszkadza przetwornik...nie mniej jednak po trzecie, wzmacniacz..postaram sie na czasie nagrać na dobry mikrofon dzwieki jakie wydaje ten glośnik, wtedy ktoś na forum bardzo obeznany bedzie potrafił mi wyjaśnić co to są za dolegliwości. Generalnie Dzięki bardzo za odpowiedz.

Btw. Nie chcę łamać reguły CW 1002 C - CLOSED...i zamieniać na B-R..ale kolejna dolegliwość tego głośnika to jak wcześniej pisałem, strasznie duże ruchy membrany przy tak małej mocy 2,5/10 testowany na Radmor 5412. Chociać skoro tłumaczysz te potforne ruchy słabym wzmakiem to chyba musze Ci zaufać ;)
    cywa
    Level 16  
    Z tego co czytam dochodze do wniosku ze albo wzmacniacz kompletnie sie przesterowuje i miota membrana do tego stopnia ze cewka zaczyna dotykac magnesu (a o to naprawde trzeba sie postarac przy tym glosniku) albo to jest trefny egzemplarz w kazdym badz razie cos jest nie tak z Twoim glosnikiem, polecam abys zaszedl z nim do sklepu z glosnikami i poprosil o podlaczenie twojego glosnika i nowego CW10 i porownal dzwiek :)

Pozdrawiam.
    zienek
    Level 11  
    To troszkę obok, ale mimo wszystko zaryzykuję.
    Chodzi o 12calową wersję Alpharda - CW1202C Czy taki głośnik, po normalnej ekspoatacji trzyletni za 60 zł to okazja cenowa? Zastanawiam się nad jakimś głębszym bassem do Unitry AT9100 i aktualne kolumienki zbudowane na 4calowych głośniczkach nie wyrabiają z wiadomych przyczyn.
    Wszędzie słychać Alfard to alfard tamto, ale 60 zł za głośnik, który wytrzyma o wiele więcej niż potrafi wydusić z siebie Unitra, to chyba raczej opłacalna inwestycja. Nie będzie to kapeć do Olfunsena, ani Kenwooda, tylko tani dobry sub do taniego ampla.

Mam rację?
    cywa
    Level 16  
    12'' ma troche gorsze parametry od 10'' ale jezeli w dobrym stanie i za taka cene to bierz ale tu jest jedno "ale"....
    Quote:
    do taniego ampla
    Hmmm tani rozumiem ze slaby ? Ten glosnik bez 150-200+ rms nie pokaze ani troche swoich mozliwosci ! Takze zastanow sie nad tym.
    Kondrax
    Level 18  
    Ja mam CW 1002C w 49L i słabo jestem zadowolony, zasilam go 125 W sin i twierdze ze to ch.. nie głosnik, to niskie SPL to mnie tak wkurza, bass jest w pokoju obok a nie umnie, sąsiad 2 piętra niżej telewizora u siebie nie słyszy a CW u mnie w pokoju 15m2 tak jak by falował a nie grał.
    zienek
    Level 11  
    W sumie to Unitra AT9100. Jedna z lepsiejszych i silniejszych konstrukcji. Jak naprawiałem ją [standardowe spalenie tranzystorów mocy i sterujących i wyschnięty kondensator elektrolityczny] to puściliśmy od razu ją na głośnikach unitry, albo tonsila 12' i było "ładnie" więc wydaje mi się, że taki 12' Alphard nie może być chyba diametralnie gorszy w odsłuchu. Możliwe, że dostanę skrzynię 40l gratis. Dokładnie po nim. Bo głośniczek jest w oryginalny karton zapakowany. Stan wizualny no piękny, a technicznie też się nigdzie nie rozkleja i grał u poprzedniego właściciela równo. Było dobrze. Powinno być dobrze.
    cywa
    Level 16  
    No to skoro jest w dobrym stanie to bierz ;] Ale przypominam ze jezeli to 12'' to musisz dac mu wieksza obudowe najlepiej z 70 litrow.
    Seentag
    Level 12  
    Czytam i czytam Twoją recenzje i chyba nie było wzmianki o wytłumieniu (albo ja jeszcze śpie :) ) w każdym razie jak dobrze wytłumić obudowę pod ten głośnik ?? Teraz przeczytałem dopiero, że się pomyliłem w kwesti litrażu mojej obudowy,pisałem że ma 50 litrów, pomyłka..ma 72 litry. grubosc deski 2 Cm..gabki napakowałem tyle, że w zime można by się spokojnie ogrzać...po wlozeniu gabki i zmierzeniu...wyszło mi, że w przestrzeń w środku to 25 Litrów. to chyba odpowiednio za mało ? muszę profesjonalnie wytłumić ,żeby to miało sens..wydaje mi się, że troche przesadziłem. Pomoże ktoś z wytłumieniem ?

CW 1202C...nie kreci mnie ten głośnik..owszem Rockford Fosgate 12' tak... Cervin Vega również...earthquake dB12 także...wszystkie 12' byle z wysokiej półki... Jeżeli już chcesz ten głośnik 12 calowy to proponuje 100 litrów Closed.
    cywa
    Level 16  
    Ja wytlumilem tylko scianki, ale polecam wytlumic tak:
    scianki (wszystkie) ok 2cm welna + w srodku luzno wata na calej powierzchni - mysle ze tak bedzie najlepiej.

P.S
    Jutro juz montuje wzmacniacze itd w samochodzie i opisze jak gra.
    Seentag
    Level 12  
    Moje tłumienie to 4 cm, może za gruba gabka :P w kazdym razie martwi mnie ta mala przestrzen. zreszta zrobie tak jak napisales i zobacze jaki bedzie rezultat.

Licze na recke odnosnie dzialania subika w aucie.
    maciokacio
    Level 12  
    hmm jak narazie byłem zwollennikiem tesli.. ale mam mozliwosc wypozyczenia takiego wiec sprawdze jak sie sprawuje...choc alphardy to raczej najnozdsza połka
    cywa
    Level 16  
    Zgadzam sie ze najnizsza ale naprawde ten glosnik im sie udal :) Mam w domu tez Tesle ARN 312-00-8 i przyznam ze CW lepiej lupie :)

Co do wytlumienia... nie musisz sie obawiac ze nie masz wolnej przestrzeni (tzn masz mniej przez wytlumienie) gdyz wytlumienie POWIEKSZA objetosc obudowy :) Moze troche zawile ale tak jest i musi byc :) Zrob tak jak mowilem uzyskasz dobry efekt :)
    Seentag
    Level 12  
    Myśle, że ten głośnik cena/jakośc jest ok.

Swoją drogą, pomyślalem również o tym, że można by tu wrzucać swoje fotki subwooferów na tym głośniku. Nie żebym był jakimś jego fanem heh..bo dla mnie tylko Hi-end. ale ciekawi mnie jak się poświecacie dla swoich alfredów :)
    cywa
    Level 16  
    Kondrax zgadza sie Twoj wykres jest dobry z tym ze ja podstawialem parametry podawane przez Alpharda ;]
    Seentag
    Level 12  
    Wczoraj dla zwałki, pojechałem i kupiłem takowy głośnik :D przyznam, że po podłączeniu do tego samego wzmacniacza, nie słychać tylko dzwięku zawieszenia (jak było w przypadku tamtego - zniszczonego) aczkolwiek jak podkrece to jak pierdzialo tak pierdzialo...ja musze sie przekonac na wlasnej skorze ze to wina slabego wzmacniacz - bo inaczej będe chory :) a jak nie to pojde i kupie jakiegoś Denona za 5 tysiecy i wtedy bede testował :D

miałeś doczynienia z głosnikami z wyższych polek ? (nie wiem czy juz o to pytalem) Dziś rano kupiłem piekny nabytek. Subwoofer Utopia Sub 38 WX (5199 zł) ciekaw jestem jakie ciśnienie wytworzy w kufrze :D na dwoch Rockfordach Fosgate (avatar) na jednym z zawodów db Drag wywalczylem WiceMistrza Polski w 2004 (157 dB) chętnie bym pogadał z kimś o przetwornikach z max półki :D
    cywa
    Level 16  
    Z takiej max polki to nie ale z bardziej ciekawych to Beyma Power np :) a z wyzszej to Ravemaster itd :) glosnik miodzio :D, gratuluje wicemistrza ! :) 157 db hehe szok ale mysle ze na dwoch ravemasterkach 15'' bys uzyskal wiekszy wynik ;] ale moge sie mylic :)
    Co do wzmacniacza to jeszcze raz mowie ;] daj mu PRAWDZIWE 200 rms i przekonasz sie na wlasnej skorze kiedys tez w to nie moglem uwierzyc myslalem "ze jak mala moc to przeciez to nie ma roznicy" :) i zapraszam do czytania opisu z gry w samochodzie :) - pierwszy post, tekst na dole
    Pozdro

ZUPDATOWALEM 1 POST - DODALEM OPIS TESTOW W SAMOCHODZIE
    tomaszo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Apropos update-u - tak to wlasnie jest w samochodzie... Gdybys sprobowal umiescic Twoja domowa skrzynke z ARN312 - wrazenie bylyby o KLASE lepsze.

Dlatego ciagle powtarzam, zeby sie tak nie przejmowac wykresami projektujac cos do samochodu...
    cywa
    Level 16  
    Szczerze to watpie w to ze by lepiej zagral (arn) no ale nie mam jak sprawdzic bo ma za duza paczke zeby zmiescic go w bagazniku :|
    Pozdrawiam
    Seentag
    Level 12  
    Pryznam, że Twoje wrażenia odsłuchowe są na wysokim poziomie. Część rozgrywki masz już za sobą, zastanawia mnie co byłoby gdybyś odpalił lepszy sprzęt, teraz możesz z kumplem zbierać sianko na coś lepszego, przykładowo dobry pionner bądz JL..który zastąpi Ci 4 takie alphardy :) !! JL AUDIO 10W0 w skrzyni zamkniętej dopasowanej możesz dostać już za 500 zł :) Więc teraz będziecie mieli na co zbierać $ :) szczerze powiedziawszy..jak za taką cene (mowa o CW 1002C) można zrobić całkiem dobrą obudowę.

usunąłem bo zwrócono mi uwage <lol> zbicie...
    waisik
    Level 16  
    Wyglada zadowalajaca.Oczywiscie masz garaz podlaczony pod Policje hehe. A w silniczku co pozmieniane Bo z zewnatrz nic wiecej bym nie robil!!!
    cywa
    Level 16  
    NICE tuning :) A ile zaplaciles za monitorki w zaglowkach ? I czym zasilasz te dwa subwoofery ? Jezeli cos jeszcze zmienimy w sprzecie u kumpla to tube na Ravemasterka 10'' ale to napewno nie teraz :) Znasz te glosniki ?
    tomaszo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Widze, ze jednak sami nie powrocicie na tory tematu...

Seentag - wladowales sie z Vectra w czyis, bardzo konkretny temat - dlaczego nie zalozysz tematu osobnego - porob zdjecia, opisz jakich modyfikacji dokonales, jak to razem gra i jezdzi - wszyscy beda zadowoleni - ale nie w ten sposob.

Prosze pisac na temat - przypominam, chodzi o CW1002C.
    Seentag
    Level 12  
    Dobra nie ma się co gorączkować, na moje możesz wywalić te posty....Jakoś kolega Cywa (chyba) nie ma mi tego za złe..bynajmniej nic nie pisze..zresztą żaden z userów również nie zwrócił mi uwagi więc nie widzę problemu.

Temat CW 1002C chyba się skończył :) Swoją drogą kolego Cywa będziesz jeszcze dokonywał jakichś zmian wizualnych dotyczących w.w subwoofera - waszej roboty ? :)

(teraz już się trzymam tematu LoL :D )
    cywa
    Level 16  
    No moze wstawimy okragly neon dookola glosnika ;] + neony w samochodzie (pod pedalami, zaglowki itd) ale gra niesamowicie do teraz mnie glowa boli :D