Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[ATmega32] - Integracja zestawu EvB 4.3 ze środowiskiem CodeBlocks

mondo_09 23 Lip 2012 11:38 1262 6
  • #1 23 Lip 2012 11:38
    mondo_09
    Poziom 16  

    Witam,
    Mam w posiadaniu zestaw startowy EvB 4.3 [Klik] z ATmegą 32A na pokładzie. Można ją programować bezpośrednio przez złącze USB przy pomocy dołączonego programu And-Load. Jego integracja ze środowiskiem BascomAVR opisana jest w instrukcji płytki. Ja z racji już wcześniejszego kontaktu z C++ chciałbym nie zaczynać zabawy z Bascom'em tylko od razu przejść do C.

    Pracuje w środowisku CodeBlocks lecz nie wiem jak zintegrować And-Load'a z CB. Na blogu Kolegi blue17 [Klik] jest informacja jak zintegrować CB, ale tylko z zewnętrznym programatorem.

    Postępuje podobnie jak w instrukcji z bloga. Dodaję jako nowe narzędzie program And-Load. Nie wiem jednak wpisać w polu "Parameters" aby podobnie jak w BascomAVR jednym kliknięciem zaprogramować procek, bez otwierania dodatkowych okienek?

    Jeśli będą potrzebne dodatkowe informację - proszę pytać.
    Pozdrawiam.

    PS. Posiadam również AS6 (gdzie też nie wiem jak dokonać tej integracji), ale jest strasznie "mulaste" - stąd decyzja o powrocie do CodeBlocks.

    0 6
  • #2 23 Lip 2012 12:03
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Najpierw napisz, jak odpalasz AND-Load w tym Bascom-e łącznie ze szczegółami konfiguracji (zwłaszcza odnośnie linii poleceń).
    Ponadto podejrzewam ze masz na płycie FT232/245, które będzie obsługiwane przez avrdude.
    zobacz wynik polecenia

    Kod: C
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #3 23 Lip 2012 22:56
    mondo_09
    Poziom 16  

    Screen z ustawieniem Bascom:
    [ATmega32] - Integracja zestawu EvB 4.3 ze środowiskiem CodeBlocks
    W tej chwili jedno kliknięcie [F4] i program siedzi w procku.

    Tak, płytka posiada układ FT232. W razie "posypania się" bootloader'a - brak możliwości programowania bezpośrednio przez USB, jest możliwość jego ponownego wgrania przez avrdude [cyt.: "ze specjalnie przygotowanymi plikami"] - ale to dodatkowe przewodziki na płytce. Rano sprawdzę polecenie.

    Instrukcja EvB 4.3

    0
  • Pomocny post
    #4 23 Lip 2012 23:12
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda

    No to masz praktycznie gotowe polecenie do Code::Blocks:
    Executable - ścieżka do programu.
    Parameters :

    Code:
    -c COM3 -h ”${PROJECT_DIR}bin\Release\${PROJECT_NAME}.elf.hex”

    Tylko jeszcze jeden szczegół - opis kolegi blue jest dla Linux. Nazwę zmiennych projektowych najprawdopodobniej będziesz musiał samodzielnie zmodyfikować zgodnie z konwencją opisów makr na dole okna.

    0
  • #5 25 Lip 2012 11:35
    mondo_09
    Poziom 16  

    Ścieżka ustawiona.
    Zmienne projektowe są dokładnie takie jak napisałeś.

    Jeśli w ustawieniach narzędzia wybieram opcję "Launch tool visible(...)" - And-Load uruchamia się, ale dalej trzeba ręcznie wybrać hex'a i dopiero wgrać do procka... Dalej jestem w punkcie wyjścia...

    0
  • #7 25 Lip 2012 12:03
    mondo_09
    Poziom 16  

    Problem właśnie został rozwiązany! :turn-l:

    Parametr który podałeś był jak najbardziej poprawny! Z małym ale: pod systemem Windows ścieżka do hex'a nie powinna być w cudzysłowie.W tej chwili wszystko jest w porządku, jeden klawisz z klawiatury i program trafia gdzie powinien :)

    Dla innych którzy mieliby ten sam problem:

    Executable: Ścieżka do programu
    Parameters:

    Code:
    -c COMXX -h ${PROJECT_DIR}\bin\Release\${PROJECT_NAME}.elf.hex

    XX - numer portu COM pod który podłączony jest zestaw.

    0