Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suzuki Grand Vitara Nie zamyka centralny zamek z pilota

wYrzYk1985 23 Jul 2012 13:08 11073 2
    wYrzYk1985
    Level 2  
    Witam.
    Posiadam Suzuki Grand Vitarę 2.0 benz z 2004 r. Wystąpił w nim następujący problem, a mianowicie nie zamyka centralny zamek z pilota, ale nie zawsze. Dodam że pilot jest oryginalny i wbudowany w kluczyk. Sytuacja jest o tyle dziwna, że kluczykiem wszystkie drzwi zamykają się i otwierają bez problemu, natomiast pilot tylko bez problemu otwiera a nie chce zamykać. (zamyka tylko w sytuacji, gdy otworze drzwi i nie włożę kluczyków do stacyjki lub gdy włożę kluczyk do stacyjki a następnie otworze i trzasnę jednymi z drzwi - tylnymi bądź z drugiej strony auta). Reasumują wszystko jest ok, kiedy jedzie dwie lub więcej osób i ktoś trzaśnie innymi niż drzwi kierowcy, natomiast kiedy wysiadam sam, trzeba trzasnąć nie tylko drzwiami od kierowcy ale tylnymi albo bocznymi od strony pasażera. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją i czy ktoś zna sposób zrobić w ten sposób, aby zawsze centralka z pilota otwierała auto. Bardzo proszę o pomoc, gdyż jest to bardzo utrudniające zwłaszcza kiedy się często wysiada i jeździ samemu. Pozdrawiam serdecznie
    weekend.pl
    Level 9  
    Witam.
    Udało się Panu coś ustalić?
    wYrzYk1985
    Level 2  
    Witam,
    Tak. Problem tkwił w czujniku drzwi kierowcy. W/w czujnik można znaleźć po otwarciu drzwi po prawej stronie. Jest przykryty gumką. Wystarczy zdjąć gumkę, zdjąć kabelek ze styki. wyczyścić, psiuknąć WD40 lub innym środkiem, założyć i u mnie było wszystko ok. O tyle to była dziwna sytuacja, że jak otwierałem drzwi kierowcy lampka się zaświecała, wiec od razu wyeliminowałem ten czujnik, a niestety czujnik mimo iż zaświecał lampkę, nie wysyłał sygnału że drzwi zostały zamknięte. Dlatego jak się trzasnęło innymi drzwiami wszystko było ok. Dodam, że auto było sprowadzone z Danii a tamtejszy klimat sprzyja niestety śniedzeniu styk.